BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Η αλτερνάρια απειλεί τα ψυχανθή

Τα ψυχανθή απειλούν εχθροί και ασθένειες που έχουν παρατηρηθεί στους νοµούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας, επισηµαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Συγκεκριµένα διαπιστώθηκε έναρξη της ασκοχύτωσης στις πρώιµες καλλιέργειες, εµφάνιση περονόσπορου σε µπιζέλια, βίκο, φακή καθώς και θρίπας, αλτερνάρια και σκωρίαση.

Η αλτερνάρια απειλεί τα ψυχανθή

1
0

Αλτερνάρια: διαπιστώθηκε σε φύλλα φακής και βίκου και συστήνεται να γίνουν ψεκασµοί για την καταπολέµηση του παθογόνου σε συνδυασµό µε την καταπολέµηση του περονόσπορου και της σκωρίασης.

Θρίπας: παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν µεγάλοι πληθυσµοί στις πρώιµες καλλιέργειες βίκου, φακής, µπιζέλι και µικρότεροι στις όψιµες. Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει άµεσα ψεκασµός για την καταπολέµηση του εντόµου µε εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόµενα σκευάσµατα.

Ασκοχύτωση: η ανάπτυξη του µύκητα πραγµατοποιείται σε θερµοκρασίες 7-27οC, µε άριστη θερµοκρασία 20-25οC. Τα ασκοσπόρια µεταφέρονται µε τον άνεµο σε µεγάλες αποστάσεις από τον προσβεβληµένο αγρό. Οι ειδικοί συνιστούν να γίνουν ψεκασµοί µόλις εκδηλωθούν τα πρώτα συµπτώµατα της ασθένειας.

Σκωρίαση: για τη βλάστηση των σπορίων του µύκητα και την µόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισµα). Άριστη θερµοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23o C και η διαβροχή φύλλων για 6-8 ώρες. Συνίσταται ψεκασµός µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών µετά από βροχή και µέχρι την άνθηση.

Περονόσπορος: Οι ειδικοί συστήνουν να γίνουν ψεκασµοί µε την εµφάνιση των πρώτων συµπτωµάτων στις καλλιέργειες βίκου, µπιζελιού και φακής µε εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία