BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Άνοιξε διάπλατα το παράθυρο των εισαγωγών

Όταν κλείνει µια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο, λέει ένα γνωµικό! Έτσι και µε το γάλα! Μπορεί να κλείνει ένας ολόκληρος κλάδος –της ελληνικής αγελαδοτροφίας- αλλά ανοίγει διάπλατα η πόρτα των εισαγωγών! Όµως η νέα διάταξη για το γάλα γίνεται για να υποστηρίξει τη ντόπια κτηνοτροφία, τη ντόπια γαλακτοβιοµηχανία, τον καταναλωτή και φυσικά και την ξένη βιοµηχανία επί ίσοις όροις, όπως εξηγεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Αυτό το επί ίσοις όροις, ψάχνουν ακόµα οι αγελαδοτρόφοι, που ήταν οι πρώτοι που δέχτηκαν τη µείωση των τιµών παραγωγού έως και 3 λεπτά το κιλό από τις γαλακτοβιοµηχανίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάποιες σταµάτησαν µέχρι και τη συνεργασία µε τους Έλληνες παραγωγούς, προτιµώντας τους… ξένους!! Εν τω µεταξύ, η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, µην ξεχνάµε, µειώνεται κατά 35-40%...

Την κατιούσα έχει πάρει και το πρόβειο γάλα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΕΛΓΟ. Οι τελικές παραδόσεις πρόβειου γάλακτος µειώθηκαν από τους 497.000 τόνους το 2012 σε 453.000 τόνους το 2013. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ίδιο διάστηµα περίπου 1.000 παραγωγοί εγκατέλειψαν το επάγγελµα. Και µπορεί οι παραδόσεις σε γίδινο να είναι ελαφρά αυξηµένες, ωστόσο λιγότεροι εµφανίζονται και οι αιγοτρόφοι.

«Κόκκινο πανί» αποτέλεσε ο υπουργός µας, στην εκδήλωση για την πρώτη συνάντηση των νέων αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία, µε αφορµή την καθυστέρηση στη δηµοσιοποίηση του φακέλου µε την εθνική πρόταση για τη νέα ΚΑΠ. Το… χορό της κριτικής έσυρε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «παρατηρούµε µεγάλη καθυστέρηση, ενώ δεν έχει γίνει κανένας εθνικός διάλογος. Τι θα γίνει δηλαδή; Θα µας πουν αποφασίζουµε και διατάσσουµε;».

Σε κακή µοίρα φαίνεται πως είναι και οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού. Τα δέντρα χρειάζονται 10 µε 15 επεµβάσεις σε κάθε καλλιεργητική περίοδο, µε τα εγκεκριµένα σκευάσµατα, που όµως δεν υπάρχουν! Κι ενώ τους έταξαν διεύρυνση εγκρίσεων, τελικά έµειναν µε τις διαβεβαιώσεις! ∆εν έχουν άδικο, λοιπόν, που λένε ότι µ’ αυτά και µ’ αυτά τους αναγκάζουν να εισάγουν σκευάσµατα – αφού δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα εδώ- για χρήση τάχα σε άλλη καλλιέργεια για την οποία επιτρέπονται…

Κι ενώ η χώρα δεν επιτρέπεται να χάνει πόρους- ακόµα κι αν βγήκε στις αγορές µετά από 4 χρόνια- οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις αφήνουν κενά και χρήµατα να φεύγουν στο εξωτερικό! Τα καλά νέα, όµως, έρχονται από την ελληνική γουνοποιία της Καστοριάς! Ποιος το περίµενε; Σήµερα οι εξαγωγές από την παραγωγή προϊόντων γούνας στη χώρα µας κυµαίνονται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο Σύνδεσµος Γουνοποιών πιστεύει ότι σε βάθος τριετίας µπορεί να φθάσει και τα 800 εκατ. ευρώ. 

O ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία