BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κι όμως τα έξοδα τρέχουν

Άρχισε η σχολική χρονιά, µε απεργίες βέβαια, αλλά κάποιοι τυχεροί µαθητές –οι επόµενοι Νέοι Αγρότες- πήραν δωρεάν σχολικά βοηθήµατα και τα είδη γραφικής ύλης. Πώς; Με το πρόγραµµα παροχής δωρεάν βιβλίων του ΟΓΑ, που υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Αγροτικής Εστίας και απευθύνεται σε 300.000 ασφαλισµένους.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Και αυτή ίσως είναι η µοναδική δωρεάν παροχή για φέτος, για µικρούς ή µεγάλους αγρότες. Άλλωστε, τα έξοδα τρέχουν! Οι καλλιεργητές ανά τη χώρα, µε την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας έχουν ανάγκη εξόφλησης των υποχρεώσεων που έχουν δηµιουργηθεί (λιπάσµατα, σπόροι, αγροτικό ρεύµα, πετρέλαιο, ψεκασµοί). Αυτή την εποχή, όµως, κανένας σχεδόν αγρότης δεν έχει τη ρευστότητα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του….

Όµως, ο ΕΛΓΑ «θέλει σχέση εµπιστοσύνης µε τους ασφαλισµένους αγρότες» επισηµαίνει ο πρόεδρος του Οργανισµού. «∆ιαπιστώσαµε ότι το 2012 για διάφορους λόγους 5.500 παραγωγοί δεν µπορούσαν να πάρουν τις αποζηµιώσεις τους γιατί δεν ήταν ασφαλιστικά ενήµεροι. Τότε στείλαµε 103.000 επιστολές και ανταποκρίθηκαν περίπου 35.000 παραγωγοί, λέει ο κ. Έξαρχος. Και σπεύδει να καθησυχάσει τους αγρότες ότι όσον αφορά την εισφορά του 2013, η προθεσµία εξόφλησης θα επεκταθεί µέχρι 31/3/2014, γιατί στόχος µας είναι να πληρώνουν όλοι!»

Το καλό, βέβαια, είναι ότι οι αγρότες έχουν λαµβάνειν! Στις εκκρεµότητες για πληρωµές από την πλευρά των αρµόδιων υπηρεσιών του υπουργείου είναι η επιστροφή ΦΠΑ, η επιστροφή φόρου πετρελαίου (το υπόλοιπο 50%), αλλά και τα χρήµατα για το πρόγραµµα βιολογικής καλλιέργειας και νιτρορύπανσης (προ δυο ετών).

Βέβαια, οι ανακοινώνεις για πληρωµές για να εξοµαλυνθούν τα πνεύµατα και οι καταστάσεις στον αγροτικό χώρο πάνε και έρχονται. Καταρχήν, θα τρέξει το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, ύψους 20 εκατοµµυρίων ευρώ, τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, λέει, προωθούνται άλλες δύο δράσεις για τους νέους: Η µία πρώτα - πρώτα βοηθάει τους νέους αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια να µην φύγουν και η δεύτερη στόχο έχει να υποστηρίξει τους νέους που θέλουν να γυρίσουν στον πρωτογενή τοµέα. Ναι, αλλά µ’ αυτά και µε εκείνα, ποιος θέλει τώρα να γίνει αγρότης;

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση µε το καλαµπόκι φέτος. Περισσότερες από 60.000 αγροτικές οικογένειες έχουν καλλιεργήσει καλαµπόκι φέτος, ενώ η κύρια καλλιέργειά του εκτείνεται σε 14 Νοµούς (Σερρών, Καβάλας, Λάρισας, ∆ράµας, Ξάνθης, Τρικάλων, Πέλλας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Φλώρινας κ.α.). ∆εν είναι λίγοι οι παραγωγοί των περιοχών αυτών, οι οποίοι πριν καν ολοκληρώσουν τη συγκοµιδή, σκέφτονται την καλλιέργεια στην οποία θα στραφούν του χρόνου.

Και δεν είναι µόνο οι καλαµποκαλλιεργητές. Οι εξαιρετικά χαµηλές τιµές που ακούγονται στο εµπόριο φέτος προκαλούν έναν φαύλο κύκλο. Κατά κοινή οµολογία, το καλαµπόκι είναι ένα από τα δυναµικά αγροτικά προϊόντα για την ανάπτυξη της οικονοµίας µας. Η µη ισορροπηµένη τιµή για τον παραγωγό, τον κτηνοτρόφο, τον επενδυτή, οδηγεί στο σπάσιµο της αλυσίδας. Απογοητεύει τον καλλιεργητή, δυσκολεύει τον κτηνοτρόφο στο να βρει την επόµενη χρονιά πρώτη ύλη και τους επενδυτές να κάνουν εισαγωγές.

Άντε, και για να καταλήξω µε κάτι ευχάριστο: Σύµφωνα µε πληροφορίες µέχρι τέλος της εβδοµάδας θα γίνει ανάρτηση των αποτελεσµάτων του προγράµµατος νιτρορύπανσης, καθώς οι ∆ΑΟΚ ετοιµάζονται. Βέβαια, µόλις βγουν τα οριστικά αποτελέσµατα, οι παραγωγοί θα πρέπει να περιµένουν λίγο ακόµα για να υπογράψουν τις τελικές συµβάσεις. 
ο µπλοκατζής



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία