BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Φέτα χωρίς γάλα γίνεται;

Μια περίεργη ανισορροπία καταγράφεται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας φέτος. Από τη µία πλευρά η ανοδική πορεία των εξαγωγών φέτας και από την άλλη η παρατεταµένη οικονοµική δυσχέρεια των κτηνοτρόφων, µε την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναµία από µέρους τους να αγοράσουν ζωοτροφές, έχει ως αποτέλεσµα να µειώνεται αισθητά το ζωικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση η παραγωγή.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, µε την ανοδική πορεία των εξαγωγών, που χαρακτήρισε το ξεκίνηµα του 2012, να διατηρείται έως τον Αύγουστο µε την µεταβολή του όγκου των εξαγωγών να φθάνει στο ποσοστό του 20,54% σε σχέση µε το διάστηµα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το τµήµα στατιστικής του Ελληνικού Οργανισµού Εξαγωγικού Εµπορίου, κατά την διάρκεια του διαστήµατος Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 εξήχθησαν από την χώρα µας 37.046,77 τόνοι σχετικών τυροκοµικών προϊόντων, αξίας 197.354,83 χιλιάδων ευρώ, έναντι 32.306,82 τόνων φέτας και άλλων τυριών που εξήχθησαν τους πρώτους οκτώ µήνες του 2011 και απέφεραν αξία 163.729,33 χιλιάδων ευρώ. Και το ερώτηµα παραµένει: Φέτα χωρίς γάλα γίνεται;

Κι άλλο παράδοξο, λένε οι καλλιεργητές κορινθιακής σταφίδας από την Κορινθία. Η κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην Αιγιαλεία Αχαΐας είναι ΠΟΠ µε ονοµασία «Κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα». Η κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στη Ζάκυνθο, µε την επωνυµία «Σταφίδα Ζακύνθου» είναι και αυτή ΠΟΠ. Η κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην Ηλεία έχει αναγνωριστεί ως ΠΓΕ µε την ονοµασία «σταφίδα Ηλείας». Σε διαδικασία καταχώρησης ως ΠΓΕ βρίσκεται και η «σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης». Γιατί η κορινθιακή σταφίδα από την Κορινθία δεν έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ;

Απορίες, όµως, εγείρει και το θέµα της καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Μεγάλη υστέρηση σηµειώνεται σε αρκετές περιοχές της χώρας (χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις από την κεντρική Ελλάδα), εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται µε τα γνωστά προβλήµατα της τριτοβάθµιας Συνοµοσπονδίας για υποχρεωτική εγγραφή στο πρόγραµµα «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».

Σύµφωνα µε τις συγκεκριµένες ηµεροµηνίες και την αδυναµία ολοκλήρωσης των δηλώσεων ανά περιοχή, είναι αδύνατη η καταχώρηση των συγκεκριµένων στοιχείων διότι το σύστηµα καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣ∆Ε παραµένει ανοιχτό, και ένα µεγάλο ποσοστό παραγωγών δεν έχει κάνει δήλωση ή δεν έχει καταχωρηθεί η δήλωσή του ακόµη. Γι’ αυτό προτείνεται µε το πέρας του χρόνου πραγµατοποίησης των δηλώσεων ανά περιοχή, να δίνονται στοιχεία από τους φορείς καταχωρήσεις (ΕΑΣ, ΠΑΣΕΓΕΣ) προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ και σε είκοσι εργάσιµες ηµέρες να προχωρήσουν οι εταιρείες συµβούλων σε αντιστοίχιση εκτάσεων και αγροτεµαχίων µε τους επιβλέποντες.

Λογικό είναι, όµως, γιατί αυτές τις µέρες η διοίκηση της τριτοβάθµιας συνοµοσπονδίας έχει πολλά στο κεφάλι της! Από τη µία πλευρά, συγκαλεί διήµερη συνεδρίαση 27 και 28 Αυγούστου µε βασικό θέµα της ατζέντας τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και από την άλλη ετοιµάζει πυρετωδώς να συστήσει Συντονιστικό Φορέα για τις Οργανώσεις Παραγωγών της χώρας, µε την επωνυµία «Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών Ελλάδας» Ε.Ο.Π.Ε. Γι’ αυτό άλλωστε πραγµατοποιεί και πανελλαδική –όπως την ονοµάζει- σύσκεψη, στη Βέροια στις 25 Αυγούστου.

Και µπορεί κάποιοι να αντιδρούν µε επιστολές, κάποιοι όµως προτιµούν «την προσωπική επαφή». Αποφασισµένοι να αποκλείσουν µε τρακτέρ και φορτηγά τις ∆ηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες του νοµού Ηρακλείου δηλώνουν οι αγρότες της Μεσαράς, αν µέχρι το τέλος του Αυγούστου δεν έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήµατα της επιστροφής ΦΠΑ. Ως γνωστό, οι αγρότες περιµένουν τα ποσά της επιστροφής ΦΠΑ από το νΜάιο για να αγοράσουν φυτώρια και να καλλιεργήσουν τα θερµοκήπια τους. Κι αν τα θερµοκήπια δεν φυτευτούν άµεσα τότε δεν θα έχουν προϊόντα και εισοδήµατα το χειµώνα.  
ο µπλοκατζής



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία