BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Νίκος Βάγιας: Δένει με όλες τις φυλές

Αριστερός από τα γεννοφάσκια του και µε το παραγοντιλίκι στο αίµα του, ο Νίκος Βάγιας θα µπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν την προσωπογραφία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα του δοθεί η ευκαιρία µε την πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση, όχι να παίξει απλώς έναν ρόλο αλλά και να ασκήσει ευρύτερη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Νίκος Βάγιας: Δένει με όλες τις φυλές

1
0

Τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Η θέση διευθυντή στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, από την πρώτη µέρα που ο Ευβοιώτης ανέλαβε τα ηνία στο στρατηγείο της πλατείας Βάθη, είναι αυτό που φαίνεται. Αυτό που δεν φαίνεται είναι µια βαθιά σχέση του Νίκου Βάγια µε όλες σχεδόν τις «φυλές του ΣΥΡΙΖΑ» κι ένα ταλέντο να καθοδηγεί και να εξισορροπεί τα πράγµατα, χωρίς µάλιστα να χάνεται ο προσανατολισµός και το αριστερό πρόσηµο.

Υπό αυτή την έννοια, το χέρι βοήθειας που προσφέρει καθηµερινά στη διαµόρφωση της αγροτικής πολιτικής, ξεπερνάει τα στενά όρια των αναγκών του υπουργείου. Συµβάλλει στο συγκερασµό αντίρροπων δυνάµεων και καταστάσεων, οι οποίες, κατά βάση, είναι συνυφασµένες µε τη διαστρωµάτωση της ελληνικής κοινωνίας.

Με καταβολές από την Αγροτική Τράπεζα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και την Αγροτική Τεχνική (θυγατρική της ΑΤΕ για τις τεχνικές µελέτες), ο Χιώτης στην καταγωγή τεχνοκράτης, σφυρηλατήθηκε σε ρόλους ευρύτερης ευθύνης µετά τη µετακίνησή του στον ΟΠΕΓΕΠ (σήµερα ΕΛΓΟ ∆ήµητρα).  Ένας οργανισµός που θεσµοθετήθηκε επί εποχής Τζουµάκα στο υπουργείο Γεωργίας (2006-2008), εισήγαγε την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων και συνδέθηκε µε µια διαφορετική προσέγγιση στα θέµατα της αγροτικής παραγωγής.

Η δύσκολη στιγµή µε τον Στουπή

Η γνώση της ανθρωπογεωγραφίας στα πέριξ της πλατείας Βάθη, δηλαδή σε υπουργείο και εποπτευόµενους οργανισµούς, αποδείχθηκε πολύτιµη, για τον διευθυντή του Αποστόλου, σε µια εποχή που µια νέα σαν «άγραφο χαρτί» κυβέρνηση και ένας άπειρος σε κυβερνητικές θέσεις υπουργός, αναζητούσαν επειγόντως στελέχη. Μ’ αυτή την έννοια, δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι προτάσεις Βάγια αποτέλεσαν 8 στις 10 επιλογές σε θέσεις όλων των βαθµίδων. ∆ύσκολη στιγµή αποδείχθηκε µόνο η αποµάκρυνση Στουπή από τη θέση του γενικού γραµµατέα. Συµφοιτητής και φίλος, ο έτερος Νίκος φαίνεται πως είχε δική του ατζέντα και το πλήρωσε.

Από κει και πέρα, ο Χιώτης, µε την πολυπραγµοσύνη του, δείχνει να καλύπτει πολλές από τις «τρύπες», τόσο των επιτελών του υπουργείου, όσο και της διοίκησης. Αν αυτό φθάνει για να γυρίσει ο τροχός της ελληνικής γεωργίας, είναι µια άλλη υπόθεση.

 

Βιογραφικό

Ο Νίκος Βάγιας είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, παντρεµένος και πατέρας δύο παιδιών. Εντάχθηκε από νωρίς στα κινήµατα της αριστεράς, πέρασε από την Αγροτική Τράπεζα και την Αγροτική Τεχνική και διακρίθηκε ως στέλεχος του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Γνώστης της λειτουργίας της δηµόσιας διοίκησης, τα τελευταία χρόνια είχε άµεση συνεργασία µε τις πολιτικές ηγεσίες, πριν αναλάβει διευθυντής του γραφείου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου.       

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία