BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ούτε οι εποχικοί δεν φτάνουν με τόσες ζημιές

Άδειες καλοκαιρινές σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις… Αναμενόμενο, Αύγουστος γαρ… Στον Οργανισμό Πληρωμών, όμως, πάνω απ’ όλα η δουλειά! Είπαν για τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες, μπήκαν ήδη τα πρώτα χρήματα!

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Είπαμε για τις Δασώσεις, που σέρνονται, τσούκου τσούκου όλο και κάποιες πληρωμές γίνονται! Να’ σου και μια έγκριση πίστωσης για αγροπεριβαλλοντικά, που σημαίνει ότι κλείνουν τρύπες για παλιά χρωστούμενα, με πρώτα τα Βιολογικά! Κάπου εκεί ξεκολλάνε και οι δικαιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας, που φωνάζουν ότι είναι οι πιο αδικημένοι…   

Αυξημένες, δείχνουν τα στοιχεία των μηχανηματάδων, κατά 25% από πέρυσι είναι οι πωλήσεις τρακτέρ το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Αυτά είναι τα καλά νέα! Ωστόσο, δεν «βλέπουν» να ξεπερνούν τα 1.000 τρακτέρ, όταν το 2017 πούλησαν 840 ενώ το 2016 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1.120 αγροτικά μηχανήματα και το 2015 στα 1.491. Ανάσα στον κλάδο θα μπορούσαν να δώσουν τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά με τόσες παρατάσεις ακόμα οι αξιολογήσεις και οι οριστικές εγκρίσεις, λέει ο ΣΕΑΜ…. 

Τη λύση, πάντως, τη βρήκαν στην Πολωνία, που το ρίχνουν στη δορυφορική τηλεπισκόπηση από του χρόνου, για να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των καλλιεργειών, αλλά και να μη χρειάζονται τόσους επιθεωρητές στα χωράφια! «Η χρήση τέτοιων μεθόδων θα αποδεσμεύσει αρκετούς χιλιάδες επιθεωρητές που στο εξής θα μπορούν να ασχολούνται με την εκτέλεση άλλων καθηκόντων» λέει ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας, Jan Ardanowski. Ο ΕΛΓΑ πάλι καλεί έξτρα εποχικούς… γιατί από ζημιές, ένα βουνό! 

Ούτε σεντ αποζημίωση δεν πρόκειται να λάβουν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας της Θεσσαλίας από τις πρόσφατες βροχές, αφού από τον Οργανισμό ξεκαθαρίζουν ότι οι αρρώστιες που αναπτύχθηκαν στα φυτά είναι από δευτερογενή αίτια. Μ’ αυτά και με κόστος  παραγωγής στα 600 με 650 ευρώ το στρέμμα, μπαίνουν μέσα φέτος οι καλλιεργητές. Τώρα που δίπλωσαν και δύο χρονιές, με το κιάλι θα ψάχνουν για ντομάτα του χρόνου οι μεταποιητές….

Η πρόταση έρχεται από τους Θεσσαλούς ντοματοπαραγωγούς, οι οποίοι τονίζουν ότι άλλη λύση εκτός από τα de minimis δεν υπάρχει. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΘΕΣΤΟ βγάζουν ποσοστό ζημιάς της τάξης του 50%. Γι’ αυτό και μιλούν για κατάρρευση τόσο της καλλιέργειας, όσο και ολόκληρου του κλάδου, ως τη μεταποίηση. Το θέμα μετέφερε και ο βουλευτής ΝΔ Λαρίσης Μάξιμος, που αφυπνίζει αρμόδιους, ρωτώντας αν έχει τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ήδη λαμβάνονται μέτρα για ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό της ξηρασίας….

Γκρίνια και στο σταφύλι φέτος, επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο, μετά τις βροχές. Το αγιωργήτικο στη Νεμέα έπιασε περονόσπορο, οι πρώιμες ποικιλίες στην Αχαΐα βοτρύτη, η κορινθιακή σταφίδα στη Ζάκυνθο εμφάνισε ωίδιο και το μοσχάτο στην Κεφαλονιά έχει κι από τα τρία… Χρειάζεται αυξημένος έλεγχος και κατ’ επέκταση υψηλότερο κόστος, λένε παραγωγοί και οινοποιοί! Δύσκολη χρονιά, θέλει προσοχή!

Ο μπλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία