BACK TO
TOP
Profi

Φυτά και ψάρια μαζί στο ενυδρειοπονικό παραγωγικό σύστημα

Απάντηση στην πιεστική πρόκληση της παραγωγής τροφίµων χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος σκοπεύει να δώσει το καινοτόµο σύστηµα της ενυδρειοπονίας.

Φυτά και ψάρια μαζί στο ενυδρειοπονικό παραγωγικό σύστημα

4
0
Το τετραετές σχέδιο INAPRO (καινοτόµο µοντέλο µε βάση τη διαχείριση των υδάτων για την αποδοτικότητα των πόρων σε ολοκληρωµένα συστήµατα πολυτροφικής γεωργίας και σε συστήµατα υδατοκαλλιέργειας) θα κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ και χρηµατοδοτείται από το 7ο Πρόγραµµα Πλαίσιο για τηνΈρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο INAPRO συµµετέχουν 18 συνεργάτες από 8 χώρες και έχει έδρα στο Ινστιτούτο Καθαρού νερού και Οικολογίας (IGB) της Λειψίας και στην Αλιευτική Inland στο Βερολίνο, όπου οι επιστήµονες έχουν ήδη αναπτύξει το παλαιότερο γερµανικό πρότζεκτ ASTF-PRO (ενυδρειοπονικά συστήµατα για την άνευ ρύπων παραγωγή ντοµάτας και ψαριών σε θερµοκήπια)
Όταν τελικά το πρόγραµµα ολοκληρωθεί, θα υπάρξουν τέσσερις µονάδες 500 τ.µ. σε Ισπανία, Βέλγιο, Γερµανία και Κίνα, των οποίων ο σχεδιασµός θα «πατήσει» στην τεχνολογία ASTF-PRO

Πάρα πολλές εφαρµογέςΗ ενυδρειοπονία, δηλαδή ο συνδυασµός της υδροπονίας µε την υδατοκαλλιέργεια, αφορά την εκτροφή ψαριών και καλλιεργειών σε ένα ολοκληρωµένο και παραγωγικό σύστηµα. Οι εφαρµογές της σύµφωνα µε το σχέδιο είναι ατελείωτες, καθώς δεν απαιτείται εδαφικό λίπασµα ή µεγάλες εισροές νερού, οπότε µπορεί να εφαρµοστεί οπουδήποτε. Οι επιστήµονες στο IGB πιστεύουν πως η πράσινη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να συµβάλει σε πολύ µεγάλο βαθµό στο µέλλον της παγκόσµιας ασφάλειας τροφίµων

Το INAPRO στοχεύει επίσης στην εµπορευµατοποίηση της ενυδρειοπονίας σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και δοκιµάζοντας ένα σχέδιο, το οποίο οι επιστήµονες ελπίζουν, να είναι υδατικά και ενεργειακά αποδοτικό, ενώ θα µπορεί να διατηρεί βέλτιστες συνθήκες παραγωγής για τις καλλιέργειες και τα ψάρια. Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη παγκόσµια δύναµη καινοτοµίας επί αυτού του τοµέα

Βιώσιµη παραγωγή υγιεινών τροφίµων όλο τον χρόνοΟ καθηγητής Werner Kloas, ένας από τους συντελεστές του έργου, πιστεύει πως το ASTAF-PRO προσφέρει ένα «σηµαντικά µειωµένο αποτύπωµα νερού και άνθρακα σε σχέση µε τα ήδη υπάρχοντα συστήµατα», προσθέτοντας: «Θέλουµε να αποδείξουµε την οικονοµική βιωσιµότητα του συστήµατος αυτού. To INAPRO θα ανοίξει νέες προοπτικές στις αγορές για καινοτόµα ενυδρειοπονία, µέσα και έξω από την Ευρώπη, για παραγωγούς, προµηθευτές και κατασκευαστικές εταιρείες όπως και για τους τελικούς καταναλωτές»

«Μαζί µε τη διεθνή, υψηλής κατάρτισης και εµπειρίας οµάδα από την επιστηµονική και την επιχειρηµατική κοινότητα σκοπεύουµε να καλύψουµε όλη την παραγωγική αλυσίδα, από την έρευνα έως την αγορά», πρόσθεσε ο δρ. Georg Staaks, συντονιστής έργου
Τέλος, και οι δύο επιστήµονες συµφώνησαν πως το αυτό το έργο µπορεί να ανοίξει το δρόµο για έναν πιο βιώσιµο τρόπο καλλιέργειας τροφίµων, που χρησιµοποιεί ελάχιστες εισροές ώστε να παράγει ένα ευρύ φάσµα υγιεινών και υψηλής αξίας τροφίµων όλο το χρόνο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία