BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Τάσος Αντωνίου: Ο συνεταιρισμός στη μεταποίηση και η Ομάδα στην παραγωγή

Τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών µε αντικείµενο στη γαλακτοπαραγωγή δροµολογεί ο αγροτικός κτηνοτροφικός συνεταιρισµός «ο Βοσκός» από το Λιβάδι Ελασσόνας, προωθώντας παράλληλα, την εµπλοκή του και µε τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, για να αξιοποιήσει το net metering.

Τάσος Αντωνίου: Ο συνεταιρισμός στη μεταποίηση και η Ομάδα στην παραγωγή

5
0

«Το Λιβάδι έχει µεγάλη δύναµη στην αιγοπροβατοτροφία. Αρχίζουν και ωριµάζουν τα πράγµατα. Ο νέος ο κόσµος βλέπει, πλέον, τις οµάδες και τους συνεταιρισµούς πιο θετικά κι ευελπιστούµε ότι θα γίνει µια ακόµη καλύτερη προσπάθεια» είπε, στην Agrenda, ο πρόεδρος της οργάνωσης Τάσος Αντωνίου, προσθέτοντας πως «η οµάδα στήνεται και υπάρχει µια ζύµωση γύρω από τη νέα πρωτοβουλία».

Επιδίωξη του συνεταιρισµού είναι να αξιοποιηθούν πρόνοιες της νέας νοµοθεσίας για τις Οµάδες Παραγωγών και να δηµιουργηθεί ένα σχήµα που, καταρχάς, θα προµηθεύει µε γάλα τη µεταποιητική δραστηριότητα της οργάνωσης και - εάν αυξηθεί σηµαντικά ο «πυρήνας» των µελών της οµάδας - σε δεύτερη φάση θα µπορεί να καλύπτει και ανάγκες τρίτων.

Κύριος στόχος της οµάδας, ωστόσο, θα είναι να πετύχει µια καλύτερη διαχείριση των εκµεταλλεύσεων των µελών της, αξιοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή και τα διάφορα διαθέσιµα προγράµµατα.

«Ο συνεταιρισµός Βοσκός θα ασχολείται µε το κοµµάτι το µεταποιητικό και η οµάδα µε την παραγωγή της πρώτης ύλης, µέσα από παρεµβάσεις στις αγορές ζωοτροφών και στη διαχείριση βοσκοτόπων, για να µειωθεί το κόστος παραγωγής, και ίσως και µε τη γενετική βελτίωση της ράτσας των ζώων µας για να αυξήσουµε την παραγωγικότητά τους», ανέφερε ο κ. Αντωνίου εξηγώντας πως επιλέχθηκε η λύση της οµάδας παραγωγών και για το λόγο ότι είναι πιο εύκολο να εισέλθουν και νέα µέλη σε αυτή.

Στο net metering για µείωση κόστους παραγωγής

Στα άµεσα σχέδια της συνεταιριστικής οργάνωσης, είναι, επίσης και η επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας µε σκοπό την αξιοποίηση της νοµοθεσίας για το net metering, ώστε να περιοριστεί, µε αυτό τον τρόπο το ενεργειακό κόστος των εκτροφών.

«Έχουµε ένα οικόπεδο 12 στρέµµατα και σε αυτό το χώρο θα στήσουµε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για να ιδιοπαράγουµε ηλεκτρικό ρεύµα και να το συµψηφίζουµε µε τις ενεργειακές µας καταναλώσεις. Θα είναι µια παραγωγική µονάδα που θα καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύµα των εκτροφών, κάποιων ποµώνων που έχουµε και του τυροκοµείου», εξήγησε ο κ. Αντωνίου, διευκρινίζοντας ότι το project θα υλοποιηθεί µέσα από τα σχέδια βελτίωσης και πως, ήδη, εκπονούνται οι µελέτες.

Στόχος είναι η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2018 και φορέας υλοποίησης θα είναι ο συνεταιρισµός, ο οποίος σε ετήσια βάση έχει περί τα 60.000 ευρώ ενεργειακό κόστος και εκτιµά ότι µε το net metering θα το µηδενίσει.

Βήµα-βήµα η εµπορική ανάπτυξη

Αναφορικά µε το αντικείµενο της µεταποιητικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει «ο Βοσκός», ο πρόεδρος της οργάνωσης µας ανέφερε ότι από τους περίπου 1.200 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος (80% πρόβειο)  της παραγωγής των µελών του συνεταιρισµού, το 75%-80% καλύπτει ίδιες ανάγκες και το υπόλοιπο πωλείται σε τρίτους.

«Αυτή τη στιγµή έχουµε επτά – οκτώ κωδικούς. Ο µεγάλος όγκος των πωλήσεων προς το παρόν γίνεται στην εσωτερική αγορά, αλλά σιγά σιγά χτίζουµε αγορά και στο εξωτερικό” ανέφερε ο κ. Αντωνίου και σηµείωσε πως «το 2017 ήταν µια καλή χρονιά. Ο κύκλος εργασιών είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και θα έχουµε κι ένα καλό κέρδος. Για το 2018 ο στόχος είναι να αυξηθεί ο τζίρος, όσο γίνεται περισσότερο».

Στόχος να µείνει αναλλοίωτη η ποιότητα των προϊόντων

Έχοντας καταφέρει να στήσει µια επιτυχηµένη επιχείρηση από το 2017, σε περίοδο κρίσης, ο νεαρός πρόεδρος της οργάνωσης, µε φυσική ευγένεια και αυθεντικότητα που τον χαρακτηρίζει, καταγράφει ως στοιχείο της επιτυχίας του συνεταιρισµού τη µεθοδικότητα στην εργασία και την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται. « Στόχος µας είναι να διατηρήσουµε αναλλοίωτη την ποιότητά µας και τις προσιτές τιµές»,  λέει ο επικεφαλής του συνεταιρισµού, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειµένος να θυσιάσει την ποιότητα των προϊόντων για χάρη του ανταγωνισµού. Ως κτηνοτρόφος, ο ίδιος δίνει το δικό του µήνυµα σε νέους συναδέλφους του, επιµένοντας ότι «όσοι κοπιάσουν µε επιµονή, υποµονή και µεράκι θα ανταµειφτούν για τον κόπο τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία