BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Σάββας Μπαλουκτσής: Πάντα γαρ πέφυκε και ελασσούσθαι

Ως γνωστόν οι μάναντζερς κρίνονται εκ του αποτελέσματος, στην περίπτωση του Σάββα Μπαλουκτσή ωστόσο, ίσως υπάρχει ένα περιθώριο, ώστε τα κριτήρια να είναι και λίγο διαφορετικά.

Σάββας Μπαλουκτσής: Πάντα γαρ πέφυκε και ελασσούσθαι

5
0

Πρώτον, γιατί, εκτός από διευθύνων σύμβουλος  της Π.Ι.Κοντέλλης ΑΕΒΕ, εκλέγεται, εδώ και χρόνια, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων, τιμώντας εξαιρετικά αυτή τη θέση.

Δεύτερον, γιατί, ως διευθύνων του ομίλου, καλείται να διαχειριστεί τα πράγματα, μετά το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο θάνατος, το περασμένο καλοκαίρι, του Παύλου Κοντέλλη, ιδρυτή του ομίλου και «μάχιμου», ως την τελευταία μέρα, στην κυρίαρχη επί σειρά ετών αντιπροσωπεία τρακτέρ.

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα, ειδικά στον κλάδο των αγροτικών μηχανημάτων, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Η εποχή της πρώτης εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας, δηλαδή οι δεκαετίες του ’60 και του ‘70, όταν τα τρακτέρ «φύτρωναν» σε κάθε χωριό σαν τα μανιτάρια, σίγουρα δεν ξανάρχεται.

Εκείνη την εποχή ανδρώθηκε επιχειρηματικά ο πατέρας των τρακτέρ Παύλος Κοντέλλης, εκείνη την εποχή μπήκαν και τα θεμέλια για έναν όμιλο που έμελε να είναι συνώνυμος της τεχνολογικής προόδου της ελληνικής γεωργίας. Οι δυσκολίες πάντως είχαν αρχίσει πολύ πριν ο «πατριάρχης» αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Όταν η αγορά μετράει κάποιες χρονιές 400-500 τρακτέρ όλα κι όλα, τι να σου κάνει το μάνατζμεντ και οι τεχνικές πώλησης των αντιπροσωπειών. Κοντά σ’ αυτό, «ξύπνησε» και ο ανταγωνισμός, κόπηκαν και τα πολλά – πολλά με τις τράπεζες και να ‘σου τα πρώτα σύννεφα.

Σε κάθε περίπτωση, λίγοι γνωρίζουν την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, όπως και τη διάρθρωση του συγκεκριμένου ομίλου, τόσο καλά, όσο ο Σάββας Μπαλουκτσής. Για να «γυρίσει» ωστόσο, ένα τέτοιο παιχνίδι, χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη γνώση της κατάστασης και το ταμπεραμέντο διοίκησης.

Προς το παρόν, ο Θεσσαλονικιός ψαροντουφεκάς που τα περισσότερα Σαββατοκύριακα, τουλάχιστον μέχρι να αναλάβει ολοκληρωτικά στους ώμους του το βαρύ φορτίο, τα περνάει στο καταφύγιό του στην Χιλιαδού της Εύβοιας, καλείται να παίξει… ισορροπία! Με το θεσμικό του ρόλο στον ΣΕΑΜ αγωνίζεται να διασώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στους αγρότες να επενδύσουν και στον κλάδο να επιζήσει. Με το άλλο «καπέλο» ως διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που ακόμη διεκδικεί ρόλο στην πρωτοκαθεδρία, παλεύει να «ρολάρει» τα πράγματα πριν γίνουν πολύ δυσκολότερα.


Βιογραφικό

Ο Σάββας Μπαλουκτσής γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1958 στις Σέρρες. Είναι Οικονομολόγος-πτυχιούχος Α.Β.Σ.Θ. (νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Η συνεργασία του με τον Όμιλο Κοντέλλη ξεκίνησε το 1982 και από το 2004 ως σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής του τμήματος Γεωργικών Μηχανημάτων. Το διάστημα 1995-2003 διετέλεσε μέλος ΔΣ της ΕΚΑΓΕΜ (από τις θέσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα). Από το 1996 έως το 2004 ήταν μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Εισαγωγέων Βιομηχανιών Κ. Ελλάδος και Θεσσαλίας. Τη διετία 2002-2003 ήταν πρόεδρος της CEMA, ενώ από το 2007 έως το 2013 διατέλεσε μέλος ΔΣ του ΣΕΑΜ, του οποίου από τις 14 Μαΐου 2013 τελεί πρόεδρος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία