BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Πράσινο φως από την Ε.Ε. για καταγραφή των «επιθετικών» φυτικών ειδών

Η τριμερής συνάντηση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ε.Ε, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε και του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Πρασίνου (ELCA) κατέληξε σε μια μείζονος σημασίας απόφαση που αφορά όλες τις δραστηριότητες που άπτονται των επιχειρήσεων και των κρατικών φορέων που ανήκουν στον κλάδο της Διαχείρισης Αστικών Οικοσυστημάτων.

Πράσινο φως από την  Ε.Ε. για καταγραφή των «επιθετικών» φυτικών ειδών

2
0

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν του αιτήματος της ELCA να συζητηθεί η δημιουργία ζωνών ελέγχου των «επιθετικών» φυτικών ειδών στις χώρες-μέλη προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και στρατηγική περιορισμού, η Ε.Ε έδωσε «πράσινο φως» για να δοθούν πόροι να ξεκινήσει η έρευνα και η καταγραφή. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ELCA κ. Neil Huck, «με αυτήν την συμφωνία που μας έδωσαν τα δύο Ευρωπαϊκά όργανα, ακολούθησαν το αίτημα της ELCA  για να αρχίσει πρόγραμμα ελέγχου των φυτικών ειδών με επιθετική προς το οικοσύστημα εξάπλωση , ανά χώρα, ώστε να υπάρξει πολιτική περιορισμού».

Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να  καταστεί επιβλαβές στην  βιοποικιλότητας κάθε χώρας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι στο μέλλον τα μέλη της Ε.Ε πρέπει να ερευνήσουν τα είδη που δημιουργούν προβλήματα και να συνεργάζονται μεταξύ τους για τον περιορισμό τους. «Σίγουρα αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για να ελέγξουμε το πρόβλημα», κατέληξε ο Neil Huck.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης , η πρόταση της ELCA πέρα από την «έρευνα σε ζώνες» , αναφέρθηκε στο ότι οι δημόσιες αρχές μέσα από διακρατικές συμφωνίες πρέπει να μοιραστούν τις προσπάθειες του περιορισμού αυτών των φυτικών ειδών.

Το θέμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τους φυτωριούχους (για είδη που εισάγουν και εξάγουν)  όσο και τους διαχειριστές , κυρίως δημοσίων χώρων Πρασίνου.

Για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός που θα χρηματοδοτήσει έρευνα και πιλοτικά προγράμματα, θα πρέπει το θέμα να ψηφιστεί οριστικά από την Ευρωβουλή, στην ψηφοφορία της 15ης Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ώστε και τα ενδημικά είδη να προστατευτούν αλλά και να εισαχθεί  εντονότερα η παρουσία τους στους χώρους Πρασίνου και στην αγορά κάθε χώρας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία