Δεν φοβούνται την εμπορική απομόνωση

Agronews|  19/06/2017 - 09:01 πμ

Καµιά φορά οι εξαιρέσεις κάνουν τον κανόνα. Εξού και το σχόλιο την περασµένη εβδοµάδα που έγινε αναφορά στην απόφαση που συνυπογράφουν Τσακαλώτος-Μπόλαρης για την παρασκευή γιαουρτιού και τα περί χρήσης σκόνης γάλακτος. Ήρθε, λοιπόν, από το γραφείο του βουλευτή η απόφαση εκείνης της περιόδου εν είδη διόρθωσης που λέει ότι: «∆εν επιτρέπεται η χρήση ολικά αφυδατωµένου γάλακτος ή παραγώγων του γάλακτος σε µορφή σκόνης µε εξαίρεση την περίπτωση της παρ. 5, σηµ. ii.».

Τι λέει όµως η εξαίρεση; Ότι είναι επιτρεπτή «η προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος για τεχνολογικούς λόγους ρύθµισης του Στερεού Υπολείµµατος Άνευ Λίπους (ΣΥΑΛ), του ίδιου είδους ζώου, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση του ΣΥΑΛ στο γιαούρτι δε θα ξεπερνά το ΣΥΑΛ του γάλακτος που χρησιµοποιήθηκε, όπως ορίζεται στο άρθρο 80, παρ. 3 του Κ.Τ.Π., κατά 4 µονάδες»…   

Μιας και είµαστε στα της ζωικής, σε συναγερµό οι κτηνιατρικές αρχές, εξαιτίας των κρουσµάτων αφθώδους πυρετού στα τουρκικά παράλια. Μετά τα σχόλια για ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού στις περιφέρειες βρέθηκαν και τα κονδύλια για προσλήψεις, προκειµένου να γίνουν οι αναγκαίες επιτηρήσεις από το φθινόπωρο για αφθώδη, ευλογιά, οζώδη, πανώλη.

Στο Κατάρ δεν φοβούνται την εµπορική αποµόνωση κι έχουν σχέδιο για να µην πεινάσουν. Μπορεί το κράτος του Κόλπου να έχει αποµονωθεί εµπορικά από τους άραβες γείτονες του από τις 5 Ιουνίου, ωστόσο δεν το βάζει κάτω και βρίσκει νέες εµπορικές οδούς, προκειµένου να µην έχει ελλείψεις σε τρόφιµα. Ενδιαφέρον είχε η κίνηση επιχειρηµατία να στείλει όχι µία, ούτε δύο αλλά 4.000 αγελάδες µε αεροπλάνο ώστε να καλύψει το κενό που άφησε η κατάρρευση στην προσφορά φρέσκου γάλακτος. Θα χρειαστούν λέει, τουλάχιστον 60 πτήσεις της Qatar Airways για να φτάσουν οι αγελάδες, βάρους 590 κιλά η καθεµία, η οποία θα γίνει η µεγαλύτερη αεροµεταφορά αγελάδων στην ιστορία.

Να σωθούν οι ενισχύσεις της µελλοντικής ΚΑΠ και να µην σαλαµοποιηθούν στα λεγόµενα «µπλε» και «πράσινα» κουτιά του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου επιδιώκει µέτωπο ευρωπαϊκών κρατών (µέσα και η Ελλάδα). Οι αντιπροσωπείες πιέζουν το θέµα να µην τεθεί καν υπό διαπραγµάτευση στην υπουργική διάσκεψη του, του εν λόγω διεθνούς οργανισµού, στο Μπουένος Άιρες, στις 14 ∆εκεµβρίου του 2017. Αν µη τι άλλο, το ζήτηµα είναι αρκετά σοβαρό και θέλει προσεκτικούς χειρισµούς. Ίδωµεν!

Ο γύλος

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ