BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πλεόνασμα λέγεται, έλλειμμα γράφει

Πυρετωδώς δουλεύουν αυτές τις μέρες στη Δομοκού για να υπολογίσουν τις δηλωθείσες εκτάσεις, τις αποδόσεις σε εκκοκκισμένο, τι θα κάνουν με τη ζημιά από το πράσινο σκουλήκι, ώστε να υπολογίσουν το ύψος της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και να «τρέξουν» την πληρωμή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι καλός ο νέος νόμος

3
0

Στοίχημα για τον οργανισμό πληρωμών να γίνει πιο νωρίς από την αντίστοιχη περσινή πίστωση που ξεκίνησε μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου…. Πολλοί την περιμένουν, οι αρμόδιοι λένε για 74 ευρώ το στρέμμα, άραγε θα κάνουν όλοι Πάσχα;

Νόμιζαν ότι όποιος είναι μέλος συνεταιρισμού και έχει λαμβάνειν μέρισμα από το πλεόνασμα των συναλλαγών θα σταθεί τυχερός! Αμ δε! Η ΑΑΔΕ ήταν ξεκάθαρη, τα πλεονάσματα των συνεταιρισμών θα λογίζονται ως εισόδημα, που σημαίνει ότι αν αθροιστικά το μέρισμα που θα διανεμηθεί στον παραγωγό είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν καθαρό εισόδημα του, τότε χάνει την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα! Να του λείπει!

Αντί να είναι στα χωράφια τους για τη σπορά της νέας σοδειάς, αυτές τις μέρες οι τευτλοπαραγωγοί δεν ξέρουν τι να γίνουν. Έλαβαν άλλη μια δέσμευση από τη διοίκηση της Ζάχαρης ότι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται μέχρι τα μέσα Μαρτίου και επειδή την πονάνε την καλλιέργεια δηλώνουν έτοιμοι να σπείρουν αρκεί να ισχύσει το περσινό τιμολόγιο. Το κακό είναι ότι στις προθέσεις της βιομηχανίας ακούγεται μια περικοπή του ποσού που πληρώνεται ανά ζαχαρικό τίτλο για την πρώτη ύλη, που θα χρειαστεί τη φετινή σεζόν!

Δεν θα έπρεπε, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο, λέει φίλος αγρότης στην εφημερίδα Agrenda. Τουλάχιστον να κρατούσαν τις περσινές τιμές, αφού ούτω ς ή άλλως το 2017 ο όμιλος ανακοίνωσε αύξηση 52,78% στον κύκλο εργασιών του, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις. Άσε, που όπως βαυκαλίζονται οι της διοίκησης το μικτό περιθώριο κέρδους έγινε θετικό και από αρνητικό περιθώριο 3,964 εκατ. ευρώ το 2016 διαμορφώθηκε σε θετικό 27,653 εκατ. ευρώ. Πάντως, τους αγρότες από αύριο σε αύριο τους πάνε για 6 εκατομμυριάκια από την περσινή πρώτη ύλη…

Μικρή πτώση γράφουν αυτό το διάστημα οι τιμές στο ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς να προτιμούν να αγοράζουν από την Τυνησία στα επίπεδα μέχρι 3,20 ευρώ το κιλό, έναντι του ακριβότερου ελληνικού. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες την αγορά λένε ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα και οι ξένοι θα στραφούν ξανά στην Ελλάδα, οπότε και αναμένεται αύξηση των τιμών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η τοπική Ένωση για τη φυλή προβάτων Αγρινίου, που τελεί υπό εξαφάνιση. Μάλιστα, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων του υπουργείου, έχουν απομείνει μόλις 650 ζώα. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η ανάλογη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ, με βάση την τελευταία καταμέτρηση που έγινε το 2011.

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία