Έλλεψη ελαιοκομικής παιδείας φουντώνει το δάκο

 07/08/2017 - 09:30 πμ
UPDATE 03/08/2017 , 04:19 μμ

Να πάρουν τους αγριόχοιρους στο… κυνήγι, ζητούν οι περιφερειάρχες καθώς ο υπερπληθυσµός τους έχει προκαλέσει σηµαντικές ζηµιές στην αγροτική παραγωγή. Έτσι, προτείνουν σε Βαγγέλη και Σωκράτη να διευρυνθεί η κυνηγετική περίοδος, να διερευνηθούν τρόποι ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσµού και να αποζηµιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί. Αλήθεια, ο κινηµατίας οικολόγος της πλατείας τι λέει επ’ αυτού;

Στη Σαντορίνη τον Βαγγέλη περίµεναν να τους πει ότι θα πρέπει να συνδεθεί το κρασί µε τον τουρισµό. Το προηγούµενο διάστηµα ο ίδιος έλεγε ότι δεν θα ξανασχοληθεί µε τα λάθη των προηγούµενων κι όµως στη γιορτή της Ένωσης Συνεταιρισµών Θηραϊκών Προϊόντων, το ξανάπιασε το τροπάρι. Για την «επιτυχία» του ΕΦΚ στο κρασί, αρκέστηκε να πει ότι θα καταργηθεί τέλος του 2017. Τι κι αν οι εµπλεκόµενοι του κλάδου παρακαλούν να γίνει τώρα πριν τον τρύγο.

Ακόµη περιµένουν οι Λαρισαίοι αγρότες να έρθουν τα έργα εξηλεκτρισµού του 2016, παρότι έχουν πληρώσει τη συµµετοχή τους για ένταξη στο πρόγραµµα. Οι καθυστερήσεις λέει ο Σταθάκης εντοπίζονται στις οικονοµικές και λοιπές συγκυρίες που αντιµετωπίζουν η αγορά υλικών και ο ανάδοχος εργολάβος. Τι κι αν η ∆ΑΟΚ Λάρισας έχει προχωρήσει στην έγκριση του Προγράµµατος για 2017, αφού όπως αποκαλύπτει ο Λαρισαίος υφυπουργός της πλατείας δεν έχει παραλάβει, µέχρι στιγµής, από τον ∆Ε∆∆ΗΕ τα Πρακτικά ∆ιαπίστωσης Κατασκευής των έργων Εξηλεκτρισµού του 2016.

Μικροπολιτικοί λόγοι και έλλειψη ελαιοκοµικής Παιδείας, συνεχίζουν να συντηρούν το µοναδικό παγκοσµίως, σύστηµα κρατικής δακοκτονίας που εφαρµόζεται στην Ελλάδα. Αποτέλεσµα; Κάθε χρόνο ο δάκος αλώνει τα ελαιόδεντρα µε τους παραγωγούς να παρακαλούν, αν δεν µπορούν, µόνοι για τις απαραίτητες ενέργειες για ψεκασµούς. Κάποιοι, πλέον καταφεύγουν κα σε µηνύσεις κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Αθηνών.

Το ότι η µεσογειακή διατροφή ωφελεί την υγεία και µειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, είναι γνωστό. Όµως ότι τα οφέλη της επηρεάζονται σε σηµαντικό βαθµό από την κοινωνικο-οικονοµική κατάσταση ενός ανθρώπου, δεν ήταν επιστηµονικά τεκµηριωµένο. Νέα ιταλική επιστηµονική έρευνα δείχνει ότι «κερδίζουν» από τη µεσογειακή δίαιτα όσοι ανήκουν στα ανώτερα από άποψη εισοδήµατος και µόρφωσης στρώµατα, σε σχέση µε τα φτωχότερα. Όπως λέει κι ο λαός «φάτε µάτια ψάρια…».

O Γύλος


ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

 • ΤΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

  Εμπόρευμα ΤΕΛ.ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
  Βαμβάκι 73,43   σεντς/λίμπρα 3,45%
  Καλαμπόκι 177,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Σκληρό σιτάρι 235,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Μαλακό σιτάρι 192,00   ευρώ/τόνος 0,00%
  Ρύζι 124,10   σεντς/μπούσελ 0,20%
  Ελαιόλαδο 3,58   ευρώ/κιλό 0,28%
  Γάλα αγελαδινό 14,48   σεντς/λίμπρα -6,63%
  Κρέας χοιρινό 71,40   σεντς/λίμπρα 3,36%

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ