BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κακοκαίρι έπρεπε να το λέγαμε....

Μόνο καλο-καίρι δεν ήταν το φετινό για κτηνοτρόφους και αγρότες! Από τη µία οι πληρωµές, που ανακοινώθηκε ότι έγιναν, αλλά απογοήτευσαν τα µάλα και από την άλλη το ρωσικό µπλόκο, που παίρνει αµπάριζα την ελληνική αγροτική παραγωγή δεν άφησαν τον αγροτικό κόσµο να πάρει ανάσα! Τα λοιπά «απλά», καθηµερινά προβλήµατα, η έλλειψη ρευστού, η αύξηση των εξόδων, η έλλειψη στήριξης από υγιείς Οµάδες και συνεταιριστικές οργανώσεις, τα χαράτσια που σκάνε συνέχεια παραµένουν!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Έξαλλοι οι κτηνοτρόφοι, µιλούν για φιάσκο µε το θέµα της πληρωµής της εξισωτικής! Αφού είδαν και απόειδαν µε την ηγεσία της πλατείας Βάθη, µέχρι τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έφτασαν, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους…. Τι ανησυχείτε, λέει το υπουργείο! Όπως το 2012 οι πληρωµές έγιναν σε 4 δόσεις, έτσι και φέτος θα πραγµατοποιηθούν όσες πληρωµές απαιτούνται µέχρι το τέλος του 2014! Τώρα όµως, ρε παλικάρια, τι θα τρώµε;

Έτσι και µε τα ροδάκινα! Κοστολόγησαν οι δικοί µας τη ζηµιά γύρω στα 40 εκατ. και περιµένουν τώρα την Κοµισιόν να ορίσει το κονδύλι που δικαιούµαστε! Ελπίζω να µην πέσουµε από τα σύννεφα! Πάντως οι επαγγελµατίες παραγωγοί δεν περιµένουν να βγάλουν τα σπασµένα από τις κοινοτικές αποζηµιώσεις! Αυτό που έχει σηµασία είναι ότι οι ποσότητες που θα πάρουν το δρόµο της απόσυρσης και δεν θα πέσουν στην αγορά, δεν θα πιέσουν τις τιµές για την υπόλοιπη σοδειά που έχει ήδη βρει το δρόµο της...

Πάντως το υπουργείο τις τελευταίες ηµέρες έχει αναλάβει το ρόλο συντονισµού των αποστολών των φρούτων που προορίζονται για τη δωρεάν διανοµή και τον έλεγχο προκειµένου να µην καταλήξουν στο εµπόριο. Με βάση το σχεδιασµό, η κάθε οργάνωση παραγωγών ροδάκινου θα παραδίδει µόνο σε συµβεβληµένους φορείς και χώρους που έχουν προσυµφωνηθεί, ενώ η αποστολή θα γίνεται µε φορτηγά των οργανώσεων.

Στο δρόµο προς την Αγγλία εκτιµούν ότι δεν θα βρουν κανένα εµπόδιο οι Έλληνες παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών, οι οποίοι τη γλίτωσαν από το ρωσικό απαγορευτικό, ενώ δεν είχαν την ίδια µοίρα και τα πορτοκάλια. Φορτία µε Βαλέντσια γύρισαν πίσω, αφού έφαγαν πόρτα από τους  Ρώσους, αλλά τελικά θα καταναλωθούν από τους µοναχούς στο Ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Όρους! Ωραία τους την έφεραν οι πορτοκαλοπαραγωγοί των Αµυκλών Λακωνίας….   

Και το καλό νέο της ηµέρας! Πήρε ΦΕΚ η παράταση για εξόφληση από τους παραγωγούς των ασφαλιστικών τους εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ µέχρι την 1η Σεπτεµβρίου. Ίσως επειδή είναι ∆ευτέρα, ίσως επειδή γράφει καλύτερα (σαν τις τιµές που τελειώνουν σε ,99 λεπτά), δεν συµφωνεί  πάντως µε την προ ολίγων ηµερών ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για παράταση έως 31 Αυγούστου!! Μάλλον βιάστηκαν τότε να ανακοινώσουν την παράταση και µπερδεύτηκαν….

O ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία