BACK TO
TOP
Ιστορία

Από το Ιλινόις στα πέρατα της γης

Τα 175 της χρόνια κλείνει φέτος η John Deere και η επέτειος αυτή γίνεται αφορμή για να θυμηθούμε μερικά από τα ορόσημα από την πορεία της εταιρείας, που έχει γίνει συνώνυμη με τα πράσινα τρακτέρ.

Από το Ιλινόις στα πέρατα της γης

0
0

Οι ρίζες της ξεκινάνε το 1837, όταν ο John Deere άνοιξε το σιδεράδικό του στο Γκραν Ντετούρ του Ιλινόις. Εκεί έφτιαξε και το πρώτο αγροτικό μηχάνημα της JD, ένα ατσαλένιο αλέτρι που επέτρεπε στους αγρότες της περιοχής να οργώσουν το σκληρό χώμα των Μεγάλων Πεδιάδων. Ένα χρόνο αργότερα, το σιδεράδικο μετατράπηκε σε εταιρεία και η παραγωγή αυξάνεται σταθερά: 10 άροτρα το 1839, 75 το 1841, 100 το 1842.
Το 1848, ο John Deere απέκτησε και συνεργάτες, ενώ το 1849 διέθετε προσωπικό 16 ατόμων και κατασκεύασε 2.136 άροτρα. Το 1863, η εταιρεία κατασκεύασε τον καλλιεργητή Hawkeye. Τα μεγέθη αυξάνονται σταθερά. Το 1878, σε διαγωνισμό στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, το άροτρο της JD αναδείχτηκε πρώτο ανάμεσα σε 50 άροτρα. Την επόμενη χρονιά, πούλησε πάνω από 5.000 κομμάτια.
Από το 1880, στη γραμμή παραγωγής μπαίνουν και οι άμαξες ενώ αργότερα παράγονται και φυτευτές καλαμποκιού και σβάρνες. Για κάποιο διάστημα, η εταιρεία παρήγαγε μέχρι και ποδήλατα.
Ως το 1912, η John Deere διέθετε 11 μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ και μία στον Καναδά, ενώ διέθετε και δασικές εκτάσεις 170 χιλιάδων στρεμμάτων.

Το 1918 το πρώτο τρακτέρ
Στα τρακτέρ η John Deere μπήκε το 1918, αγοράζοντας μια μικρότερη εταιρεία, τη Waterloo Boy. Σύντομα το τρακτέρ γίνεται το βασικό της προϊόν. Το 1927, η John Deere κατασκεύασε και τις πρώτες της κομπίνες με τα ονόματα No. 1 και No. 2.
Ιδιαίτερη ήταν η σχέση της εταιρείας με τους υπαλλήλους της. Το 1931, όταν αποκαλύφθηκε υπεξαίρεση 1,2 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα People’s Savings Bank στο Moline του Ιλινόι, όπου οι περισσότεροι υπάλληλοι είχαν τις οικονομίες τους, η εταιρεία κάλυψε τη ζημιά εκδίδοντας μια επιταγή.
Το 1932, στη μεγάλη κρίση, πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τη θέση τους και προσωρινά ανεστάλη η πληρωμή τους.  Ωστόσο συνεχίστηκε η ομαδική ασφάλεια για τους ανέργους και η εταιρεία μείωσε τα ενοίκια που χρέωνε στις κατοικίες που μίσθωνε.Το 1933, εν μέσω της μεγάλης κρίσης, οι πωλήσεις έχουν σχεδόν παγώσει. Παρότι έχανε χρήματα, η εταιρεία αποφάσισε να στηρίξει τους αγρότες που της χρωστούσαν, εδραιώνοντας το καλό όνομα που έχει μέχρι σήμερα στον αγροτικό κόσμο.
Την επόμενη χρονιά, μπήκε σε παραγωγή το Model «A» και το 1935 και το Model «B», που παρέμειναν τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην ιστορία της JD, αφού παράγονταν για 20 χρόνια.
Το 1938, ο σχεδιαστής Χένρι Ντρέιφους ξανασχεδίασε τα μοντέλα «Α» και «Β». Ο ελκυστικός σχεδιασμός και η έμφαση στη λειτουργικότητα έμελλε να αποτελέσουν  το σήμα κατατεθέν της  John Deere.
Από το 1941 ως το 1944, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέταξε τη βιομηχανία. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Charles Deere Wiman, αποδέχεται πρόταση του αμερικανικού στρατού να γίνει στρατηγός και παρέδωσε το τιμόνι της εταιρείας. Από το 1943, η Deere κατασκευάζει στρατιωτικούς ελκυστήρες, πυρομαχικά και ανταλλακτικά αεροσκαφών. Περί τους 4.500 εργαζόμενους κατατάσσονται στο στρατό.  Πολλοί από αυτούς υπηρέτησαν στο τάγμα «John Deere», στην Ευρώπη.
Με το τέλος του πολέμου, το 1945, οι εργάτες της John Deere εντάσσονται σε σωματεία και ξεκινάνε συλλογικές διαπραγματεύσεις των μισθών τους, τερματίζοντας τις ατομικές διαπραγματεύσεις που ήταν καθεστώς για πάνω από ένα αιώνα.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής
Και πάμε λίγα χρόνια αργότερα, το 1963, που για πρώτη φορά η John Deere ξεπέρασε την ΙΗ και έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής και έμπορος τρακτέρ και αγροτικού εξοπλισμού.
Την επόμενη χρονιά, σχεδιάζονται τα νέα γραφεία της εταιρείας  από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Έερο Σάαρινεν, που έχει σχεδιάσει και τον Ανατολικό Αεροσταθμό στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας. Τα γραφεία της John Deere απέσπασαν πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία τα επόμενα χρόνια.

Για το εορτασμό της επετείου των 175 χρόνων από το ξεκίνημά της, η John Deere δημιούργησε ένα εξαιρετικής αισθητικής βίντεο. Δείτε το εδώ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία