BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Στα προϊόντα Stoller επενδύουν οι Ισπανοί για πρωιμότητα

Τον απόλυτο έλεγχο στα στάδια ανάπτυξης του φυτού υπόσχονται τα προϊόντα της Stoller που συντελούν στην αύξηση της εµπορεύσιµης αξίας της παραγωγής βοηθώντας παράλληλα τους αγρότες να βγαίνουν πρώτοι στην αγορά. Η Agrenda είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα αποτελέσµατα χρήσης των σκευασµάτων αυτών στους αγρούς της Ισπανίας, καλεσµένη της εταιρείας ORA Services που αντιπροσωπεύει τη Stoller στην Ελλάδα και είναι θυγατρική της Φυτοθρεπτικής ΑΒΕΕ.

Στα προϊόντα Stoller επενδύουν οι Ισπανοί για πρωιμότητα

2
0
Πρώτη στάση της ελληνικής αποστολής ήταν σε εκµεταλλεύσεις µε βερυκοκιές στη Μούρθια στη νοτιοανατολική Ισπανία, µία περιοχή µε µεγάλες περιόδους ξηρασίας όπου οι παραγωγοί δουλεύουν µε δικαιώµατα νερού, ενώ παράλληλα το έδαφος, σύµφωνα µε τους Έλληνες γεωπόνους-µέλη της αποστολής, είναι σκέτο αλάτι. Ωστόσο σε εκείνη την περιοχή οι δενδροκαλλιέργειες ευδοκιµούν. Ειδικότερα στον πρώτο επισκέψιµο αγρό µε το πρόγραµµα της Stoller ο γεωπόνος Jose Manuel Crespo, έχει καταφέρει να πετύχει οµοιοµορφία στα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του φυτού επιταχύνοντας παράλληλα το σπάσιµο του λίθαργου των οφθαλµών. Σύµφωνα µε τον Joaquin Cartagena, Export µάνατζερ της Stoller στην Ισπανία, το πρόγραµµα έχει ξεκινήσει από πέρσι µε τον παραγωγό να εφαρµόζει Bud Power, Nitroplus και Bioforge ενώ στην πορεία θα προχωρήσει µε την εφαρµογή Citocalcium για καλύτερο µέγεθος, και Sugar Mover ώστε να πετύχει χρώµα και Brix.

Καλύτερο δέσιµο και ανθοφορία έχουν πετύχει προς το παρόν στα νεκταρίνια τα προϊόντα της Stoller (Budpower, Nitroplus και Bioforge), ενώ ο παραγωγός που τα χρησιµοποιεί αναµένεται να βγει στην αγορά κατά µία εβδοµάδα νωρίτερα από την υπόλοιπη περιοχή, σύµφωνα µε τον κ. Crespo που επιβλέπει τις εργασίες και στο δεύτερο αγρό που επισκέφτηκε η ελληνική αποστολή.



Στα επιτραπέζια σταφύλια, υπεύθυνος γεωπόνος ήταν ο Jose Manuel Pinero µε το πρόγραµµα του Stoller (Bud Power, Stimulante Plus Citocalcium, Nitroplus για το ριζικό σύστηµα και Sugar Mover)  να εφαρµόζεται σε τοπική ποικιλία seedless. Σύµφωνα µε τον Άγγελο Κεφάλα, γεωπόνο-διευθυντή της ORA Academy, ο παραγωγός πέτυχε οµοιόµορφη έκπτυξη αριθµού οφθαλµών, καθώς από τα 100 µάτια, πέτυχε να ανοίξουν τα 80-90 και στην πορεία βελτιώνεται η ανθοφορία και η καρπόδεση. Μετά, µε την εφαρµογή του Stimulante Plus, βελτιώνεται η συγκράτηση καρπού και ανθού και τέλος το Citocalcium έρχεται να δώσει καλύτερο µέγεθος στο τελικό προϊόν. Επιπλέον απαιτείται εφαρµογή Nitroplus για ριζική ανανέωση καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο

Υγιή δέντρα χωρίς στρες και με αυξημένο φορτίο παραγωγήςΔιπλάσια ήταν η αξία των εξαγωγών των προϊόντων Stoller στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 2015 και 2016, σύμφωνα με την Laura Genoves, Export manager της εταιρείας, που μίλησε στην Agrenda για τη συνεργασία των Ισπανών με την ομάδα της ORA. Η κ. Genoves αναγνώρισε την άριστη σχέση που έχει αναπτύξει με τους ανθρώπους της ORA και ιδιαίτερα τον διευθυντή της ORA Services, Άγγελο Κεφάλα, το Νίκο Κουτσούγερα πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο των εταιρειών Φυτοθρεπτική ABEE και ORA Services και την Μαρία Χατζοπούλου Communication και Export manager της ORA.

Η εμπειρία των Stoller στην ΕλλάδαΣυνεργάτες γεωπόνοι της ORA που ακολούθησαν το ταξίδι, μίλησαν για τη δική τους εμπειρία από την εφαρμογή των προϊόντων Stoller σε συνεργασία με παραγωγούς στην Ελλάδα. «Αυτοί που συνεργάζομαι κερδίζουν ομοιομορφία παραγωγής, υγιή δέντρα τη νέα χρονιά μαζί με καλό φορτίο παραγωγής», ανέφερε για την ελιά Καλαμών ο Νταλιάνης Δημήτρης γεωπόνος-παραγωγός από τη Σπάρτη. «Υπάρχουν παραγωγοί με 25 χρονών δέντρα με παραγωγή 30-40 κιλά, και σίγουρα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή τη νέα χρονιά. Δεν υπήρχε στρες και η παραγωγή μπορεί να πάει και στα 50 κιλά φέτος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παρόμοια ήταν και η εμπειρία του Εμμανουήλ Μαραγγέλη στους ελαιώνες από το Πλωμάρι της Λέσβου. «Βάζοντας μαζί με το ζιζανιοκτόνο 1 λίτρο στα 30 στρέμματα έχουμε καλύτερες αποδόσεις σε ποσοστό 20% και καλύτερη ποιότητα», ανέφερε για το σιτάρι, ο Ζάχος Δημήτρης από το Κιλελέρ Λάρισας που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιδιότητα του Bioforge που σταματά την πιθανή φυτοτοξικότητα. O γεωπόνος-παραγωγός βαμβακιού Μήτας Γιώργος, ανέφερε ότι «με εφαρμογή N-BALANCER σε πλήρως χαλαζοχτυπημένο βαμβάκι είχαμε αποδόσεις από 220-250 κιλά, ενώ οι γείτονες έως 120-150 βαριά. Και βοήθησε πολύ ότι το χρησιμοποιήσαμε σε βαμβάκια για άνοιγμα, όπου είχαμε αποδόσεις από 450 και πάνω».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία