BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Αφού μπήκαν τα λέφτα, είναι αργά για δάκρυα

Λίγο νωρίτερα προς έκπληξη των αγροτών έγιναν οι πιστώσεις της βασικής ενίσχυσης… Το θέµα είναι ότι σε κάποιους κόπηκε η χαρά, γιατί ταυτόχρονα έγιναν και συµψηφισµοί µε χρέη προς το δηµόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ και όχι µόνο), αλλά και µε οφειλές προς δήµους και ΤΟΕΒ. Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ καλούσε τους προέδρους του πρωτογενούς τοµέα να υποβάλουν διαβήµατα διαµαρτυρίας στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών. «Άµα µπουν τα λεφτά θα είναι αργά για δάκρυα», έλεγε χαρακτηριστικά!

Είναι καλός ο νέος νόμος

3
0
Σε τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος µέχρι τις 31 Οκτωβρίου, αν και χωρίς επιβαρύνσεις µε πρόστιµα εκπρόθεσµης υποβολής, υποχρεώνονται χιλιάδες κατ’ επάγγελµα αγρότες που έχασαν το αφορολόγητο όριο εισοδήµατος των 8.636-9.545 ευρώ µε βάση τις αρχικές δηλώσεις που είχαν υποβάλει το περασµένο καλοκαίρι, επειδή δεν είχαν προσυµπληρωθεί από την Φορολογική ∆ιοίκηση οι κωδικοί 037 και 038. Επιτέλους, να λύνονται ένα ένα τα θέµατα….
∆ύο βδοµάδες έχουν που τρέχουν 33 οργανώσεις παραγωγών, 15 συνεταιρισµοί και 3 θεσµικοί σύνδεσµοι για την έκδοση της απόφασης µε τις εµπορικές προδιαγραφές των ακτινιδίων και τους όρους διακίνησης και εξαγωγής τους. Τους το έταξε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου και όντως αφού τους άφησε πρώτα να περιµένουν την έβγαλε την απόφαση. Το ζητούµενο, βέβαια, είναι ότι η ισχύς της ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2018, που σηµαίνει ότι χάθηκε η φετινή εµπορική περίοδος. Άσε που αφορά µόνο την ποικιλία Hayward… Με τις άλλες τι θα γίνει άραγε; 
Τη διάθεση 3.700 στρεµµάτων για δέκα χρόνια, έναντι συµβολικού ανταλλάγµατος, ανακοίνωσε η ∆ΕΗ, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράµµατος του υπουργείου για καλλιέργεια, επεξεργασία και εµπορία αρωµατικών φυτών. Βέβαια, οι εκτάσεις θα είναι πέριξ των ορυχείων Κοµάνου, Αµυνταίου και Νοτίου Πεδίου. Άραγε βλασταίνει η γη εκεί; Πάντως η εταιρεία λέει ότι πρόκειται για εκτάσεις αποκαταστηµένων εδαφών. Θα δούµε!
Να επιστρέψουν επιδοτήσεις από 5.000 ως και 30.000 ευρώ καλούνται 70 περίπου καλλιεργητές ψευδακακίας από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, , την ίδια ώρα που κάποια από τα ποσά αυτά έχουν βεβαιωθεί στην εφορία ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατάσχεσης λογαριασµών. Όπως καταγγέλλουν οι καλλιεργητές, το 1993 άφησαν την καπνοκαλλιέργεια και έπιασαν -στο πλαίσιο προτάσεων της ΚΑΠ- την καλλιέργεια ψευδακακίας την οποία ενέταξαν σε σχετικό πρόγραµµα δεσµεύοντας µεγάλες εκτάσεις για διάστηµα 20 ετών. Το 2013 ένα χρόνο πριν λήξει το πρόγραµµα, το κράτος τους ζητά να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν αναδροµικά, επειδή – λέει- δεν τήρησαν τους όρους του προγράµµατος καθώς εντοπίστηκαν απώλειες πάνω από το 20% σε µέρος των εκτάσεων.          
Ο Μπλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία