BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Νικόλαος Κατής: Οι φίλοι θα τον απέτρεπαν

Κανείς δεν ξέρει ακόµα τι σκέφτηκε ο ίδιος και «δέχτηκε» τη θέση του προέδρου, µια εποχή που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χειρότερη για τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Η αιφνίδια αποµάκρυνση σύσσωµης της προηγούµενης διοίκησης του οργανισµού, µε αφορµή τις προθεσµίες για τα προγράµµατα της φέτας, έφεραν ανακατατάξεις και τον εξαιρετικό επιστήµονα Νίκο Κατή στην οδό Νιρβάνας.

Νικόλαος Κατής: Οι φίλοι θα τον απέτρεπαν

4
0

Πάντως, οι φίλοι του δηλώνουν απερίφραστα ότι θα τον απέτρεπαν, αν είχαν την ευκαιρία. Ίσως, γιατί ο ίδιος µε τη νεοδιορισθείσα διοίκηση καλούνται να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβληµα που αφορά τους πληµµελείς έλεγχους στα ισοζύγια γάλακτος και στην πιστοποίηση της φέτας, σε συνδυασµό µε την κατάρρευση των τιµών στο αιγοπρόβειο.

Και µπορεί ο καθηγητής Νικόλαος Κατής να έχει τις καλύτερες συστάσεις και ένα βιογραφικό 40 σελίδων, ωστόσο τα θέµατα διοίκησης είναι άλλου παπά ευαγγέλιο! Πρόκειται για ένα ικανότατο στέλεχος, που κανείς δεν αµφισβητεί τις γεωπονικές του γνώσεις και ιδιαίτερα στον τοµέα της ιολογίας των φυτών όσο και γενικότερα στα θέµατα της ελληνικής γεωργίας, όµως στη θέση του προέδρου του ΕΛΓΟ χρειαζόταν ένας τεχνοκράτης. Κι αυτός είναι ένας τοµέας στον οποίο ο ίδιος δεν είναι «δοκιµασµένος».

Κάθε απόφαση που θα κληθεί να πάρει θα έχει πολιτικό κόστος και θα πρέπει να έρχεται σε ευθυγράµµιση µε τις «εντολές» της πλατείας Βάθη. Αυτοί που τον γνωρίζουν, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το αν θα καταφέρει να ακολουθήσει τη γραµµή που χαράζει το υπουργείο και η Κουµουνδούρου, αφού δεν είναι του χαρακτήρα του! Ίσως γι’ αυτό να φοβούνται ότι στην πρώτη πίεση, θα σηκώσει παντιέρα και θα … παραιτηθεί. Δεν µένει παρά να περιµένουµε. Όπερ έδει δείξαι!   

Πάντως ο ίδιος, άµα τη αναλήψει της θέσης του προέδρου φέρεται απόλυτα συνειδητοποιηµένος για την κατάσταση την οποία έχει πλέον στα χέρια του, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα επείγον θέµα και είναι πρώτη προτεραιότητά µας το πρόγραµµα προώθησης της φέτας στην ΕΕ και στις τρίτες χώρες. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουµε. Ακόµη πρέπει να εξετάσουµε τους ελέγχους στο γάλα».

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι πιστεύουν ότι για να φτάσουν στον Κατή εξαντλήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Αθήνας, τονίζοντας ότι οι αυξηµένες υποχρεώσεις του στην πρωτεύουσα θα τον αναγκάσουν ακόµα και να µετακοµίσει από τη Θεσσαλονίκη! Όσο για το αγαπηµένο του αντικείµενο στην έρευνα σε επίπεδο πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων, αλλά και τα ανταγωνιστικά προγράµµατα που «τρέχει» µε µεγάλη επιτυχία, ίσως θα πρέπει να πάει λίγο… πίσω! Οι ικανότητές του δεν τίθενται σε αµφισβήτηση, το θέµα είναι η «κακή συγκυρία». 

 

Βιογραφικό

Ο Νικόλαος Κατής είναι γεωπόνος µε εξειδίκευση την Ιολογία Φυτών. Απόφοιτος Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ το 1976. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου (Imperial College of Science, Technology and Medicine). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Πατρών (1985-1986) και ως µεταδιδακτορικός υπότροφος στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ). Από το 1989 εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής, αναπληρωτής (1993) και καθηγητής (1996) Ιολογίας στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Επίσης, είναι Διευθυντής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία