BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Μαύρη λίστα αλλόχθονων ειδών από το Ευρωκοινοβούλιο

Έγκριση μέτρων αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αποτραπεί η «εισβολή» στην Ευρώπη αλλοχθόνων ειδών, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τα οικοσυστήματα με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την οικονομία ή ακόμη και τη δημόσια υγεία.

Μαύρη λίστα αλλόχθονων ειδών από το Ευρωκοινοβούλιο

0
0
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «μαύρης λίστας» ειδών-εισβολέων σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.«Τα είδη αυτά δυνητικά μπορούν να  προκαλέσουν ζημιές ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη-μέλη καλούνται να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο τσέχος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πάβελ Ποτς, εισηγητής του κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε με 606 ψήφους υπέρ και μόλις 36 κατά συνεχίζοντας ο Ποτς ανέφερε ότι «Οι προσπάθειες αυτές πολύ συχνά δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές, γιατί  πολύ απλά η εξάπλωση αυτών των ειδών δεν σταματά στα εθνικά σύνορα.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσει η συνεργασία μεταξύ των «28», οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις οδούς εισαγωγής και τους τρόπους εξάπλωσης των ειδών-εισβολέων και στη συνέχεια να τοποθετήσουν συστήματα ελέγχου και να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισής τους. Όπως παραδέχθηκε, «οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και είχαμε στη διάθεσή μας περιορισμένο χρόνο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία»

Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία «μαύρης λίστας», η οποία θα περιελάμβανε έως και 50 είδη που απαγορεύεται  να εισάγονται, να μεταφέρονται, να πωλούνται στην αγορά, να ανήκουν σε κάποιον ως κατοικίδια, να εκτρέφονται ή να   αφήνονται ελεύθερα στη φύση.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για απεριόριστο αριθμό τέτοιων ειδών σε μια λίστα, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένα ζώα ή φυτά

Τα κράτη-μέλη θα κληθούν επίσης να ορίσουν ποινές για παραβιάσεις της νέας νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες για ορισμένες δραστηριότητες με τέτοια είδη
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία