BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Από τη Χαβάη… στην Κρήτη νέα πρωτοποριακή μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών

Μια κινητή μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, με χρήση της μοναδικής τεχνολογίας «mobile fish pen» η οποία αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο μετά από την επιτυχημένη πρώτη εγκατάστασή της στη Χαβάη, και θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στον κλάδο. Η ιδιαίτερη αυτή μονάδα θα στηθεί από την Onex Technologies Inc στην Κρήτη.

Από τη Χαβάη… στην Κρήτη νέα πρωτοποριακή μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών

4
0

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου του ομίλου στις 9 Απριλίου, ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η πρώτη επένδυση θα έχει σωρευτικό τζίρο 895 εκ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και θα απασχολήσει 100 άτομα. Μάλιστα, η επένδυση θα ανέλθει στα 42 εκατ. δολάρια σε βάθος τριετίας.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κουτσογιάννη από την Lockheed Martin, «η εταιρεία εφάρμοσε τις τεχνολογίες που διέθετε αξιοποιώντας δορυφορικές επικοινωνίες, απομακρυσμένη καταγραφή δεδομένων από αισθητήρες, ρομποτική, λογισμικό διοίκησης ελέγχου και επίγνωσης της επιχειρησιακής κατάστασης για τον έλεγχο και την τηλεπισκόπηση των κλωβών».

Κορυφαία τεχνολογική εφεύρεση 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως μια από τις κορυφαίες 25 εφευρέσεις του 2012 από το Αμερικάνικο περιοδικό TIME.
Το νέο σύστημα που προτείνεται από τις δύο εταιρείες αποτελείται από μια κινητή μονάδα, η οποία είναι προσαρτημένη σε μια «φορτηγίδα» και περιφέρεται με τα ρεύματα της θάλασσας, λειτουργώντας περίπου ως δορυφόρος ο οποίος συγκρατείται από τη βαρύτητα σε μια ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τη γη.
Το fish pen κινείται διαρκώς, αποφεύγοντας τα πιθανά προβλήματα επίδρασης στην ποιότητα του νερού και στον πυθμένα της θάλασσας, βελτιώνοντας την υγεία και την ανάπτυξη των ψαριών. Ουσιαστικά τα ψάρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με «ελευθέρας βοσκής» άγρια ψάρια, σύμφωνα με τον όμιλο.
Ο περιφερόμενος ιχθυοκλωβός θα λειτουργεί αυτόνομα με την ενσωμάτωση τηλεματικής και άλλων τεχνολογιών και θα βρίσκεται στην ανοικτή θάλασσα εκτός των 6 ναυτικών μιλίων από τη στεριά, ενώ στη στεριά οι εγκαταστάσεις θα είναι όπως των παραδοσιακών ιχθυοκαλλιεργειών.

Επίσημη έναρξη το 2015

Η πρώτη φάρμα στα διεθνή θαλάσσια ύδατα της Κρήτης θα αποτελείται από 15 κλωβούς και η παραγωγή θα είναι γύρω στους 10.000 τόνους το χρόνο. Η εγκατάσταση του πρώτου κλωβού έχει προγραμματιστεί για το διάστημα Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2014.

Η επιλογή της Κρήτης έγινε λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών, της θερμοκρασίας της θάλασσας, του καθαρού νερού και των υποδομών, καθώς στο νησί υπάρχει αεροδρόμιο και ο οργανισμός ΕΚΕΘΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, «στην πρώτη τριετία, θα αναπτυχθούν δύο ειδών ψαριών, μαγιάτικο (σε πρώτη φάση) και φαγκρί (από τις αρχές του 2015), με επενδύσεις που ανέρχονται στο ύψος των 50 εκατ. δολαρίων περίπου». «Βεβαίως, στα πλάνα της δεκαετίας μας, οι επενδύσεις διπλασιάζονται, αφού μετά τα 3 έτη προχωράμε και σε νέες εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο και σε νέα είδη ψαριών, κάποια από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση», συμπλήρωσε ο κ. Ξενοκώστας.

Με αδειοδότηση fast track

Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Invest in Greece για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων στις αρχές Μαΐου προκειμένου να υπαχθεί στο fast track.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ξενοκώστας, «δεν ανταγωνιζόμαστε τις ιχθυοκαλλιέργειες στην Ελλάδα, καθώς το προϊόν θα είναι διαφορετικό και επίσης απευθυνόμαστε κατά 90% σε ένα παγκόσμιο δίκτυο διανομής και διάθεσης». Σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα, «οι πρώτες εξαγωγές θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία