BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Δορυφόροι μετρούν την απόδοση καλλιεργειών στην Αφρική

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο υπολογισμού της απόδοσης καλλιεργειών σε μικρά κτήματα στην Αφρική, με τη χρήση εικόνων υψηλής ανάλυσης από την τελευταία γενιά δορυφόρων, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μειώσει την πείνα σε αναπτυσσόμενα μέρη του κόσμου.

Δορυφόροι μετρούν την απόδοση καλλιεργειών στην Αφρική

5
0

Η βελτίωση της αγροτικής παραγωγικότητας αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους να βγουν οι άνθρωποι από τη φτώχεια, αλλά χωρίς ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι γεωργοί που χρειάζονται βοήθεια, είπαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια.

Οι εικόνες από νέους δορυφόρους που δεν κοστίζουν πολλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό απόδοσης και για τη δοκιμή επεμβάσεων σε φτωχές περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, είπαν σε εργασία που εκδόθηκε χθες στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

"Η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής θα αποτελέσει έναν από τους κύριους τρόπους μείωσης της πείνας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε φτωχά μέρη του κόσμου", είπε ο Μάρσαλ Μπερκ, λέκτορας στη Σχολή Γεωλογίας, Ενέργειας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

"Αλλά για να βελτιωθεί η αγροτική παραγωγή, χρειάζεται πρώτα να την μετρήσουμε, και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται στα περισσότερα κτήματα στον κόσμο", είπε σε γραπτή δήλωσή του.

Ενώ οι δορυφόροι παρακολουθούν τη Γη εδώ και τρεις δεκαετίες, οι περισσότερες από τις εικόνες που μεταδίδουν στη Γη δεν έχουν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να φαίνονται οι μικρές γεωργικές καλλιέργειες που συναντώνται συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Με τους δορυφόρους όμως να γίνονται φτηνότεροι και να προσφέρουν βελτιωμένη ανάλυση, είναι πια εφικτό να απεικονιστούν πολύ μικρές περιοχές, είπαν οι ερευνητές.

Ο Ντέιβιντ Λομπέλ, επίκουρος καθηγητής στο Στάνφορντ και μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε σε βίντεο ότι οι δορυφόροι που κάποτε είχαν το μέγεθος σχολικού λεωφορείου τώρα έχουν μικρύνει σε μέγεθος ψυγείου ή ακόμα και κουτιού παπουτσιών. "Μπορείς να ανεβάσεις πολλούς εκεί πάνω, και όλοι να απεικονίσουν πολύ μικρά τμήματα της επιφάνειας της Γης με πολύ μεγάλη ευκρίνεια", πρόσθεσε.

"Μόνος του ένας δορυφόρος δεν σου δίνει πολλές πληροφορίες, αλλά μια ομάδα από αυτούς σημαίνει ότι μπορείς να καλύψεις το μεγαλύτερο μέρος της Γης σε πολύ μεγάλη ανάλυση και με πολύ χαμηλό κόστος", είπε, "και αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε, ακόμα και πριν από λίγα χρόνια".

Οι επιστήμονες εστιάστηκαν στη Δυτική Κένυα, όπου γεωργοί μικρών κτημάτων καλλιεργούν καλαμπόκι σε δύο ή τέσσερα στρέμματα, για να δοκιμάσουν εάν οι απεικονίσεις από τους νέους δορυφόρους είχαν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να δώσουν αξιόπιστες εκτιμήσεις της απόδοσης των καλλιεργειών.

"Η σάρωση απλώς των εικόνων με μοντέλα καλλιεργειών που βασίζονται σε υπολογιστές μας επέτρεψε να κάνουμε αναπάντεχα ακριβείς προβλέψεις", είπε ο Μπερκ.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους κατά μήκος της υποσαχάριας Αφρικής.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία