BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Άτομα διασπορείς ασθενειών αποκαλύπτει νέα έρευνα σε ποντίκια

Είναι γνωστό εδώ και καιρό πως το να ταΐζουμε τα ζώα αντιβιοτικά οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Άτομα διασπορείς ασθενειών αποκαλύπτει νέα έρευνα σε ποντίκια

0
0
Για αυτό το λόγο το FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ) προβληματίζεται εδώ και δεκαετίες σχετικά με το αν πρέπει να χορηγούνται προληπτικά μικρές δόσεις αντιβιοτικών στα ζώα, προκειμένου αυτά να έχουν αυξημένη ανάπτυξη.

Ενώ η υπηρεσία δεν έχει νομοθετήσει πάνω στο θέμα (εκτός από κάποιες οδηγίες που εθελοντικά ακολουθούνται από τους ενδιαφερόμενους), νέες έρευνες δείχνουν πως η παροχή φαρμάκων μπορεί να κάνει τα ζώα πιο άρρωστα και να βοηθήσει στη γρήγορη εξάπλωση ασθενειών

Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό (PNAS), μελετάει την εξάπλωση της σαλμονέλας σε έναν πληθυσμό ποντικιών.
Ποντίκια τα οποία ήταν άρρωστα αλλά εμφάνιζαν χαμηλές ποσότητες του παθογόνου στα περιττώματα τους, όταν έλαβαν αντιβιοτικά ξεκίνησαν να αποβάλλουν περισσότερα βακτήρια και να υποφέρουν από πιο έντονα συμπτώματα. Την ίδια στιγμή, άλλα ποντίκια συμπεριφέρονταν σαν «υπερδιασπορείς» της ασθένειας: Πριν από τη χορήγηση αντιβιοτικών απέβαλαν μεγάλες ποσότητες του βακτηρίου και εμφάνιζαν ελάχιστα συμπτώματα, ενώ μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών συνέχισαν να αποβάλουν μεγάλες ποσότητες σαλμονέλας με τα κόπρανα τους, ενώ παρέμεναν ελεύθερα συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αντιβιοτικά στρεπτομυκίνη και νεομυκίνη, με τα ίδια αποτελέσματα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί να εμφανίζουν βέλτιστη δράση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, οι «υπερδιασπορείς» απλώς καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού τους στη σαλμονέλα

Εάν τα αποτελέσματα ισχύουν και για άλλα ζώα, όπως τα κοτόπουλα και τα βοοειδή, αλλά και ο άνθρωπος – και ο κύριος συγγραφέας της έρευνας θεωρεί πως ισχύουν – τότε η ποσότητα αντιβιοτικών τα οποία χορηγούνται στα ζώα μπορεί να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από ότι πιστεύεται.

Από την άλλη πλευρά, επιπλέον έρευνα πάνω στην «περίεργη» ανοσολογική συμπεριφορά των υπερδιασπορέων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύσεις για αυτοάνοσα νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η χρόνια φλεγμονή του εντέρου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία