BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο για ντομάτες και... ψάρια

Ντομάτες και αφρικανικές κιχλίδες, δηλαδή μικρά ψάρια του γλυκού νερού που είναι περιζήτητα στους λάτρεις των ενυδρείων, συμβιώνουν αρμονικά σε ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο-ιχθυοτροφείο στο Βερολίνο. Πιο συγκεκριμένα οι κιχλίδες ζουν και αναπαράγονται σε δώδεκα μικρές τεχνητές λίμνες ενώ γύρω τους μεγαλώνουν ντοματιές, οι οποίες ποτίζονται με νερό από τα ψάρια.

Ένα πρωτότυπο θερμοκήπιο για ντομάτες και... ψάρια

6
0
Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο, εκ πρώτης όψεως, συνδυασμό που όμως στην πράξη φαίνεται να αποδίδει… καρπούς. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Deutsche Welle, το υβριδικό θερμοκήπιο-εκτροφείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς για την Υδροοικολογία, το οποίο εκπονεί μελέτες που αφορούν συνδυαστικές μεθόδους εκτροφής ψαριών με φυτικές καλλιέργειες. Το περιβάλλον που επικρατεί μέσα στο θερμοκήπιο εξασφαλίζει τις ιδανικές γι’ αυτό συνθήκες και με τη βοήθεια προηγμένων μικροσυστημάτων άρδευσης οι λίμνες επικοινωνούν με το υπέδαφος κάτω από τις ντοματιές, κι έτσι αυτές ποτίζονται από το ίδιο νερό. Επίσης οι διάφορες ουσίες που εκκρίνουν τα ψάρια στο νερό παίζουν το ρόλο φυσικού λιπάσματος. Το νερό είναι έτσι εμπλουτισμένο με στοιχεία όπως αμμωνία, τα οποία αποτελούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη της ντομάτας.

Μάλιστα ο υπεύθυνος για το πρότζεκτ βιολόγος Χέντρικ Μόνζεες πιστεύει πως πρόκειται γενικά για μία πολύ επιτυχημένη «μέθοδο υδροπονίας» και καθησυχάζει από τώρα τους επίδοξους καταναλωτές πως «οι ντομάτες και άλλα ζαρζαβατικά που παράγονται με ανάλογο τρόπο δεν μυρίζουν... όπως τα ψάρια»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία