BACK TO
TOP

της Πιάτσας

962-ths-piatsas

Δεν φτάνει που πρώτη φορά στα χρονικά οι συνδεδεµένες φυτικής και η ειδική ενίσχυση βάµβακος θα πληρωθούν Μεγάλη Εβδοµάδα, αυτό που «ακούγεται» για επανακαθορισµό των ενισχύσεων στα οικοσχήµατα θα ισοπεδώσει τον αγροτικό κόσµο.

957-ths-piatsas

Χωρίς να επεισέλθει σε λεπτοµέρειες ο πρωθυπουργός, λακωνικά, απάντησε στη 15µελή επιτροπή αγροτών µε την οποία συναντήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα, ότι «θα τηρηθ...

της_πιατσας_33

Όλο καινούργιες δηλώσεις αρµοδίων, όλο νέες δεσµεύσεις επί των πληρωµών που περιµένουν οι αγρότες, αλλά στο δια ταύτα τα πράγµατα έχουν λίγο πολύ όπως τα ξέραµ...

της_πιατσας_32

Μπήκε ο Μάρτιος, οι σπορές ξεκινάνε, τα έξοδα τρέχουν. Μεγάλο µέρος από τις κοινοτικές ενισχύσεις είναι στη σειρά προς πληρωµή, ωστόσο τα πράγµατα δεν είναι και...

της_πιατσας_31

Το μήνυμα εστάλη

26 Φεβρουαρίου

Η παράταξη των τρακτέρ και η συγκέντρωση των αγροτών από όλη την Ελλάδα, στην πλατεία Συντάγµατος το βράδυ της περασµένης Τρίτης παρουσίασε ιστορικές διαστάσεις. ∆εν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το µήνυµα που εστάλη στην πολιτική ηγεσία ήταν ηχηρό!

της_πιατσας_30

Ήρθαν Αθήνα, τα είπαν µε τον πρωθυπουργό, αυτός έκανε τις ανακοινώσεις του, αλλά στους αγρότες φάνηκε «αστεία» η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε δύο δόσεις, αφού έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ποσά αυτά δεν φτάνουν ούτε για ζήτω ακόµα και όταν δίνονται ολόκληρα. Και ενώ οι «θερµόαιµοι» µπλοκατζήδες κάνουν λόγο για µεγαλύτερων διαστάσεων κινητοποιήσεις, εκεί στην πλατεία Βάθη δήλωσαν αισιόδοξοι πως οι αγρότες µε ωριµότητα θα επεξεργασθούν τα γενναία µέτρα της κυβέρνησης. Πουλιά στον αέρα!

της_πιατσας_29

Μαξιμαλιστές

12 Φεβρουαρίου

Πέρασε η φετινή Agrotica, πέρασαν οι ανακοινώσεις και οι δεσµεύσεις πρωθυπουργού και υπουργού προς τους αγρότες, οι οποίοι εν τω µεταξύ παραµένουν επί ποδός και από τη ∆οµοκού ανακοινώνουν ότι «διευθετούνται οι εκκρεµότητες των ετών 2014-2020 και θα ακολουθήσει η επεξεργασία των στοιχείων για τις εκκρεµότητες των ετών 2021-2022».

της_πιατσας_28

Υπό την πίεση των µεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται όλη η Ευρώπη, ανάµεσα τους και η χώρα µας.

της_πιατσας_26

Μέχρι τέλος του µήνα και µόνο για 10 ηµέρες θα ανοίξει η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων eco-schemes, λέει η ανακοίνωση που έλαβαν οι µελετητές.

της_πιατσας_25

Κι ενώ ο αγροτικός κόσµος περιµένει το συντοµότερο όποιες τακτοποιήσεις εκκρεµούν από τις πρόσφατες κακές πληρωµές της περσινής ενιαίας, ο υπουργός της πλατείας έκανε την πρώτη κίνηση.

της_πιατσας_23

Ολοκληρώθηκαν στις 21 ∆εκεµβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι προβλεπόµενες διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιµότητα των δικαιούχων προκειµένου να καταβληθούν τα σχετικά ποσά ενισχύσεων έτος ΟΣ∆Ε 2023 και αφορούν στην πληρωµή 685 εκατ. ευρώ.

της_πιατσας_21

Μόλις πέντε µέρες περιθώριο είχαν αγρότες και µελετητές προκειµένου να µπουν στο µηχανογραφικό σύστηµα και να περάσουν τις οποίες διορθώσεις επί της βασικής, οι οποίες –σύµφωνα µε ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών-θα ληφθούν υπόψη στην εξόφληση, που αν όλα πάνε καλά (σκούρα τα πράγµατα, λένε οι παραγωγοί), δροµολογείται για το τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας και πριν τις αργίες των Χριστουγέννων.

της_πιατσας_19

Χρόνος και χρήμα

11 Δεκεμβρίου

Τα νεύρα τους και µε το δίκιο τους έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σχετικά µε την εξέλιξη των πληρωµών των προγραµµάτων.

της_πιατσας_18_2

Εξέγερση στη Δομοκού

04 Δεκεμβρίου

Φτάνουν, σου λέει, από βδοµάδα επιτελείς ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργανισµών στη ∆οµοκού για έλεγχο της λειτουργίας του Οργανισµού. Τι να σηµαίνει αυτό άραγε για τους αγρότες; Πάντως, µε τις προκαταβολές στα προγράµµατα φαίνεται πως τα πράγµατα βγήκαν καλά! Παρατράγουδα και απλήρωτοι πάντα υπάρχουν, αλλά το µεγαλύτερο κοµµάτι τσούλησε. Να σκεφτεί κανείς ότι ενστάσεις επί των ελέγχων στις Σπάνιες Φυλές γίνονταν µέχρι τις 30 Νοεµβρίου… Το ζητούµενο είναι αν τελικά αυτές ενσωµατώθηκαν ή ξέµειναν για…. αργότερα.

της_πιατσας_15

Ακόµα το παλεύουν γι’ αυτή την περιβόητη εµβόλιµη πληρωµή µε υπόλοιπα της βασικής, ενώ διπλοτσεκάρονται µεταβιβάσεις, αποτελέσµατα monitoring και βοσκοτόπια µε το απαραίτητο ζωικό κεφάλαιο.

της_πιατσας_14

Απογοήτευση για άλλη µία φόρα – σαν να έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια – η πληρωµή της περασµένης Παρασκευής.

της_πιατσας_13

Χρήµατα φέρνει αυτή η εβδοµάδα για αγρότες και κτηνοτρόφους κι αυτό είναι καλή είδηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία