BACK TO
TOP
Profi

Εργαλεία του μέλλοντος για τη γεωργία του σήμερα

Ρομποτικό μη επανδρωμένο όχημα, στην υπηρεσία του αγρότη, έχει κατασκευάσει ιταλική επιχείρηση.

Εργαλεία του μέλλοντος για τη γεωργία του σήμερα

1
0

 Εν προκειμένω, το ρομποτικό σύστημα έχει αναπτύξει ένα συνδυασμό υλικού και λογισμικού για τη λειτουργία του μη-επανδρωμένου οχήματος στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών, το οποίο συλλέγει πληροφορίες με διάφορους αισθητήρες και σχεδιάζει ένα δυναμικό χάρτη του περιβάλλοντος κίνησης επιλέγοντας την καλύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή μέσα στο χωράφι. Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση.


Στην ίδια λογική, μια λιθουανική εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία φωτισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια για διάστημα 2-3 ημερών πριν τη συγκομιδή λαχανικών και επιτυγχάνει μείωση της συγκέντρωσης των ζημιογόνων νιτρικών ενώσεων με αύξηση των υδατανθράκων και των θρεπτικών συστατικών, που αντισταθμίζει την αύξηση του κόστους.

Αντιστοίχως, βρετανική εταιρεία έχει κατασκευάσει συσκευή που τοποθετείται απευθείας στη ρίζα των φυτών και ελέγχει την περιεκτικότητα του εδάφους σε νερό, την αγωγιμότητα του ενδοπορικού νερού, καθώς και την ηλεκτρική αγωγιμότητα και θερμοκρασία του εδάφους, παραμέτρους σημαντικές για την ανάπτυξη των φυτών, ενώ μια σουηδική επιχείρηση σε συνεργασία με ένα σουηδικό ερευνητικό ινστιτούτο έχει αναπτύξει μία φιλική στο περιβάλλον τεχνολογία κοπής για έλεγχο των ζιζανίων σε σπόρους σιτηρών, χωρίς ψεκασμό με χημικά.

Ένα project διακρατικού χαρακτήρα
Οι καινοτόμες αυτές τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές για δραστηριότητες στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, που έρχονται από το μέλλον για να καταστήσουν ευκολότερες και αποδοτικότερες για γεωργικές εκμεταλλεύσεις του σήμερα, είναι ορισμένες μόνο από τις δεκάδες, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο καινοτόμων συστημάτων και εργαλείων που συντάχθηκε στο πλαίσιο του κοινοτικού έργου Promoting Attractiveness Competitiveness & Internationalization of Agro-Food Cluster of the Mediterranean Area (PACMAn). Πρόκειται για ένα project διακρατικού χαρακτήρα, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Μεσόγειος, Μέτρο 1.2, κι αφορά στην ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης και δημοσίων αρχών. Στόχος του είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα της Μεσογείου, να εντοπίσουν και να τονίσουν τα δυνατά τους σημεία και να ενισχύσουν τη δικτύωσή τους.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΞΙΣ
Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι τριετής (2010 – 2013) και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 10 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από έξι χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος και Ελλάδα).

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Από τη χώρα μας είναι το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με εφαρμογή στην περιοχή της Παιονίας στο Κιλκίς και όπως επισημάνθηκε προ ημερών σε ενημερωτική εκδήλωση στη Γουμένισσα του Δ. Παιονίας, «η δυνατότητα που δίδεται σε επιχειρήσεις της Κρήτης, του Κιλκίς, αλλά και της Κύπρου, να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και σε υψηλής σημασίας πληροφορίες, θα συμβάλλει στην αύξηση της δυναμικής τους για καινοτομία, μέσα από την υιοθέτηση προηγμένων και καινοτόμων λύσεων»

Ποιοι συμμετέχουν
«Το PACMAn θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών του αγροδιατροφικού τομέα, ενισχύοντας ένα περιβάλλον ικανό να υποστηρίξει αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν επιχειρήσεις και φορείς, την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, εμπλέκοντας παράγοντες της επιχειρηματικής παραγωγικής κοινότητας του αγροδιατροφικού τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Συνολικά στο project συμμετέχουν η εταιρεία οικονομικής ανάπτυξης της Emilia Romagna της Ιταλίας, η περιφέρεια της Πάρμα και της Μόντενα, η αναπτυξιακή εταιρεία της Alentejo στην Πορτογαλία, το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας της Βαλένθια και η αναπτυξιακή εταιρεία της Μούρθια στην Ισπανία, το δίκτυο Πράξη στην Ελλάδα, το κέντρο καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα της Paca στη Γαλλία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Επιμέλεια: Λιάμης Λεωνίδας



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία