BACK TO
TOP
Profi

Δίνει αξία και μειώνει τη φύρα στο καρπούζι η άρδευση ακριβείας

Αύξηση της εµπορικής ποσότητας καρπουζιών κατά 10% µε ταυτόχρονη µείωση της κατανάλωσης νερού κατά 10% σε σχέση µε τις υπάρχουσες πρακτικές άρδευσης στην καλλιέργεια, οδήγησε η χρήση ενός συστήµατος άρδευσης ακριβείας, γεωπόνων του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών σε συνεργασία µε τις εταιρείες Omnisens και Synelixis και τη ∆ΑΟΚ Τριφυλίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Δίνει αξία και μειώνει τη φύρα στο καρπούζι η άρδευση ακριβείας

1
0

Σύµφωνα µε τον Ευάγγελο Αναστασίου, γεωπόνο και µέλος της ερευνητικής οµάδας, το πείραµα πραγµατοποιήθηκε σε επίσπορη καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας το καλοκαίρι του 2015 στα πλαίσια του προγράµµατος FISIS (Future Internet Smart Irrigation Service) που εντάσσεται στα accelerators FRACTALS και εκτελείται από την Omnisens. Σκοπός του πειράµατος που πραγµατοποιήθηκε ήταν η µελέτη της απόδοσης της καλλιέργειας µε την εφαρµογή άρδευσης µε τη χρήση νέων τεχνολογιών σε σύγκριση µε την υπάρχουσα γεωργική πρακτική. Στον αγρό εγκαταστάθηκε τηλεµετρικός µετεωρολογικός σταθµός, ο οποίος περιείχε αισθητήρες µέτρησης κλιµατικών και εδαφικών παραµέτρων.

Πιο συγκεκριµένα, ο σταθµός περιείχε αισθητήρες µέτρησης της θερµοκρασίας του αέρα, της υγρασίας του αέρα, της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέµου και άλλων παραµέτρων, όπως και µια ηλεκτροβάνα.

Ο σταθµός έχει τη δυνατότητα συλλογής και καταγραφής των δεδοµένων καθόλη την διάρκεια της ηµέρας και την ασύρµατη αποστολή τους στο διαδίκτυο µέσω σήµατος κινητής τηλεφωνίας. Ο σταθµός εγκαταστάθηκε από την ελληνική εταιρεία OmnniSens, η διαδικτυακή πλατφόρµα  για εφαρµογή άρδευσης δηµιουργήθηκε από την επίσης ελληνική εταιρεία Synelixis ενώ οι κανόνες άρδευσης στην πλατφόρµα αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Γεωπονικού Αθηνών.

 

Άρδευση όλες τις µέρες του πειράµατος

Κατά τη διάρκεια του πειράµατος δεν υπήρξε βροχόπτωση µε αποτέλεσµα ο παραγωγός να αρδεύει και τις 62 ηµέρες του πειράµατος ενώ η ποικιλία καρπουζιού που χρησιµοποιήθηκε ήταν η Torpila, η οποία ήταν εµβολιασµένη σε υποκείµενο S1. Κατά την ηµέρα συγκοµιδής ο παραγωγός είχε εφαρµόσει συνολική ποσότητα άρδευσης 259.2 κ.µ. ανά στρέµµα ενώ σύµφωνα µε τις υποδείξεις της πλατφόρµας πραγµατοποιήθηκε συνολική ποσότητα άρδευσης 234 κ.µ. ανά στρέµµα. Η απόδοση σε εµπορεύσιµο προϊόν ήταν 3,5 τόνοι ανά στρέµµα για τον παραγωγό ενώ µε την χρήση της πλατφόρµας επιτεύχθηκε απόδοση 3,9 τόνων το στρέµµα.

 

Μειώθηκε στο 6% η φύρα

Η ποιότητα των παραγόµενων καρπουζιών ήταν ελαφρώς καλύτερη όταν ακολουθήθηκε η συµβολή της πλατφόρµας στην άρδευση σε σύγκριση µε την ποιότητα του καρπουζιού που παρήγαγε ο παραγωγός (8.2 οBrix έναντι 7.7  οBrix) χωρίς να παρουσιάζουν σηµαντική διαφορά. Να σηµειωθεί ότι όταν ακολουθήθηκε η συνιστόµενη δόση άρδευσης σύµφωνα µε την πλατφόρµα, ο αριθµός των καρπουζιών που σκίζονται από την υπερβολική άρδευση µειώθηκε στο 6% των συνολικών καρπουζιών ανά στρέµµα σε σχέση µε το 20%  που είχε ο παραγωγός. Έτσι, από τα αποτελέσµατα προκύπτει ότι η πλατφόρµα µπορεί να επιτύχει: αύξηση της εµπορικής ποσότητας καρπουζιού 10% µε ταυτόχρονη µείωση κατά 10% της κατανάλωσης νερού - σε σχέση µε τις υπάρχουσες πρακτικές άρδευσης - και σε ποιοτικότερη παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία