BACK TO
TOP

Τρύπια Βάρκα

962-trupia-varka

Πιο δύσκολη και από πυρηνική φυσική η υποβολή της ενιαίας ενίσχυσης, αφού ο γηρασµένος κατά βάση αγροτικός πληθυσµός της ΕΕ δεν είναι εξοικειωµένος µε τις νέες τεχνολογίες και διαδικασίες, όπως η αποστολή φωτογραφιών µε το κινητό για γεωγραφική απεικόνιση των αγροτεµαχίων του (monitoring).

image_19_2__1__2_2_2_2__1__18

«Πέντε χρόνια κυβέρνησης Νέας ∆ηµοκρατίας και µετράµε τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και τέσσερις πρόεδρους στον Οργανισµό Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).».

image_19_2__1__2_2_2_2__1__17

Το µόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση αναγέννηση της Θεσσαλίας, µετά τις καταστροφές από τις πληµµύρες του Σεπτεµβρίου, θα κρατήσει για πολύ καιρό ακόµη. Παρότι κινήθηκαν σχετικά άµεσα οι διαδικασίες για τις προκαταβολές των αποζηµιώσεων σε µεγάλο τµήµα των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων, υπάρχει ένα σηµαντικό ποσοστό δικαιούχων που δεν έχει πάρει ακόµη τίποτα.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__16

Από… σαράντα κύµατα -και λίγα λέµε- χρειάζεται να περάσουν συχνά πυκνά άνθρωποι του πρωτογενούς τοµέα για να µπορέσουν να κάνουν µια ρηµαδο-επένδυση.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__15

Το να τηρούνται τα ήθη και τα έθιµα, όπως στην περίπτωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που είθισται να γίνονται µε το ξεκίνηµα της νέας χρονιάς αν µη τι άλλο είναι µία πρακτική.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__14_2

Ασυµµετρίες του χθες, ψηφιακός µετασχηµατισµός και νέα µοντέλα συνεργασίας στην αγροτική παραγωγή», στο τραπέζι του διαλόγου της µεγάλης γιορτής απονοµής των βραβείων Αγρότη της Χρονιάς, στην ακριτική Ξάνθη.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__14

Αγανακτισµένοι εµφανίζονται οι αγρότες του νοµού Λάρισας εξαιτίας των περικοπών που υπήρξαν στις προκαταβολές του ΕΛΓΑ για κάποια προϊόντα, η οποία απέχει κατά πολύ όπως λένε µε βάση την καλλιέργεια και την ζηµιά που σηµειώθηκε από τις πληµµύρες του Σεπτεµβρίου.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__13

Eco-Schemes στα Ζωνιανά

20 Νοεμβρίου

Μετά το σχέδιο πληµµύρα, ο απερχόµενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητά από τον υπουργό της πλατείας να κηρύξει άµεσα ένα έκτακτο µέτρο στήριξης για διαφυγόν εισόδηµα για τους αγρότες στις παρακάρλιες περιοχές που θα αργήσουν να ξαναµπούν στο χωράφι τους.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__12

Η έλλειψη πειστικών απαντήσεων από µόνη της για το που πήγαν 88 εκατ. ευρώ, λιγότερα από τα προβλεπόµενα, που προορίζονταν για τις προκαταβολές του τσεκ στους αγρότες-κτηνοτρόφους, δεν αρκεί για να ζητηθούν απλά από τον υπουργό της πλατείας οι παραιτήσεις της διοίκησης της ∆οµοκού.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__11

Την αναβίωση του αδρανοποιηµένου, εδώ και πολλά χρόνια, Συλλόγου Τυροκόµων Μακεδονίας – Θράκης, επιχειρούν µικροµεσαίοι τυροκόµοι από την περιοχή, για να αποκτήσουν ξανά φωνή έκφρασης.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__10

Στο χειµαζόµενο θεσσαλικό κάµπο από τις πληµµύρες, η ζωή απλά προχωρά για τους πληγέντες που περιµένουν βοήθειες.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__9

Ο υπουργός της πλατείας, όσο κι αν θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ξορκίζοντας τα περί σύνδεσης των αποζηµιώσεων µε το «χρώµα» του εκλεγέντος περιφερειάρχη στη Θεσσαλία, µάλλον πετυχαίνει το αντίθετο.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__8

«∆εν έχουµε λείψει µέρα και εβδοµάδα από το θεσσαλικό κάµπο και θα το παλέψουµε µέχρι τέλους», επανέλαβε (σ.σ ποιος κρατάει απουσιολόγιο;) ο υπουργός της πλατείας και κατά την επίσκεψη του στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, αλλά έσπευσε να τονίσει πως δεν αρκεί να το κάνει µόνη της η κυβέρνηση.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__7_2_2

Mε τα ψάρια φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα ο υπουργός της πλατείας, όπως δείχνουν οι γενικές εκθέσεις ιδεών περι καινοτοµίας στην αλιευτική Μεσόγειο, στα διάφορα διεθνή φόρα (βλέπε Μάλτα - συνδιάσκεψη FAO) Τώρα, που κι ο κάµπος απέκτησε βάρκες, νέα πεδία δόξης διανοίγονται.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__7_2

Για παιδιά κι αποπαίδια κάνουν λόγο οι αµπελουργοί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν µπορούν να χωνέψουν πως γίνεται γειτονικά αµπέλια από τα δικά τους, που ανήκουν στο νοµό Χαλκιδικής να πάρουν de minimis για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και τα δικά τους αποκλείστηκαν.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__7

Υδροµετανάστες

25 Σεπτεμβρίου

Με χαµηλές τιµές της προηγουµένης 10ετίας µικρός ο λογαριασµός αποζηµιώσεων στον ΕΛΓΑ, επισηµαίνει ο Τάκης µε τα λεµόνια, και δεν έχει κι άδικο.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__6

Αυτή τη φορά το όνοµα της στήλης, αποτυπώνει ακριβώς το περιεχόµενο της κατάστασης στη χώρα, που αποκαλύφθηκε δυστυχώς µε τον πιο οδυνηρό τρόπο µετά τη θεοµηνία Daniel. Βέβαια είχε προηγηθεί το µαύρο φόντο, από τις πυρκαγιές στον Έβρο, όπου και ‘κει οι παραλείψεις και οι αβελτηρίες σε έργα και συντονισµό, οδήγησαν στον τραγικό απολογισµό των πάνω από 1 εκατ. καµένων εκτάσεων (δασικών και µη), µε τις φωτιές µετά από 17 µέρες να σβήνουν σχεδόν µόνες τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία