BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Η εξισωτική πάει Οκτώβριο

Και ενώ το ρευστό συνεχίζει να αποτελεί «αγαθό» σε σοβαρή έλλειψη για τους αγρότες, αφού το ΦΠΑ έφτασε Σεπτέμβρη και δεν έχει δοθεί τουλάχιστον στο 1/3 των δικαιούχων, η εξισωτική πάει Οκτώβριο και το πετρέλαιο αναμένεται μέσα στο μήνα (ίσως;).

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Το δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατανοεί, βέβαια, όπως τονίζει, τη δυσφορία των αγροτών που είναι δικαιούχοι της επιστροφής του ΦΠΑ και ταλαιπωρούνται από αυτή την καθυστέρηση. Όμως, λέει, το θέμα άπτεται και αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.

Μην ανησυχείτε, όμως, συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, παρουσία του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, δηλαδή «αναγκάστηκε να μεταβεί στο Υπουργείο Οικονομικών», σύμφωνα με συνέντευξή του και…. τους έτριξε τα δόντια! Κι αυτοί, όμως, τον διαβεβαίωσαν ότι όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις θα παρεμβαίνουν στις ΔΟΥ και θα επισπεύδεται η διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι τυχεροί πληρώνονται! Αλλά τι να πρωτοκάνεις; Τα καθημερινά έξοδα τρέχουν, που περιθώριο για αποταμίευση; Και αυτοί που κρατάνε κάποια στην άκρη, δεν αγοράζουν πλέον μεζονέτες και διαμερίσματα. Προτιμούν χωράφια με ελιές και ροδιές για κληρονομιά στα παιδιά τους. Σύμφωνα με στοιχεία μέλους του Δικτύου Ολοκληρωμένων Κτηματομεσιτικών Υπηρεσιών (NIRES), την τελευταία διετία «πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι ν’ αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη».

Και δεν είναι μόνο αυτό! Κάποτε βάζαμε υποθήκη σπίτια και οικόπεδα για να πάρουμε δάνειο. Τώρα, οι νεοϋορκέζοι βάζουν ενέχυρο τα ακριβά εκλεκτά κρασιά τους προκειμένου να αποσπάσουν κάποιο βραχυπρόθεσμο δάνειο. Οι Ιταλοί, από την άλλη, για να πάρουν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο 3-5% υποθηκεύουν την πολύτιμη και... χρυσή παρμεζάνα. Ιταλικές τράπεζες έχουν φτιάξει πολυτελείς εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και αποθηκεύουν τόνους από κεφάλια παρμεζάνας!

Για να μην είμαστε μόνο απαισιόδοξοι, κάποιοι πιστεύουν πως οι κόποι των Ελλήνων, τα τρία τελευταία χρόνια αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ίσως τελικά να πετύχουμε το στόχο του πλεονάσματος, μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλωστε, τα στοιχεία των εξαγωγών ελληνικών βασικών αγροτικών προϊόντων, βάση της ΕΛΣΤΑΤ, του ΠΣΕ και των εξαγωγέων, παρουσιάζουν θετικό πρόσημο. 

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος συνολικά των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία τριετία που αποτυπώνεται και στις εξαγωγές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξαγωγές οι οποίες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη φέτα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Σημαντικό κομμάτι της πίτας έχουν και οι ελιές. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ελιάς το 2012 διαμορφώθηκε σε 58,08 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, το προϊόν δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Άλλωστε, το καταγράφει και σχετική ανάλυση της Alpha Bank. Ο ρυθμός μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί (χωρίς τις επιδοτήσεις) αυξήθηκε κατά +3,1% στο 1ο 5μηνο του 2013 σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής τους κατά -4,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ οι καταβαλλόμενες τιμές για εισροές αυξήθηκαν με αισθητά μικρότερο ρυθμό (1ο 5μηνο ‘13: +2,2%, 1ο 5μηνο ‘12: +3,3%). Λέτε;

Αλλά, μην ανησυχείτε, η λύση δόθηκε! Καθ’ οδόν είναι η ΚΥΑ που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο, οι παραγωγοί κλωστικής κάνναβης υποχρεούνται να συνάπτουν σύμβαση με εγκεκριμένο πρώτο μεταποιητή και να υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, που θα αναφέρει, μεταξύ άλλων, την ποικιλία του χρησιμοποιούμενου σπόρου, αλλά και την επωνυμία και τη διεύθυνση του εγκεκριμένου πρώτου μεταποιητή με τον οποίο ο παραγωγός συνάπτει σύμβαση.
Ο μπλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία