BACK TO
TOP
Profi

Τα φυτά είναι εξυπνότερα απ’ ότι νομίζαμε

Επιστήμονες στο Λειπζιγκ της Γερμανίας ανακάλυψαν ότι εάν απειληθεί από παράσιτα, μία ποικιλία βατόμουρων θυσιάζουν τους σπόρους τους ώστε να καταφέρουν την επιβίωσή τους. Αυτό μαρτυρά κατ’ αυτούς, ότι τα φυτά μπορούν να παίρνουν σύνθετες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα φυτά είναι εξυπνότερα απ’ ότι νομίζαμε

3
0
Επιστήμονες από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας  Χέλμοτζ και από το πανεπιστήμιο του Γκότινγκεν σημειώνουν ότι η αντίδραση της συγκεκριμένης ποικιλίας βατόμουρων να πετά τους σπόρους τους ώστε να απαλλάσσεται από τα παράσιτα, αποτελεί την πρώτη αποδεδειγμένη φυσική σύνθετη συμπεριφορά από πλευράς φυτών. Τα ευρήματά τους αποδεικνύουν ότι η ποικιλία έχει δομική μνήμη, γεγονός που τους επιτρέπει να ξεχωρίζει μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές

Συγκεκριμένα όπως περιγράφουν οι επιστήμονες, τα βατόμουρα απενεργοποιούν και αποβάλλουν το μολυσμένο σπόρο ώστε να διατηρηθεί ο υγιής με αποτέλεσμα να πεθαίνουν και τα παράσιτα τα οποία έχουν προσβάλλει το σπόρο. Αυτό συμβαίνει όταν το φυτό παράγει δύο σπόρους, αντιστοίχως το φυτό δεν πράττει το ίδιο όταν το φυτό παράγει ένα σπόρο. Το σημείο που παραμένει άγνωστο ακόμα στους επιστήμονες είναι γιατί η συγκεκριμένη ποικιλία του βατόμουρου μπορεί να έχει αυτή τη λειτουργία σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες του ίδιου φυτού.
 
Εξίσου σημαντική επιστημονική ανακάλυψη πραγματοποίησαν τον προηγούμενο χρόνο, ερευνητές από το Κέντρο Τζον  Ινς του Νόργουιτς οι οποίοι απέδειξαν τη σύνθετη λειτουργία πολλών ειδών φυτών κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία