BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Φτωχές πληρωμές, στο περίμενε οι αγρότες

Πρόσωπα αλλάζουν θέσεις, οργανισµοί ψάχνουν νέες διοικήσεις και πιο αποτελεσµατικό τρόπο λειτουργίας, µε φόντο την καθυστέρηση τις πληρωµές… Για την ώρα, πάντως, η βδοµάδα ήταν φτωχή από άποψη πιστώσεων, οι κτηνοτρόφοι µάλλον πέρα από τα όριά τους ακόµα στο περίµενε και όλοι οι αγρότες παλεύουν να τη βγάλουν .. καθαρή!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0
Παλεύει, λέει, και η Παναιγιάλειος να δώσε τιµή στη σταφίδα πάνω από τα 80 λεπτά που έπιασε πέρυσι, ενώ γίνονται προσπάθειες να συµπληρωθεί και το εισόδηµα των παραγωγών. Βέβαια, οι Αιγιώτες σταφιδοπαραγωγοί εδώ και µέρες φωνάζουν ότι περιµένουν εξόφληση της περσινής σοδειάς 0,30 λεπτά, βάσει της τιµής του 1,10 ευρώ που είχε ανακοινώσει η ΣΚΟΣ.. Τι να τους πουν, λοιπόν, τα 0,80;

Θα πληρώνεσαι, αλλά άµα παίρνεις πέτσινες επιταγές, τι κάνεις; Άλλο ένα κρούσµα στο ∆ιάσελο Άρτας, µε µελισσοκόµους που πούλησαν 5 τόνους µέλι και έλαβαν ως αντίτιµο δύο πλαστές επιταγές, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ. Ευτυχώς, η άµεση δράση βρήκε τους δύο δράστες, αν και οι ίδιοι φρόντισαν να µην αφήσουν στοιχεία ταυτότητας στους παραγωγούς…  

Ευτυχώς που χτύπησε η σφήκα τις καστανιές της Ιταλίας και τρέχουν οι έµποροι της γείτονος χώρας να προµηθευτούν ελληνικό προϊόν µε 3,50 ευρώ το κιλό. Υπέρ των Ελλήνων παραγωγών, δε λέω, αλλά για να µην είναι µόνο µια αρπαχτή, χρειάζεται και η κατάλληλη πολιτική: πιστοποίηση του ελληνικού γενετικού υλικού καστανιάς, κίνητρα για  αντικατάσταση των υπέργηρων δέντρων µε νέα, φύτευση πιο αποδοτικών ποικιλιών, ίδρυση ανά ευρύτερη καστανοπαραγωγό περιοχή διαλογητήριου, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών µονάδων τυποποίησης, µεταποίησης και συντήρησης…. Θέλει δουλειά όµως!

Κι εκεί που υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει προϊόν! Γκαντεµιά, λένε οι συκοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Φέτος η παραγωγή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει τους 2.500 τόνους, κατά 500 τόνους λιγότερη από πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη λειτουργία τν απεντοµωτηρίων της περιοχής, που από βδοµάδα µάλιστα θα έχουν και µειωµένο ωράριο. Πάντως, ακόµα κι αν η σοδειά ήταν στα περσινά επίπεδα, δεν θα υπήρχε θέµα απορρόφησης, αφού η ζήτηση είναι µεγαλύτερη από την προσφορά

Πυρ και µανία είναι οι περισσότεροι παραγωγοί και διακινητές ακτινίδιου µε την πρακτική ορισµένων ∆ΑΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα να δίνουν εγκρίσεις έναρξης συγκοµιδής του προϊόντος σε ηµεροµηνίες που προηγούνται κατά πολύ της 20ης και πλέον Οκτωβρίου και µάλιστα για όχι υπερπρώιµες ποικιλίες. Εκτός που τα φρούτα δεν έχουν πιάσει τα σάκχαρά τους και οι καταναλωτές τα τρώνε ξινά, υπονοµεύεται και συνολικά το ελληνικό προϊόν, κάτι που αύριο – µεθαύριο, έµποροι και παραγωγοί, θα το βρουν µπροστά τους.

Ο ΜΠΛΟΚΑΤΖΗΣ


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία