BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Γιώργος Φραγκιαδουλάκης: Ο νους και η ψυχή όλων μαζί

«‘Υποστηρίζετε τόν Συνεταιρισµόν καί τήν ‘Ενωσίν σας. Είναι οί βοηθοί σας καί οί προστάτες σας. ‘Οσάκις σάς κατηγορούν τόν Συνεταιρισµόν σας ή τήν Ένωσιν ζητήσετε καί θά βρήτε πάντοτε πώς αύτός πού τούς κατηγορεί έχει συµφέρον νά είναι έναντίον τού Συνεταιρισµού ή τής ‘Ενώσεώς σας. ‘Οταν έχετε παράπονα µή τά συζητάτε στά καφενεία γιατί πολλαίς φοραίς έχετε άδικο, καί τότε κάνετε κακό στόν έαυτόν σας, τόσο µεγάλο κακό, πού δέν µπορεί νά σάς τό κάνη µηδέ ό µεγαλύτερος έχθρός σας. Γιά κάθε παράπονο καταφεύγετε άµέσως στόν Συνεταιρισµόν ή στην ‘Ενωσιν».

Γιώργος Φραγκιαδουλάκης: Ο νους και η ψυχή όλων μαζί

1
0

Στο «Βιβλιάριο του Πρώτου Συνεταιριστή», που, αρχές του 1933, έπαιρναν στα χέρια τους οι αγρότες των Θαυµατοχωριών, οι παραπάνω 91 λέξεις αποτελούσαν κάτι σαν ένα µικρό µανιφέστο. Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος της οµάδας των δραστήριων Κρητικών, που στο ξεκίνηµα της ίδιας χρονιάς, προσυπέγραφαν την ίδρυση της Ένωσης Πεζών, µε πρόεδρο, τότε, τον Μιχαήλ Οικονοµίδη και διευθυντή τον Κωνσταντίνο Καλεµικεράκη.

Έκτοτε, βέβαια, κύλισε πολύ νερό κάτω από τα γεφύρια. Το 1994 η Ένωση Πεζών βρέθηκε ένα βήµα πριν από το λουκέτο. «Ήταν η τρίτη οργάνωση σε όλη την Ελλάδα που την είχαν προγραµµατίσει για κλείσιµο», αναφέρει ο Γιώργος Φραγκιαδουλάκης σε µια συνέντευξή του στην Agrenda, τον Μάιο του 2013. Για µια 20ετία περίπου, µαζί µε µια οµάδα ορκισµένων συνεταιριστών, είχε καταφέρει να αναστήσει την Ένωση, σχεδόν από τις στάχτες. Εκείνο τον καιρό ωστόσο, τα προβλήµατα χτυπούσαν ξανά την πόρτα της Ένωσης. Ο ίδιος κέρδισε µια ακόµα θητεία, όχι όµως και τη µάχη για την εξυγίανση των οικονοµικών της Ένωσης, η οποία, εν τω µεταξύ, είχε µετονοµασθεί σε Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη (ΑΕΣ).

Προ διετίας η οργάνωση κατέθεσε αίτηση στο λεγόµενο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές. Πριν από λίγες µέρες υποχρεώθηκε σε µια συµφωνία υποταγής - διάσωσης, βάσει της οποίας, τα χρέη της οργάνωσης, ύψους 34 εκατ. ευρώ, ρυθµίζονται µεν, µε διαγραφή µάλιστα της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγµή όµως, η εµπορική διαχείριση των µονάδων περιέρχεται στην ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ. Πρόκειται για µια εταιρεία διανοµής τροφίµων, εισηγµένη στο χρηµατιστήριο της Αθήνας, χωρίς ιδιαίτερα ανθηρή οικονοµική εικόνα.

Το ποιος σώζει ποιον µέσα απ’ αυτό το περίεργο deal θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό το οποίο δεν φαίνεται να διασώζεται πάντως, είναι το πνεύµα του µανιφέστου 91 λέξεων του 1933, βάσει του όποιου δούλεψε για πολλά χρόνια, ίσως όµως όχι µέχρι το τέλος  της ενδιαφέρουσας διαδροµής του και ο Γιώργος Φραγκιαδουλάκης.

 

Βιογραφικό

Ο 70χρονος Γιώργος Φραγκιαδουλάκης είναι ελαιοπαραγωγός και αµπελουργός από το χωριό Αστρίτσι του δήµου Αρχανών Αστερουσίων νοµού Ηρακλείου Κρήτης. Όταν πέθανε ο πατέρας του, κληρονόµησε την περιουσία του και αποφάσισε να την αξιοποιήσει και να γίνει κατά κύριο επάγγελµα αγρότης. Το 1990 ψηφίστηκε αντιπρόσωπος του συνεταιρισµού του στην ΕΑΣ Πεζών, εκλέχθηκε στη διοίκηση της Ένωσης και αναδείχθηκε αντιπρόεδρος. Από το 1994 είναι πρόεδρος στην Ένωση Πεζών. Είναι παντρεµένος, έχει 2 κόρες και εγγόνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία