BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Σωστή ανάπτυξη και υγεία για μοσχαράκια με "ιγκλού"

Οι ατομικοί οικίσκοι νεογέννητων μοσχίδων και νεαρών μόσχων ή αλλιώς ιγκλού, αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης της υγιείας και της ανάπτυξης τους μέχρι τον απογαλακτισμό. Τη δημοφιλή αυτή επιλογή εισάγει η Εμποροφαρμ ΕΠΕ.

Σωστή ανάπτυξη και υγεία για μοσχαράκια με "ιγκλού"

8
0

Αμέσως μετά την γέννα το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο ώστε να αντιμετωπίσει τους λοιμώδεις παράγοντες που προκαλούν ασθένειες, με αποτέλεσμα το ποσοστό νοσηρότητας την κρίσιμη αυτή φάση της ζωής τους να είναι μεγάλο.

Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταδείξει μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε αυτά που εκτρέφονται σε ιγκλού, όπου η απομόνωση μειώνει την έκθεση τους σε μεταδοτικές ασθένειες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μία σωστή κατασκευή παρέχει άριστο αερισμό με τον οποίο περιορίζεται σημαντικά, πέρα των άλλων, και το πρόβλημα των αναπνευστικών ασθενειών, το οποίο ευρίσκεται σε έξαρση σε αυτά που εκτρέφονται σε κλειστούς χώρους.

Το φύραμα της πρώτης ηλικίας προτείνεται να είναι σε μορφή νιφάδας και πέλλετ διότι ανταποκρίνεται πλήρως  στις αναπτυξιακές ανάγκες του ζώου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι χονδροειδείς τροφές δεν προτείνονται, διότι ο χώρος που καταλαμβάνουν, στον μικρό, σε όγκο, στομάχι, και σε συνδυασμό με τον χρόνο απορρόφησης τους, μειώνει την αναγκαία για την ανάπτυξή τους λαμβανόμενη  καθημερινή ποσότητα ενέργειας και πρωτεΐνης.    

Νοσηρότητα και Θνησιμότητα

Κατά την γέννησή τους τα αντισώματα, που επιτρέπουν στον οργανισμό να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τους λοιμώδεις παράγοντες που προκαλούν τις παθογένειες, προσλαμβάνονται μέσω της κολλάστρας που λαμβάνει το μοσχάρι απο την αγελάδα.Σε πολλές περιπτώσεις η προσλαμβάνουσα ποσότητα δεν επαρκεί , με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε ασθένειες αναπνευστικές  και εντερικές οι οποίες αποτελούν βασική αιτία θνησιμότητας.

Η μεταφορά ασθενειών γίνεται και μέσω της επαφής του ενός με το άλλο όπως επίσης και μέσω των μη επαρκώς απολυμασμένων κουβάδων, ενώ η ομαδική στέγαση συμβάλλει στην ευρεία διάδοση παθογόνων παραγόντων, όταν αυτοί καθιερώνονται  στο χώρο, όπως η Εscherichia Coli - “E-Coli” κα.

Σε έρευνα έχει αποδειχθεί ότι μοσχίδες εκτρεφόμενες σε ιγκλού είχαν λιγότερη έκθεση σε κρυπτοσπορίδια, eimeria, και rotavarious, λιγότερα συμπτώματα διάρροιας και καλύτερη ανταπόκριση του αναπνευστικού. Ενώ μοσχίδες εκτρεφόμενες σε κλειστούς χώρους σε ομάδες, τα ποσοστά πνευμονίας έφθασαν στο 40 – 60%.

Τα “ιγκλού” σε δύσκολες καιρικές συνθήκες

Στον Καναδά ερευνήθηκε η ανάπτυξη των μοσχίδων σε θερμοκρασίες -30ο C σε ιγκλού. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους παρατηρήθηκε ότι η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από αυτών σε κλειστό χώρο και η διαφορά καλύφθηκε με επαρκή πρωτεΐνη και ενέργεια ώστε να δημιουργείται θερμογένεση. Από την 7η μέχρι την 49η ημέρα, οι μοσχίδες που μεγάλωναν σε  ιγκλού είχαν ταχύτερη ανάπτυξη και λιγότερη ανάγκη ιατρικής περίθαλψης.

Σε θερμοκρασία -25ο C περνούσαν την ημέρα τους έξω στην περίφραξη και την νύχτα ξάπλωναν μέσα, ενώ έτρωγαν μόνο την ημέρα. Σε υψηλές θερμοκρασίες περνούσαν τον χρόνο τους μέσα, ενώ η ανάπτυξη τους δεν επηρεάστηκε από τις κλιματολογικές συνθήκες ( δηλ. υψηλές ή χαμηλές).

Κείμενα από την εταιρεία ΕΜΠΟΡΟΦΑΡΜΑ (www.emporofarm.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία