BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Μειώνει το κόστος η απευθείας εφαρμογή φωσφορικού λιπάσματος πάνω στα φυτά

Εφαρμογή στα φυτά και όχι στο χώμα είναι το μήνυμα της νέα μελέτης πάνω στη βιώσιμη χρήση φωσφόρου στην αγροτική παραγωγή. Επί του παρόντος, το φωσφορικό λίπασμα εφαρμόζεται στο χώμα, και τα φυτά το εκλαμβάνουν μέσω των ριζών τους. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, άρα και πρέπει η εφαρμογή να γίνεται απευθείας πάνω σε αυτά.

Μειώνει το κόστος η απευθείας εφαρμογή φωσφορικού λιπάσματος πάνω στα φυτά

0
0

Η ανάπτυξη των φυτών και τα επίπεδα αποδόσεων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα φωσφόρου, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται πάντα σωστά με αποτέλεσμα τον υπερ-εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία και εκροές στο περιβάλλον που οδηγούν σε ευτροφισμό. Επιπλέον, η σταδιακή μείωση των φωσφορικών ορυκτών αποτελεί απειλεί για την ασφάλεια τροφίμων, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές η υπερβολική κατανάλωση φωσφόρου από τρόφιμα, μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνήθως, οι αγρότες, ‘’θρέφουν το έδαφος και όχι το φυτό’’, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό φωσφόρου «παγιδεύεται» κάτω από το έδαφος λόγω χημικών και βιολογικών διαδικασιών, γεγονός που δυσκολεύει το φυτό να έχει πρόσβαση σε αυτό. Επίσης, οι ρίζες των φυτών καταλαμβάνουν μία σχετικά μικρή έκταση του εδάφους και μπορούν να απορροφήσουν μόνο μία μικρή ποσότητα του λιπάσματος που εφαρμόζεται. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός πως τα συμβατικά τεστ μέτρησης του φωσφόρου στο έδαφος δεν λαμβάνουν υπόψη την «κληρονομιά» του φωσφόρου από προηγούμενες εφαρμογές κοπριάς και λιπάσματος που έχουν συσσωρευτεί στο έδαφος. Δηλαδή ουσιαστικά τα τεστ αυτά υπολογίζουν μόνο το άμεσα διαθέσιμο φώσφορο.

Οι ερευνητές λοιπόν προτείνουν μία σειρά αλλαγών στη χρήση φωσφόρου, ώστε να επιτευχθεί η ίδια παραγωγικότητα, αλλά με λιγότερη χρήση.

1) Μείωση της ζήτησης φωσφόρου από τα φυτά. Τα φυτά μπορούν να αποθηκεύσουν επιπλέον φώσφορο στους ιστούς τους. Οι καλλιέργειες που αποθηκεύουν λιγότερο φώσφορο αποτελούν μία λύση, αν και μόνο αν, δεν πλήττεται σοβαρά η παραγωγικότητα και η ποιότητα.

2) Χρήση των υπολειμμάτων φωσφόρου από άλλες χρήσεις. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες τα υπολείμματα αυτά απελευθερώνονται όταν τα επίπεδα φωσφόρου στο έδαφος πέφτουν κάτω από τα τυπικά επίπεδα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών. Επίσης, τα φυτά μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος των ριζών τους ή να αποπνεύσουν οξέα ώστε να απελευθερώσουν το αποθηκευμένο φώσφορο.

3) Χρήση ανακυκλωμένου φωσφόρου.

4) Αύξηση της αποτελεσματικότητας του λιπάσματος. Τα λιπάσματα μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί η «παγίδευση» στο έδαφος. Η στοχευμένη εφαρμογή λιπασμάτων, για παράδειγμα στις ρίζες, ως απολυμαντικό σπόρων, ή ως τροφή φυλλώματος, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία