BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Για την ψήφο των τσελιγκάδων

Σήμερα θα σας μιλήσω για το τσεκ! Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ ακόμα εξεπλάγην με τα όσα τελικά προβλέπονται στα σενάρια για την εφαρμογή των κανόνων της νέας ΚΑΠ και την περιφεριοποίηση των ενισχύσεων στη χώρα μας.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
1

Η έκπληξη προέρχεται κυρίως από τη χαμηλή βάση πάνω στην οποία αρχίζουν τα σενάρια για τον υπολογισμό του τσεκ στη νέα περίοδο, δηλαδή μετά το 2013! Όλα τα σενάρια ξεκινούν από τη βάση ότι το μέσο επίπεδο της ενιαίας ενίσχυσης για τη χώρα μας αρχίζει από τα 167 ευρώ ανά εκτάριο ή από τα 16,7 ευρώ το στρέμμα.

Να πούμε κατ’ αρχήν ότι η εφαρμογή του περιφερειακού μοντέλου ενισχύσεων, στη θέση του ιστορικού, είναι πλέον υποχρεωτική! Το ιστορικό μοντέλο, λένε οι ειδικοί, έχει πλέον απορριφθεί, καθώς δεν θεωρείται δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό να παρέχεται στήριξη σε κάποιον με βάση ιστορικά δεδομένα μιας μακρινής περιόδου αναφοράς, πολλά από τα οποία μπορεί να μην ισχύουν πλέον.

Η περιφερειοποίηση, τονίζουν οι ειδικοί, είναι μια ευκαιρία για την αναδιανομή και την κατανομή των πόρων με περισσότερο αποτελεσματικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Η μετάβαση όμως πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί οι επιπτώσεις στους γεωργούς και στις περιφέρειες της χώρας μπορεί να είναι μεγάλες.

Οι αγρότες έχουν ανάγκη από ένα σταθερό πλαίσιο στήριξης που δεν θα ανατρέπει απότομα τα δεδομένα, δυσχεραίνοντας τον προγραμματισμό και τις επενδύσεις και απειλώντας τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων. Για το λόγο αυτό, θα ήταν προτιμότερη, λένε, η σταδιακή εφαρμογή της περιφερειοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει ο νέος κανονισμός, δηλαδή περιφερειοποίηση αρχικά του 40% του δημοσιονομικού μας φακέλου άμεσων ενισχύσεων και πλήρη περιφερειοποίηση του 100% του ποσού το 2019.

Το σύνολο της δυνητικά επιλέξιμης σε άμεσες ενισχύσεις έκτασης της χώρας είναι περίπου 5.650.000 εκτάρια. Η σημερινή έκταση που ενεργοποιεί δικαιώματα ενίσχυσης υπολογίζεται κατά πολύ μικρότερη. Από τη συνολική αυτή έκταση, το σύνολο της δυνητικά επιλέξιμης για άμεσες ενισχύσεις έκτασης βοσκοτόπων ανέρχεται σε 2.600.000 εκτάρια περίπου, δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή.

Από τη συνολική έκταση της χώρας, οι εκτάσεις με φυσικούς περιορισμούς που θα τύχουν της αντίστοιχης ενίσχυσης είναι περί τα 1.500.000 εκτάρια και θεωρούνται ως ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλη την Ελλάδα.

Ως ετήσιο ποσό ενίσχυσης των μικροκαλλιεργητών λαμβάνονται τα 700 ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα ποσά που θα κατανεμηθούν στους παραγωγούς ως δικαιώματα βασικής ενίσχυσης αντιστοιχούν στο 47% του διαθέσιμου εθνικού φακέλου για το 2014.

Η μοναδιαία αξία του δικαιώματος βασικής ενίσχυσης σε όλα τα σενάρια υπολογίζεται στα 167 ευρώ για όλες τις επιλέξιμες εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει μικρή αύξηση των διαθέσιμων πόρων στις ορεινές περιοχές που δικαιολογείται από τη μικρότερη αξία του δικαιώματος στις περιοχές αυτές λόγω μικρότερης απόδοσης (παραγωγή ανά εκτάριο γης), κάτι που οδήγησε σε μικρότερα ιστορικά δικαιώματα των παραγωγών σε αυτές τις περιοχές.  

Περισσότερα για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα βρείτε στο ειδικό 8σέλιδο ένθετο CHECK IN, δεν αντέχω όμως στον πειρασμό για να μην σχολιάσω τη «σατανική» πολιτική σκέψη όσων επέλεξαν το «τσεκούρι» των 60 εκατ. ευρώ στις εξισωτικές αποζημιώσεις! Βοσκότοπο εσείς, μαχαίρι στην εξισωτική εμείς! Ας περιμένουν όμως έτσι την ψήφο των τσελιγκάδων που άλλες φορές, κάποιοι, την είχαν σίγουρη!             
ο μπλοκατζής
 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2012 22:46dimitris

ayta mas eftasan edo pou eimaste tora eseis ti lete tora oti tha alaksoyn ta pramata; kapoioi poy exoyn ta systimata sta xeria toys [enter] aytoi tha einai pali oi kerdismenoi esy ti les re panago;;;; pali apto lapa tha perasoyn [symboylos]xesta .....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία