BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Το μπαλάκι στους... αναρμόδιους

Αφού ούτε το 1/3 των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν είχαν οριστικοποιηθεί πριν μια βδομάδα, και μόλις 20 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, ήταν εκ των ουκ άνευ η παράταση που δόθηκε. Άλλωστε, αφού ο Επίτροπος Γεωργίας έδωσε το δικαίωμα στα κράτη μέλη να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, γιατί ο Έλληνας υπουργός να μην το εκμεταλλευτεί! Το έκανε και πέρυσι και μάλλον βόλεψε! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τη φετινή δήλωση για τον άλλο μήνα…. Άλλωστε, θεματάκια υπάρχουν πολλά, βλέπε ΑΤΑΚ, δασικοί χάρτες….

Είναι καλός ο νέος νόμος

1
0

Τίποτα δεν τελείωσε όσον αφορά το μπέρδεμα με τους δασικούς χάρτες και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που «τρέμουν» μη χάσουν τις επιδοτήσεις τους, λόγω ασαφειών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην Κρήτη, πάντως, σε πρόσφατη σύσκεψη κάποιοι ξύπνιοι πρότειναν την ενοικίαση των εκτάσεων από τον δήμο, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους τους παραγωγούς, αφού έτσι θα είναι σαν να αναγνωρίζουν ότι τα χωράφια δεν είναι δικά τους αλλά κοινοτικά. Κάτι που ούτως ή άλλως δεν ισχύει.

«Τα ψέματα τέλειωσαν, τα παραμύθια σας «δεν περνάνε πια», αποζημιώστε τώρα τους ροδακινοπαραγωγούς για τις περσινές βροχές και το εμπάργκο» απαιτεί ο βουλευτής Καρασμάνης από τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο χρεώνει συνεχή εμπαιγμό προς τους καλλιεργητές. Όπως λέει, ως τον Οκτώβρη τους παραμύθιαζε με το περιβόητο «θετικό πόρισμα» της Επιτροπής, τον Γενάρη είπε το αμίμητο ότι οι βροχές του Ιουλίου έπληξαν τα ροδάκινα πάνω στην ανθοφορία και την καρπόδεση – ενώ ήταν περίοδος συγκομιδής, μετά πέταξε το «μπαλάκι» στους «αναρμόδιους» με το αντικείμενο συνεταιρισμούς, για να κάνουν εκτιμήσεις και να μαζεύουν δηλώσεις! Δηλαδή, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, κατήργησε τον ασφαλιστικό φορέα ΕΛΓΑ… Τώρα, έρχεται να δηλώσει ότι «οι πληρωμές θα γίνουν άμεσα, μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους που θα ολοκληρωθούν ως τέλος Μαΐου». Ήμαρτον!

Άσπρισαν, σου λέει, σε κάποιες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου τα στάχυα, που τέτοιο καιρό κανονικά είναι ακόμα πράσινα! Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στον Απρίλη και η έλλειψη βροχοπτώσεων εγείρει έντονους φόβους στους καλλιεργητές σιταριού, ψυχανθών και οσπρίων για προβλήματα ποσότητας αλλά και ποιότητας. Τα φυτά στρεσαρίστηκαν από τις απότομες ζέστες, ενώ και οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να ποτίσουν! Άσε που μετά από αυτά πέφτουν και κάτι χαλάζια κι άστα να πάνε….

Ακούμε ότι ο Καζίλο ετοιμάζει συμφωνά με ιταλικό αγροτικό συνεταιρισμό για το σκληρό σιτάρι. Ένας μεγάλος έμπορος που ερχόταν και «καθάριζε» μεγάλες ποσότητες με χαμηλής ποιότητας προϊόν, τώρα λένε θα προτιμήσει τη ντόπια σοδειά της χώρας του. Βέβαια, οι γνώστες της αγοράς κρατούν πισινή, γιατί όπως λένε και να φύγει, άμα του «σκάσει» φορτίο σε ικανοποιητική τιμή θα σπεύσει να ψωνίσει, οπότε δεν ανησυχούν! Άσε που φέτος το μεγαλύτερο θέμα για την ώρα είναι οι αναβροχιές και οι υψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου που εγείρουν ανησυχία για τις αποδόσεις στο σκληρό!

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία