BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ευάλωτη στον περονόσπορο η πατάτα

Σε ευαίσθητο στάδιο για προσβολή από την ασθένεια του περονόσπορου βρίσκονται οι καλλιέργειες πατάτας σε όλες τις περιοχές, όπως προειδοποιούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Ευάλωτη στον περονόσπορο η πατάτα

3
0

Οι βροχοπτώσεις στις 27 και 28 Μαρτίου στις περιοχές της Ηλείας και Μεσσηνίας, ύψους από 6 έως 16 χιλ. κατά την διάρκεια των οποίων επικράτησαν από 15 έως 24 ώρες διΰγρανσης, με σχετικά μεγάλες θερμοκρασίες από 13 έως 15οC, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές προσβολές από περονόσπορο. Η προστασία της νεαρής βλάστησης είναι σημαντική ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι.

Η προσβολή ξεκινά από τα κατώτερα φύλλα, όπου εμφανίζονται κιτρινωπές κηλίδες ακανόνιστου σχήματος. Αυτές οι περιοχές στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται.
 
Δεδομένου ότι αναμένονται εκ νέου βροχοπτώσεις με περαιτέρω αύξηση των θερμοκρασιών, συνίσταται σε όλες τις περιοχές η διατήρηση της προσεκτικής προστασίας για τον περονόσπορο με τα κατάλληλα σκευάσματα, κυρίως στις πατατοκαλλιέργειες που έχουν εμφανιστεί κηλίδες.
 
Εάν έχουν εμφανιστεί αφίδες, οι οποίες ευνοούνται από τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιείτε τις μεγαλύτερες συνιστώμενες δόσεις και το μικρότερο μεσοδιάστημα μεταξύ των ψεκασμών, ακλουθώντας πάντα τις οδηγίες της ετικέτας. Κάποια σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι: Cuprofix Disperss 20 WG, Curzate M 4/40 WG, Hidrostar 40 WG, Katanga 80 WP της Alfagro, Enervini duo, Acrobat MZ 75-667 ATO WG, Cabrio duo, Polyram DF, Dithane Blue 45 της Basf, Xελλαβόρ 20 WP, Jade 40 WG, Κουπρόλ 50 WP, Ohayo 50 SC της Hellafarm, Alper plus 4.5/68 WG, Curzate 3000 WG, Equation pro WG, Kocide Opti 30 WG, Manzate WG της Dupont, Aliette 80 WG, Melody Compact, Volare της Bayer.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία