BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Φρεζάρισμα και ψεκασμός μαζί, για λιγότερα καύσιμα στον αμπελώνα

Μεθόδους και εργαλεία µε τα οποία µπορούν οι οινοποιοί να ρίξουν το κόστος της παραγωγής τους και συγχρόνως να αποκτήσουν και πιστοποίηση στην ετικέτα του µπουκαλιού που θα γνωρίζει στους καταναλωτές ότι ακολουθούν τις συγκεκριµένες πρακτικές, δίνει το επιδοτούµενο από την Ε.Ε. πρόγραµµα µε το όνοµα «Eco-Prowine project».

Φρεζάρισμα και ψεκασμός μαζί, για λιγότερα καύσιμα στον αμπελώνα

0
0
Σκοπός του προγράµµατος αυτού, στο οποίο συµµετέχει η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Bορείου Ελλάδος», µαζί µε ακόµα εννέα εταίρους από συνολικά έξι χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βουλγαρία), είναι να µειώσουν τα οινοποιεία το περιβαλλοντικό τους αποτύπωµα µέσω αλλαγών στην παραγωγική τους διαδικασία, η οποία παράλληλα θα τους προσφέρει και µείωση του κόστους

Αναλυτικότερα, µετά από συλλογή δεδοµένων από 89 παραγωγικές µονάδες που συµµετείχαν στο πρόγραµµα, αναλύθηκε το πόσο συµµετέχει στο κόστος η κάθε εισροή ανά µπουκάλι και τα αποτελέσµατα έχουν ως εξής
-Γυάλινες φιάλες: 50
-Πώµατα, καψύλλια, χαρτοκιβώτια: 30
-Καύσιµα, λιπάσµατα, φυτ/κά: 15
-Ηλεκτρικό: 7
-Βοηθητικά µέσα οινοποίησης (ξηρές ζύµες, θρεπτικά κ.λπ.): 2
Ως εκ τούτου το πρόγραµµα «Eco-Prowine project» προτείνει τα εξής

Λιγότερα καύσιµα στον αµπελώναΤα καύσιµα ουσιαστικά συνδέονται µε την απόσταση που διανύεται από τα τρακτέρ και άλλου εξοπλισµού για την καλλιέργεια των αµπελώνων και εξαρτάται από τον αριθµό των εφαρµογών φυτοφαρµάκων και της διαχείρισης του εδάφους και του φυλλώµατος που εφαρµόζονται σε κάθε αµπελώνα. Όταν πραγµατοποιούνται και συνδυάζονται πολλές εργασίες ταυτόχρονα (για παράδειγµα φρεζάρισµα σε συνδυασµό µε ψεκασµό φυτοφαρµάκων) µπορεί να επιτευχθεί µείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επίσης, η βελτίωση της οργάνωσης των εργασιών του οινοποιείου που δίνει τη δυνατότητα να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι µετακινήσεις µεταξύ αποµακρυσµένων µερών του ιδίου αµπελώνα, µπορεί να έχει σηµαντικό αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίµων, καθώς και το κόστος της εργασίας.

Εξοικονόµηση ενέργειας∆ιάφορες µελέτες προτείνουν διαφορετικές στρατηγικές για τη µείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα οινοποιείο. Το µεγαλύτερο µέρος της ενέργειας που χρησιµοποιείται στο οινοποιείο σχετίζεται µε τον έλεγχο της θερµοκρασίας των σταφυλιών και του γλεύκους κατά τον τρύγο, των ζυµώσεων και των κρασιών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της τρυγικής σταθεροποίησης τους πριν την εµφιάλωση. Η αποφυγή της συγκοµιδής των σταφυλιών  κατά τις πιο ζεστές ώρες της ηµέρας, η χρήση µονωµένων δεξαµενών οινοποίησης, η πραγµατοποίηση τρυγικής σταθεροποίησης µε τη χρήση προσθέτων και όχι ψύξης κ.λπ. είναι κάποιες από τις πρακτικές οινοποίησης που µπορεί να βοηθήσουν στην εξοικονόµηση ενέργειας στην παραγωγή οίνων

Μείωση του βάρους των χαρτοκιβωτίωνΤα κιβώτια των κρασιών και τα ένθετά τους έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Στην Ευρώπη, υπάρχουν οινοποιεία που χρησιµοποιούν χαρτοκιβώτια που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 10 γρ. χαρτόνι ανά µπουκάλι κρασί αλλά και οινοποιεία που συσκευάζουν το κρασί τους χρησιµοποιώντας περισσότερα από 120 γρ. χαρτιού ανά φιάλη. Η επιλογή του τύπου και του βάρους των κιβωτίων φαίνεται να εξαρτάται από λόγους µάρκετινγκ, παρά το γεγονός ότι στα κύρια συστήµατα διανοµής (π.χ. σούπερ µάρκετ, HoReCa) το κιβώτιο των κρασιών δεν φαίνεται στον τελικό καταναλωτή και σύντοµα καταλήγει απόβλητο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία