BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Δένονται η μια χρονιά με την άλλη, δένονται και τα νεύρα κόμπος

Υπομονή για άλλη μια φορά καλούνται να κάνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που περιμένουν να πληρωθούν υπόλοιπα από τα παλιά Βιολογικά. Η έγκριση της πίστωσης έγινε και το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε! Ως εδώ καλά! Το ζητούμενο όμως είναι ότι οι πληρωμές ανά έτος «δένονται», λένε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σημαίνει ότι ξεκίνησαν τις πιστώσεις από τις οφειλές του 2012 και θα κλείνουν πρώτα το ένα έτος πριν προχωρήσουν στο επόμενο…

Είναι καλός ο νέος νόμος

1
0

Ως τον Ιούνιο είχαν πει από τον ΕΛΓΑ θα κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες για τις ζημιές του 2016, αλλά ο μήνας βγήκε και η δουλειά δεν έγινε! Δεν φταίνε, η αλήθεια είναι! Τόσα τους έπεσαν, δεν προλάβαιναν ούτε καν να μιλήσουν και να δουν τις νέες καταστροφές που επεφύλαξε ο καιρός το τελευταίο διάστημα… Πάντως, ότι μπορούν το τρέχουν, ως φαίνεται. Μάλιστα, εγκρίθηκε πίστωση με περίπου 7 εκατ. για φετινές αποζημιώσεις…

Και οι αγρότες πάντως, δεν ξέρουν τι να γίνουν και από πού θα τους έρθει η νέα κατραπακιά! Μετά τα χιόνια του Ιανουαρίου, ήρθε ο παγετός του Μαρτίου και τώρα ο πρώιμος καύσωνας στα τέλη Ιουνίου. Εγκαύματα εμφανίστηκαν σε αμπέλια που εμφανίζονται ήδη αφυδατωμένα και στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με τα φρούτα να παρουσιάζουν σημάδια που τα καθιστούν μη εμπορεύσιμα…. Για να μην πούμε ότι στον βόρειο Έβρο ξανάριξε χαλάζι!

Απλήρωτοι παραμένουν ακόμα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, γεννηθέντες του 1950, που θεμελίωσαν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν πληρώθηκαν τελικά την 1η Ιουλίου μαζί με τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Αραμπατζή και Τζελέπης αναδεικνύουν το θέμα, τονίζοντας ότι εκκρεμεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Η γραφειοκρατία στο μεγαλείο της, εις βάρος των παραγωγών, λένε!

Μπάχαλο με τους περιβόητους κωδικούς 037 και 038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Όσοι εμφανίζουν τους κωδικούς αυτούς τσεκαρισμένους και δηλώνουν και εισόδημα από άλλη πηγή, όπως ενοίκια, τόκους και λοιπά, το taxis στην εκκαθάριση δεν υπολογίζει καθόλου την μείωση του φόρου που έχουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες… Παράταση δόθηκε, το ζήτημα είναι να προλάβουν να γίνουν οι διορθώσεις έγκαιρα, μη χάνουν οι αγρότες και αυτά που δικαιούνται….

Αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, τα γνωστά POS, καλούνται να τοποθετήσουν και τα γεωπονικά καταστήματα… Το πρόβλημα, όπως λένε οι ίδιοι, είναι όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις τα γεωργικά εφόδια πιστώνονται στους αγρότες ως την πώληση των προϊόντων τους ή μέχρι την καταβολή των επιδοτήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, γίνεται και ανταλλαγή ισόποσης αξίας αγροτικών προϊόντων με εμπόρους γεωπόνους με αγροτικά εφόδια.

Ο μπλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία