BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα έμπλεξαν στο αγροτικό πετρέλαιο ακόμα και με τους θανόντες

Σιγή ασυρμάτου από το Οικονομικών για τη εξόφληση του αγροτικού πετρελαίου του έτους 2015! Και τι να πουν; Εδώ ακόμα παλεύουν να διασταυρώσουν τα στοιχεία για τα δύο προηγούμενα έτη, για τα οποία «υποτίθεται» ολοκληρώθηκε η πίστωση!

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Τεράστιο θέμα δε έχει ανακύψει με τους θανόντες!  Φίλη αγρότισσα μας λέει ότι ο πατέρας της απεβίωσε Δεκέμβριο του 2014, αλλά ήταν ενεργός γεωργός και ασφαλισμένος στα αρχεία του ΟΓΑ ως τις 30/11/2014. Όμως το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζει «Δεν έχετε εντοπιστεί στο αρχείο του ΟΓΑ για το έτος 2014». Οι υπάλληλοι απαντούν ότι είναι θέμα του ΟΓΑ, ενώ η μηχανογράφηση του ΟΓΑ διαβεβαιώνει ότι το αρχείο που εστάλη τον δείχνει ενεργό ασφαλισμένο ως την 30/11/2014 με την ένδειξη «Θανών». Τελικά, ποιο αρχείο δεν είναι σωστό;

Δεν έδωσε φέτος το υπουργείο την πολυπόθητη παράταση -έστω ενός μήνα- όπως πέρυσι στους ρυζοπαραγωγούς, προκειμένου να κερδίζουν λίγο χρόνο στις παραδόσεις του προϊόντος τους, να μη δώσουν άρον άρον και σε όποια τιμή τη σοδειά τους, αλλά και να μη χάσουν τη συνδεδεμένη. Από τη μία πλευρά, σου λέει, η μείωση της τιμής ρυζιού στο 50% (κάτω από το κόστος παραγωγής) δεν αποτέλεσε εξαιρετική περίσταση, ώστε το υπουργείο να προχωρήσει στην τροποποίηση. Από την άλλη, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε περίπτωση παράτασης δηλώνει –λένε από το υπουργείο- αδυναμία ολοκλήρωσης των πληρωμών ως τα τέλη Ιουνίου, όπως ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, απειλώντας με καθυστέρηση ή και μη πραγματοποίηση των πληρωμών.

Από τον περασμένο Αύγουστο τους ήρθαν τα ειδοποιητήρια και πλήρωσαν από ένα πεντοχίλιαρο σχεδόν καμιά 60αριά αγρότες της Λάρισας για έργα ηλεκτροδότησης αγροτικών γεωτρήσεων στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού. Η ΔΕΔΔΗΕ θα τοποθετούσε κολώνες, καλώδια και λοιπά, αλλά όπως λέει ο αγρότης Παπαγιαννούλης στην ΕΡΤ, εκτός που το ρεύμα δεν έχει φτάσει ακόμα, ο εργολάβος δεν έχει προμηθευτεί ακόμα ούτε καν τα υλικά. Ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, πάντως, διαβεβαιώνει τους Λαρισαίους ότι τα έργα θα αρχίσουν εντός Μαρτίου.

Μπερδεμένοι μοιάζουν οι αγρότες, που δεν ξέρουν πώς να προχωρήσουν με τα Σχέδια Βελτίωσης. Οι σκέψεις του υπουργείου για περιορισμό των αιτήσεων ενίσχυσης από μεμονωµένους παραγωγούς ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, βρίσκει αρκετούς αντίθετους. Φίλος αγρότης όμως έχει μια παρατήρηση καίρια: Είναι αδύνατο να έχουν ένα τρακτέρ 10 παραγωγοί οσπρίων με 2.000 στρέμματα. Είναι περιορισμένος ο χρόνος σποράς και σε περίπτωση που χαλάσει, κινδυνεύουν οι καλλιέργειες και των 10….Ασύμφορο!

Βέβαια, όπως το σκέφτονται για τα Σχέδια, ένας αγρότης µε παραγωγική δυναμικότητα κάτω των 12.000 ευρώ, αποθαρρύνεται να κάνει φάκελο για την αγορά τρακτέρ, καθώς το ύψος των αιτούμενων επενδύσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 48.000 ευρώ για να πάρει πόντους. Ναι αλλά πώς θα καλλιεργήσει τα χωράφια του ένας νέος που ξεκινά από το μηδέν; αναρωτιούνται οι παραγωγοί. Πώς θα μπορέσει χωρίς μηχανήματα από τη χαμηλή παραγωγικότητα που είναι τώρα να περάσει στη μέση ή ακόμα και στην υψηλή; Θα πάρει του γείτονα μήπως ή της ανύπαρκτης παραγωγικής ομάδας που δεν υπάρχει στην περιοχή του;

Ο μπλοκατζής

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία