BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Η λυματολάσπη νέο οργανικό λίπασμα δια χειρός ΔΠΘ

Ως οργανικό λίπασμα για τη γεωργία χρησιμοποιήθηκε η ιλύς (λυματολάσπη) και η κοπριά αγροτικών ζώων σε πειράματα που διεξήγε το τμήμα επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Στόχος του τμήματος είναι η άμεση εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών στον πρωτογενή τομέα αλλά και η σύνδεση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνίας. Τα αποτελέσματα, μάλιστα, των ερευνών έχουν δημοσιευθεί και σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Η λυματολάσπη νέο οργανικό λίπασμα δια χειρός ΔΠΘ

2
0

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο κοσμήτωρ της σχολής κ. Σπύρος Κουτρουμπάς υπογράμμισε ότι «η άμεση εφαρμογή των αποτελεσμάτων των ερευνών στον πρωτογενή τομέα, είναι αυτό που θα ολοκληρώσει την αποστολή μας ως Πανεπιστήμιο. Για το λόγο αυτό επιχειρούμε να μιλάμε απευθείας με αγρότες, όπως κάναμε και με τη λυματολάσπη, η οποία όπου εφαρμοσθεί μπορεί να αντικαταστήσει τα λιπάσματα και να μειωθεί έτσι και το κόστος παραγωγής». Προϋπόθεση όλων αυτών σύμφωνα με τον ίδιο είναι φυσικά η συνεργασία αγροτών και κτηνοτρόφων με το πανεπιστήμιο, ώστε «να αισθανόμαστε και εμείς μη αποκομμένοι από την τοπική κοινωνία, αλλά συνδεδεμένοι».

Επιπλέον ο κ. Κουτρουμπάς στάθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο κομμάτι ερευνών που αφορούν στην εξεύρεση της βέλτιστης καλλιεργητικής τεχνικής σε παραδοσιακές καλλιέργειες, που όμως ως χώρα είμαστε ελλειμματική, όπως τα όσπρια. Ειδικά για αυτό το κομμάτι αλλά και για τις υπόλοιπες ενέργειες μεγάλη σημασία έχει και «η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους οικείους δήμους».

Τέλος ο κ. Κουτρούμπας αναφέρθηκε στο συνέδριο που θα λάβει χώρα 29-31 Μαρτίου  για τον έλεγχο των ζιζανίων, αλλά και σε μια ημερίδα ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας στην περιοχή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία