BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Όπως να τα μετράς, λιγότερα βγαίνουν

Τα μετράνε από δω, τα μετράνε από κει, το μόνο σίγουρο είναι ότι τους βγαίνουν λιγότερα από αυτά που έγραφε το βιβλιάριο στην αντίστοιχη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο του 2016.

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Έκαναν το ντου οι αρμόδιοι κι έβαλαν τα χρήματα νωρίτερα από πέρυσι, μήπως και χαρούν οι αγρότες, που τα περίμεναν πως και πως και ξεχάσουν τις περικοπές 8,5% υπέρ Αποθέματος, συνδεδεμένων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Άσε  που από τον Οργανισμό Πληρωμών δεν καταλαβαίνουν, σου λέει, τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, ο οποίος είναι μάλλον σε… σύγχυση!

Σύσκεψη με καλλιεργητές και παραγωγικούς φορείς της Ηλείας είχε πρόσφατα ο υπουργός Βαγγέλης. Οι συζητήσεις επί πολλών θεμάτων, το κλίμα –όπως είπαν- θετικό, υποσχέσεις για επίλυση προβλημάτων εν ευθέτω χρόνω, δέσμευση επί τοις ουσίας καμία! Το καλύτερο: για τις φετινές ζημιές στη βιομηχανική ντομάτα, ο υπουργός τους είπε ότι ο συνεργατισμός σε συνδυασμό με τον πρόσφατο νόμο για την πληρωμή των νωπών μέσα σε 60 ημέρες, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία για να εμπορευτούν με καλύτερους οικονομικούς όρους τα προϊόντα τους. Για αποζημιώσεις ούτε λόγος!

Επτά μήνες τους έφαγε η ανομβρία και πολλές περιοχές όπου οι ελιές δεν αρδεύονται περίμεναν πως και πως τις πρώτες βροχές. Το ζήτημα είναι ότι στο Ηράκλειο μαζί ήρθε κι ένα ισχυρό χαλάζι, το οποίο σε συνδυασμό με έναν ανεμοστρόβιλο προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Το φαινόμενο ήταν τοπικό, αλλά όχι το μόνο. Οι δυνατοί άνεμοι έριξαν κάτω τις ελιές και σε πολλά νησιά του Αιγαίου…. Κατά τα γνωστά ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε αναγγελία, οι αγρότες πάνε για αιτήσεις, οι γεωπόνοι κάποια στιγμή θα βγουν για ελέγχους και οι αποζημιώσεις στα μετά!

Στην αρχή τους καθυστέρησαν οι διοικητικές αλλαγές, μετά οι βροχές, τώρα διαβεβαιώνουν από τη διοίκηση ότι το εργοστάσιο της ζαχαροβιομηχανίας στην Ορεστιάδα θα δουλέψει κανονικά και ο νέος διευθύνων σύμβουλος καθησυχάζει τους καλλιεργητές «Να μην είναι κανένας ανήσυχος. Όλα θα κυλήσουν ομαλά και καλά και οι τευτλοπαραγωγοί μπορούν να είναι ήσυχοι και ήρεμοι ότι θα κάνουν καλές γιορτές».

Διχάζει η σφήκα της καστανιάς. Από τη μία ο υφυπουργός λέει ότι για την καταπολέμησή της έχει υποβληθεί τεχνικός φάκελος με βιολογικό πρόγραμμα καταπολέμησης, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στο επόμενο διάστημα και να εφαρμοστεί την επόμενη βλαστική περίοδο. Από την άλλη λένε ότι βρίσκει εμπόδια από οικολογικές οργανώσεις, όπου και αν έχει γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί. Και τι θα γίνει τελικά με τους καστανεώνες της Ιστορικής Κοινότητας Αμπελακίων, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες προσβολές;

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία