BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Θύμιος Τσιατούρας: Απορροφημένος στα Σχέδια

Θα μπορούσαμε να πούμε, καλώς τονε κι ας άργησε! Ο λόγος για τον Θύμιο Τσιατούρα των Διαχειριστικών Αρχών, ο οποίος, ως προϊστάμενος της μονάδας Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει και την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα περιβόητα Σχέδια Βελτίωσης.

Θύμιος Τσιατούρας: Απορροφημένος στα Σχέδια

2
0

Ως γνωστόν, πριν από λίγες μέρες βγήκε τελικά η προκήρυξη και από την περασμένη Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, άνοιξε τυπικά τουλάχιστον και η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Για το ότι η προκήρυξη άργησε πολύ, δεν χωράει αμφιβολία. Ο προϊστάμενός του γραμματέας Χαράλαμπος Κασίμης, στοιχημάτιζε μετά το Πάσχα ότι η προκήρυξη θα είναι στον αέρα από τον περασμένο Ιούνιο. Τι έφταιξε και χάθηκε άλλο ένα εξάμηνο; Και πόσο κατάλληλη προετοιμασία έχει γίνει, έτσι ώστε, τουλάχιστον από δω και μπρος, να πάνε όλα να ρολόι; Η αλήθεια είναι ότι διορθώθηκαν κάποια πράγματα. Από εκείνο το ακατάσχετο «κυνηγητό τον τρακτέρ», στο οποίο επιδίδονταν τα πρώτα σχέδια υπουργικών αποφάσεων και από τον απίθανο αλγόριθμο με τις ασύμβατες ιπποδυνάμεις στις αρχικές εκδοχές λογισμικών που κυκλοφορούσαν στην οδό Καβάλας, έχει τρέξει πολύ νερό στο μύλο της σχετικής προκήρυξης.

Ο Θύμιος, ως παλιός στη δημόσια διοίκηση, είχε από την αρχή ενστάσεις αναφορικά με τις «ρηξικέλευθες» ιδέες που έφταναν στο τραπέζι από τους αριστερούς πολιτικούς του προϊσταμένους. Σαν καλός υπάλληλος όμως, απέφυγε διακριτικά να αναδείξει τις διαφωνίες του, περιμένοντας υπομονετικά ότι με τον καιρό αυτές θα «ωριμάσουν»!

Στα καλά της δουλειάς που έχει γίνει αυτό τον καιρό από την υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Θύμιος Τσιατούρας είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας που θεσπίστηκαν για την καινοτομία και την αύξηση  της παραγωγικότητας της εργασίας. Αντίθετα, υπήρξαν πολλές παλινωδίες και χάθηκε πολύς χρόνος με την προσέγγιση των τρακτέρ, για να υιοθετηθεί τελικά ένα πλαίσιο, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από τα προηγούμενα, επιστρέφοντας δηλαδή στο ρεαλισμό.

Στα καλά του Τσιατούρα ότι αντιμετωπίζει τα διαθέσιμα κονδύλια των κοινοτικών προγραμμάτων, δηλαδή το δημόσιο χρήμα, με σύνεση, φειδώ και αυστηρότητα, όπως δηλαδή και τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Στα μείον του το γεγονός ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τις συναναστροφές του με τους ανθρώπους της αγοράς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάποιες φορές μακριά από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και σε θεωρητικά μοντέλα τα οποία δεν βρίσκουν εύκολα εφαρμογή στο πεδίο της παραγωγής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ευθύμιος Τσιατούρας, γεωπόνος, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Από τα έμπειρα στελέχη των διαχειριστικών αρχών, τα τελευταία χρόνια είναι προϊστάμενος της Μονάδας  Επενδύσεων Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Είχε σημαντική συμβολή στην θέσπιση των κριτηρίων για την επιλεξιμότητα του γεωργού και την επιλεξιμότητα των εκμεταλλεύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα Σχέδια Βελτίωσης. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία