BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

"Πόλεμος" στο ανθεκτικό σε βαμβάκι Bt ρόδινο σκουλήκι

Μία διεθνής ομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του USDA ανακάλυψαν τι συμβαίνει στη μοριακή βάση των εντόμων που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στις 19 Μαΐου στο περιοδικό Plow One, ρίχνοντας φως στο πως το παγκοσμίας εμβέλειας ρόδινο σκουλήκι δεν επηρεάζεται από το τροποποιημένο βαμβάκι, το οποίο είναι εμποτισμένο με τη τοξίνη Bt, μία βακτηριδιακή πρωτεΐνη σχεδιασμένη να σκοτώνει τα έντομα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της ανθεκτικότητας όσον αφορά το βαμβάκι Bt.

"Πόλεμος" στο ανθεκτικό σε βαμβάκι Bt ρόδινο σκουλήκι

6
0

“Το βαμβάκι Bt έχει προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη στην κοινωνία” λέει ο Τζέφρυ Φάμπρικ, ο κύριος συντάκτης της έρευνας και εντομολόγος ερευνητής του USDA. “Καταλαβαίνοντας πως τα έντομα προσαρμόζονται στο Bt μπορούμε να ακολουθήσουμε καλύτερη στρατηγική ώστε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της ανθεκτικότητας και να διευρύνουμε τα οφέλη των Bt.”

“Πολλοί μηχανισμοί ανθεκτικότητας σε πρωτεΐνες BT έχουν προταθεί και μελετηθεί στο εργαστήριο, όμως αυτή αποτελεί την πρώτη ανάλυση σε μοριακή-γενετική βάση σε βαριάς μορφή ανθεκτικότητας έντομο, σε σπορά με Bt,” είπε ο Μπρους Ταμπασίνκ ένας από τους εκδότες της έκθεσης και ο επικεφαλής του τμήματος εντομολογίας στο Τμήμα Εντομολογίας του Κολλεγίου Αγροτικών Επιστημών.

Βάση εργαστηριακών μελετών που στοχεύουν στην εξακρίβωση των μοριακών μηχανισμών που παρεμβάλλονται, οι επιστήμονες ήξεραν πως το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να εξελιχθεί σε ανθεκτικό απέναντι στη τοξίνη Bt, όμως έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Ινδία ώστε να παρατηρήσουν το φαινόμενο αυτό σε χωράφι.

Αγρότες στις ΗΠΑ, όμως όχι στην Ινδία, υιοθέτησαν τακτικές σχεδιασμένες ώστε να επιβραδύνουν την εξέλιξη του ρόδινου σκουληκιού. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και του USDA δούλεψαν στενά με βαμβακοπαραγωγούς στην Αριζόνα ώστε να αναπτύξουν και να ολοκληρώσουν τη στρατηγική διαχείρισης ανθεκτικότητας όπως το να παρέχουν “πρόσφυγες” από άλλες βαμβακοφυτείες που δεν παράγουν τη πρωτεΐνη Bt και απελευθερώνοντας στείρες νύμφες από ρόδινο σκουλήκι. Σπέρνοντας πρόσφυγες κοντά σε σπορές με Bt επιτρέπει σε επιρρεπή έντομα να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες δύο ανθεκτικά έντομα στη τοξίνη να αναπαραχθούν μεταξύ τους. Παρομοίως, η μαζική απελευθέρωση στείρων νυμφών μειώνει τις πιθανότητες δύο ανθεκτικά έντομα να αναπαραχθούν μεταξύ τους και να κάνουν ανθεκτικούς απογόνους.

Ως αποτέλεσμα, το ρόδινο σκουλήκι έχει σχεδόν εξαλειφθεί στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Ο «πόλεμος» στο έντομο με βαμβάκι Bt αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης το οποίο επέτρεψε στους βαμβακοπαραγωγούς της Arizona να μειώσουν τα ευρέως φάσματος φυτοπροστατευτικά κατά 80%, γλιτώνοντας πάνω από 10 εκατ. δολάρια ετησίως. Στις ΗΠΑ, το ρόδινο σκουλήκι που βρίσκεται στη φύση δεν έχει εξελίξει ανθεκτικότητα στις τοξίνες Bt. Ωστόσο, ο πληθυσμός των ανθεκτικών ρόδινων σκουληκιών στην Ινδία, η οποία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα βαμβακιού Bt παγκοσμίως, έχει μεγαλώσει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία