BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ώρα για κλάδεμα και ψεκασμό στις κερασιές

Στο στάδιο του φουσκώματος των οφθαλμών βρίσκονται αυτή την περίοδο οι κερασιές, μια περίοδος κατάλληλη για την εφαρμογή χειμερινών ψεκασμών, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Ώρα για κλάδεμα και ψεκασμό στις κερασιές

9
0

Οι ψεκασμοί αφορούν κυρίως δέντρα που έχουν ιστορικό προσβολών από μυκητολογικές, βακτηριολογικές και εντομολογικές ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο. Οι χειμερινοί επομένως ψεκασμοί στοχεύουν στον έλεγχο και τη μείωση του αρχικού μολύσματος, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών την επερχόμενη άνοιξη.

Τρεις από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της κερασιάς είναι η μονίλια, το κορύνεο και οι βακτηριώσεις. Για την αντιμετώπισή τους προτείνεται συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και φυτοπροστατευτικών μέτρων.

Έτσι, συνιστάται στους παραγωγούς να καταστρέφουν τους χαλασμένους καρπούς που βρίσκονται ακόμη στο δέντρο ή έχουν πέσει στο έδαφος, αλλά και τους προσβεβλημένους κλάδους και βλαστούς.

Επίσης, άλλο ένα καλλιεργητικό μέτρο που βοηθάει στην πρόληψη των ασθενειών είναι το κλάδεμα, διότι η κατάλληλη κόμη διευκολύνει τον αερισμό και μειώνει την υγρασία στην κερασιά. Βέβαια ο παραγωγός οφείλει να είναι προσεκτικός και να μην κλαδεύει τα δέντρα του όταν ο καιρός είναι βροχερός και υγρός.

Επιπρόσθετα, σημαντικό είναι να προστατεύονται οι τομές του κλαδέματος με κατάλληλο μυκητοκτόνο και να απολυμαίνονται καλά τα εργαλεία.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα καλλιεργητικά μέτρα καλό είναι να συνδυαστούν με τη λήψη φυτοπροστατευτικών μέτρων, πράγμα που θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ψεκασμοί βέβαια θα πρέπει να γίνονται προσεκτικά, πριν την έκπτυξη των οφθαλμών και όταν τα δέντρα είναι σε πλήρη λήθαργο, ενώ προτείνεται να έχουν περάσει τουλάχιστον 10 μέρες από το κλάδεμα.

Επίσης, η εφαρμογή των ψεκασμών πρέπει να λαμβάνει χώρα όταν επικρατεί ήπιος καιρός, χωρίς βροχή και άνεμο, ενώ η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 5οC. Απαραίτητη τέλος κρίνεται η πλήρης κάλυψη των δέντρων με τα σκευάσματα, διότι οι ψεκασμοί έχουν δράση επαφής.

Κάποια από τα εγκεκριμένα σκευάσματα είναι τα εξής: ● Hidrostar 40 WG (και τα τρία) ● Bouillie Bordelaise Cerexagri 20 WP ● Cuprofix Disperss 20 WG και ● Merpan 80 WG (βακτηριώσεις και κορύνεο) της Άλφα Γεωργικά Εφόδια,  ● Captan Ευθυμιάδη 83 WP (μονίλια, κορύνεο) ● Kocide 2000 (κορύνεο, βακτηριώσεις) ● Indar 5 EW ● Νεοτοψιν 70 WG και ● Octave 46 WP (μονίλια) ● Nordox 75 WG και ● Polyram 80WG (κορύνεο) της Κ.Ν Ευθυμιάδη, ● Funguran 50WP, ● Funguran 300 SC, ● Mercury 83 WP, και ● Delan 50 SC της Ύψιλον, ● Kocide Opri WG (βακτηριώσεις και κορύνεο) της Dupont, ● Champ 37,5WG και ● Champ 36,3SC (βακτηριώσεις και κορύνεο) της Elanco και ● Switch 25/37,5 WG (μονίλια) της Syngenta.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία