BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα γένια και τον Μαραβέγια

Με 2,5 εμπόρους όλους κι όλους να «αλωνίζουν» στον κάμπο, δεν είναι εύκολο για τους παραγωγούς να βγάλουν… τιμή, με βάση τα ισχύοντα στη διεθνή αγορά, όμως δεν υπάρχει λόγος και για παράδοση άνευ όρων!

Είναι καλός ο νέος νόμος

1
1

Τα ‘φερε από δω τα πήγε από κει φέτος ο καιρός, τα κτήματα που αλωνίζονται αυτές τις μέρες και απλώνονται από τα Οινόφυτα μέχρι τα Τέμπη δεν βγάζουν απλά σκληρό σιτάρι, δίνουν καθαρό διαμάντι!

Μέσα λοιπόν στο κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και με την αγορά στεγνή από ρευστό, η ιδέα πολλών παραγωγών να βάλουν κάτι από τη φετινή παραγωγή στις αποθήκες τους δεν είναι κακή!

Το κακό είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποθηκευτικοί χώροι και ο παραγωγός θα πρέπει να ξέρει ότι, βάζοντας μέσα το σιτάρι, έχει αμέσως ένα κόστος από μεταφορικά και φύρα κοντά στα 50 λεπτά το κιλό! Προφανώς και η προσδοκία σε σχέση με την τιμή, εφόσον επιτευχθεί το κατάλληλο timing, είναι μεγαλύτερη!

Δεν είναι όμως μόνο η τιμή! Σ’ αυτή τη φάση, με την κατάσταση τόσο δύσκολη από πλευράς ρευστότητας και με τους «ακάλυπτους» να κάνουν ουρές, η παράδοση από το χωράφι έχει μεγαλύτερο ρίσκο! Πρώτον γιατί σε «πατάει» στην τιμή, εφόσον απαιτήσεις μετρητά, ενώ, αν αφήσεις την τιμή ανοικτή, αφενός δεν ξέρεις πού θα καταλήξει η ιστορία, αφετέρου δεν έχεις το προϊόν στα χέρια σου για να ορίζεις εσύ την τελική διαπραγμάτευση!   

Με άριστης ποιότητας προϊόν στην αποθήκη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαπραγματευτική θέση του παραγωγού έχει πλεονεκτήματα! Βέβαια, οι συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια και η εικόνα της αγοράς δεν προοιωνίζουν κάποιο ράλι τιμών, τουλάχιστον σε ορατό χρόνο, αντίθετα αναμένεται μια σταθερή πορεία στα σημερινά επίπεδα!

Μεσομακροπρόθεσμα, βέβαια, δηλαδή μέχρι την άνοιξη του 2013 οι αναλυτές δεν αποκλείουν μια σημαντική ενίσχυση των τιμών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, όμως σ’ αυτή την περίπτωση ο παραγωγός θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του, όχι μόνο για τις συνθήκες αποθήκευσης και φροντίδας του προϊόντος αλλά και για την οικονομική αντοχή αναμονής σε ένα τέτοιο βάθος χρόνου.

Το κακό είναι, και το ξαναλέω, ότι στην εγχώρια αγορά ο ανταγωνισμός μεταξύ όσων εμπορεύονται ή προμηθεύονται το σκληρό σιτάρι δεν φαίνεται να λειτουργεί! Οι μεγάλες οργανώσεις έχουν βγει εδώ και καιρό εκτός παιχνιδιού και, όπως μου λέει τώρα, κατόπιν εορτής βέβαια, ο φίλος μου ο Νεοφώτιστος, αν η «αριστοκράτισσα του κάμπου» δεν είχε ξεπέσει, θα μπορούσε άνετα να ξεκινήσει φέτος τη συγκέντρωση του σκληρού από τα 23 λεπτά το κιλό!

Να τα βλέπουν όλα αυτά, εκείνοι (πολιτικοί, συνεταιριστές, εργαζόμενοι και κάποιοι λίγοι αγρότες) που οδήγησαν τις οργανώσεις στα σημερινά αδιέξοδα και ας αναλογίζονται το βράδυ που πέφτουν για ύπνο πόσο κακό έχουν κάνει στο κίνημα και γενικά στον αγροτικό χώρο!
Υπάρχουν βέβαια και οι χοντρόπετσοι που δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Είναι οι συνδαιτυμόνες της λυκοφιλίας, που ενώ είχαν μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν διακριτικά τις καρέκλες, φορτώνοντας τα αίτια για το σημερινό κατάντημα των οργανώσεων στην οικονομική κρίση, επιμένουν να «ξαναβαπτισθούν» στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ (εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό χάος) και να παραμείνουν με το έτσι θέλω στο τιμόνι των πολύπαθων οργανώσεων! Άλλωστε, αυτές τις μέρες, εκτός από τα «γένια», έχουν τον Μαραβέγια!
ο μπλοκατζής

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-06-2012 16:13panoslari

Απορω πως ενα site σαν το δικο σας εμπλεκει και κατηγορει εργαζομενους για την σημερινη κατασταση των ενωσεων χωρις ποτε οι ερργαζομενοι να εχουν λογο ουτε για τιμεσ αγορας,ουτε για τιμες πωλησης.Εκτος αν ειστε φανατικοι εκπροσωποι του κ Παγκαλου και του συνθηματος του περι κοινη συμμετοχη στο φαγοποτι ολων των πολιτων.Αν ναι πειτε το και σταματηστε να διαμορφωνεται κλιμα υπερ των εμπορων.Τολμηστε να (κοψετε) τιμες για καποιον εμπορο και αφηστε επιμερους την μορφωποιηση τιμων επικαλουμενοι ταχα την ΕΑΣ λαρισασ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία