BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Νομοθετικές πρωτοβουλίες στο «θα»

Πληθαίνουν τα τηλέφωνα στην Agrenda από τους αγρότες που ζητούν να ενηµερωθούν για την επόµενη πληρωµή, καθώς εδώ και 25 µέρες δεν κινείται φύλλο σε αυτό το µέτωπο. Κάτι πιστώσεις για παλιές υποχρεώσεις, που δεν αγγίζουν σχεδόν κανένα!

Είναι καλός ο νέος νόμος

1
0

Από τη µία το κλείσιµο της αξιολόγησης φαίνεται να τρενάρει τις πιστώσεις και από την άλλη οι δουλειές στα χωράφια είναι στο φουλ… Φίδια άρχισαν να ζώνουν και φέτος τους αγρότες δικαιούχους της πρόωρης σύνταξης! Ακόµα τίποτα δεν φαίνεται….

Εδώ και µήνες οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλλονται έχουν συγκεκριµένο χρονικό ορίζοντα ήτοι «µέσα στο επόµενο διάστηµα, την ερχόµενη εβδοµάδα» (που δεν έρχεται), ενώ το αυτό συµβαίνει, για πληρωµές, προγράµµατα (Σχέδια, µεταποίηση), κτλ. Ακόµα περιµένουµε την απόφαση που «θα» βγει σε διαβούλευση για τις ελληνοποιήσεις στα ζωικά προϊόντα και για τις πληρωµές ευπαθών αγροτικών προϊόντων το αργότερο εντός διµήνου. Κατά τα άλλα, κάποιοι έχουν κάνει καριέρα µε µέτρα που δεν έρχονται.

∆υόµιση χρόνια πέρασαν, σου λέει, από την υποβολή στην Κοµισιόν του επιχειρησιακού προγράµµατος Αλιείας και ενάµισης χρόνος από την τυπικά –αν και καθυστερηµένη- έγκρισή του και από τότε ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί από τον προϋπολογισµό των 523,4 εκατ. για την ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών και την ενίσχυση παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών. Πότε θα προκηρυχθεί επιτέλους το 90% που «λιµνάζει» ρωτούν 34 βουλευτές της Ν∆;

Ο Πετρόπουλος επιµένει ότι 90% των αγροτών πληρώνει το χαµηλότερο επίπεδο εισφορών, ωστόσο φίλος αγρότης λέει ότι οι αυξανόµενες οικονοµικές υποχρεώσεις των παραγωγών θα οδηγήσουν σε πώληση της περιουσίας των µικρών. «Θα γυρίσουµε 100 χρόνια πίσω πάλι µε κολίγους και προύχοντες» φοβάται για να πει ότι «µόνο ένα νέο Κιλελέρ µπορεί να µας σώσει», επ’ ευκαιρία και της επετείου.

«Θηλιά στο λαιµό µας είναι η φορολογία. ∆εν περισσεύει τίποτα για να κάνουµε επενδύσεις στις µονάδες µας», καταγγέλλουν αγελαδοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα στην Agrenda. «Είµαστε στάσιµοι όσον αφορά τις επενδύσεις κι αν αυτό τραβήξει για πολλά χρόνια, θα µας πάει πολύ πίσω και θα µεγαλώσει ακόµη περισσότερο τη διαφορά στις τιµές παραγωγού µεταξύ της χώρας µας και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης».

Για τη µάχη της προστασίας της φέτας πάντως, πέραν του προβληµατισµού που διατυπώνεται από φορείς και πολιτευτές, η εµπορία της καλά κρατεί από χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Ως και στην 22η ∆ιεθνή Έκθεση Gulfood στο Ντουµπάι, όπου βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Καχριµάνης διαπίστωσε παράτυπη χρήση της ονοµασίας «φέτα». Το ΥΠΕΞ, βέβαια, έχει άλλες εθνικές φουρτούνες, µε τη φέτα θα ασχολείται;…

Ο μπλοκατζής

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία