BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Θανάσης Παπαδόπουλος: Θυσία για τον συνεταιρισμό

Είναι κάποιες φορές που ένας άνθρωπος και µια σύµπτωση, είναι αρκετά για να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας ενός τόπου. Στα Καλάβρυτα, για παράδειγµα, όπου κυματίζει περήφανα ένα από τα τελευταία λάβαρα της συνεταιριστικής ιδέας, η παρουσία του Θανάση Παπαδόπουλου, ενός άξιου τεχνοκράτη µε σαφές βέβαια πολιτικό στίγµα, συνδέεται άρρηκτα µε τη σταθερά αναπτυξιακή πορεία ενός τοπικού συνεταιρισµού, ο οποίος προσεγγίζει σήµερα σε τζίρο τα 30 εκατ. ευρώ.

Θανάσης Παπαδόπουλος: Θυσία για τον συνεταιρισμό

17
0

Η ευνοϊκή συγκυρία ή σύµπτωση, όπως αναφέρθηκε στην αρχή, ήταν η στιγµή της γνωριµίας του µε τον Σπύρο Σκλαβενίτη, µια εµβληµατική µορφή στον κλάδο της λιανικής και των σούπερ µάρκετ.

Ήταν περί τα τέλη του 1983 σχεδόν, µόλις είχε αναλάβει διευθυντής στον µικρό τότε συνεταιρισµό των Καλαβρύτων, που ο Θανάσης Παπαδόπουλος χτύπησε την πόρτα του αείµνηστου κυρ Σπύρου. ∆εν πέρασε καιρός και ο διορατικός µπακάλης, µε 3-4 µαγαζιά εκείνη την εποχή, του ζήτησε να διαθέτει από τα καταστήµατά του το σύνολο της παραγωγής φέτας του τυροκοµείου της ΕΑΣ. Από τότε, λες κι άλλαξε η τύχη των Καλαβρυτινών. Μεγάλωνε ο Σκλαβενίτης και µεγάλωναν µαζί και τα Καλάβρυτα. Τα τέσσερα καταστήµατα του Σκλαβενίτη µέσα σε λίγα χρόνια έγιναν σαράντα και µετά 140 και το «συµβόλαιο τιµής» µε την Ένωση Καλαβρύτων παρέµεινε ακλόνητο στην πορεία του χρόνου. ∆εν άλλαξε τίποτα στη σχέση των Καλαβρύτων µε τη µεγάλη αλυσίδα, ούτε µετά την απορρόφηση του δυκτίου καταστηµάτων του Μαρινόπουλου.

Σήµερα τα καταστήµατα του οµίλου Σκλαβενίτη ξεπερνούν τα 400 και η σύγχρονη τυροκοµική µονάδα των Καλαβρύτων παραµένει ο αποκλειστικός προµηθευτής φέτας της αλυσίδας. Εγγυητής σ’ αυτή τη γνήσια επαγγελµατική σχέση και συνεργασία, παραµένει ο ασπροµάλλης πλέον διευθυντής Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος, µετά από µια σύντοµη διακοπή για χάρη της παρουσίας του στο Εθνικό Κοινοβούλιο (βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ το 2009), επέστρεψε στο πόστο του. Άλλωστε γι’ αυτή τη θέση, είχε αφήσει το 1983 µια πετυχηµένη θητεία στον όµιλο της KOSMOCAR AE (Audi και VW). Για χάρη της ΕΑΣ και των Καλαβρύτων είχε αφήσει τη ζωή της Αθήνας και µάλιστα στα πρώτα ένδοξα χρόνια διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ από τα σπλάχνα, του οποίου προέρχεται.

∆εν έµεινε µακρυά απ’ αυτή τη θέση, ούτε στα 12 χρόνια της ∆ηµαρχίας του στον πρώτο Καποδιστριακό ∆ήµο Καλαβρύτων, όπου επίσης έχει αφήσει παρακαταθήκη. Ο συνεταιρισµός, πάντως, ήταν αυτός που ανέπτυξε την αιγοπροβατοτροφία της περιοχής, ήταν αυτός που κράτησε τους Καλαβρυτινούς στον τόπο τους, ήταν αυτός που έκανε τον Θανάση Παπαδόπουλο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στα Καλάβρυτα. Εδώ η σχέση παραµένει αναλλοίωτη.

 

Βιογραφικό

Ο Θανάσης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το Μάιο του 1953 στα Καλάβρυτα. Είναι γιος του Ιωάννη και της Βικτωρίας Παπαδοπούλου το γένος Τσοκανά. Σπούδασε Οικονοµικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονοµικών και Εµπορικών Επιστηµών (ΑΣΟΕΕ), στην Αθήνα. Από το 1971 µέχρι και το 1981 εργάστηκε ως υπεύθυνος λογιστηρίου στην εταιρεία COSMOCAR Α.Ε. Το 1981-1983 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Πυροβολικό Σώµα Στρατού. Είναι παντρεµένος µε την Ευγενία Κουδούνη και πατέρας δύο παιδιών του Γιάννη και της Αλεξάνδρας.

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία