BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Θρίπες μολύνουν τη βερικοκιά

Αυτή την περίοδο το δέντρο της βερικοκιάς απειλείται από τους θρίπες. Τα έντομα Thrips sp. και Thysanoptera sp μολύνουν πολλά πυρηνόκαρπα προκαλώντας τους ζημιές, ενώ τρόπους για την αντιμετώπισή τους στη βερικοκιά προτείνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Θρίπες μολύνουν τη βερικοκιά

1
0

Η βερικοκιά κινδυνεύει στη φάση της ανθοφορίας γιατί οι θρίπες γεννάνε τα αυγά τους στα άνθη του δέντρου και οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται από τρυφερούς φυτικούς ιστούς, όπως μέρη ανθέων, νεαρούς καρπούς και φύλλα. Λόγω της μεγάλης μόλυνσης που προκαλεί και της δυνατότητας πολλαπλασιασμού με εύκολη μετάδοση, συνιστάται στον παραγωγό να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται:

1. Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των χόρτων του οπωρώνα την περίοδο από το στάδιο «ροζ μπουμπούκι» έως την άνθηση.

2. Να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στο τέλος της άνθησης έως αρχή της πτώσης των πετάλων σε πέντε σημεία του οπωρώνα επιλέγοντας δέκα τυχαία δέντρα και μία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Προτείνεται εξέταση των ταξιανθιών για παρουσία νυμφών τινάζοντας τις ταξιανθίες πάνω από ένα ανοιχτόχρωμο χαρτόνι είτε χρησιμοποιώντας μπλε ή κίτρινη κολλητική παγίδα.

3. Εάν καταμετρηθούν δύο τέλεια ή διαπιστωθεί παρουσία νεαρών νυμφών να γίνει άμεσα επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα. Η επέμβαση να γίνει μετά τη δύση του ηλίου.

4. Να δοθεί προσοχή στην απόφαση επέμβασης και στην επιλογή του σκευάσματος για την επίπτωση στους πληθυσμούς φυσικών εχθρών και στις μέλισσες.

Ορισμένα από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τα εξής: Acaridoil της Βιορύλ και Savona της Κ.Ν. Ευθυμιάδη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία