BACK TO
TOP
Profi

Αέρινη περπατησία και ισχύς έως 625 ίππων

Στην όψη η θεριζοαλωνιστική µηχανή 680i Rice της John Deere προκαλεί δέος. Τεράστια σε όγκο και µέγεθος, διαθέτει µια «καρδιά» 550 ίππων, υπάρχει και το μοντέλο S690i με 625 ίππους. Ένα µαχαίρι, που θαρρείς και είναι ατελείωτο µε τα 7,5 µέτρα του µήκους του, έτοιµο να «καταπιεί» εκατοντάδες στρέµµατα, καθώς λειτουργεί µε ταινία, αντί για κοχλία κι ένα αµπάρι που ξεχνάει να… χορτάσει, αφού µε 14.100 λίτρα χωρητικότητα, για να γεµίσει πρέπει να «ταϊστεί» µε 9 τόνους ρύζι

Αέρινη περπατησία και ισχύς έως 625 ίππων

5
0

Παρά τα θηριώδη χαρακτηριστικά της, όµως, η µηχανή 680i Rice της John Deere, που τη συναντήσαµε επί τω έργω µέσα στα λασπωµένα ρυζοχώραφα του κάµπου της δυτικής Θεσσαλονίκης, έχει µια «περπατησιά» που µοιάζει αέρινη και παραπέµπει στις δρασκελιές του… ελαφιού –σήµα κατατεθέν της αµερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας- που είναι ζωγραφισµένο στην πράσινη επιφάνειά της.

Η χρήση ελαστικών ερπυστριών, αντί για τις συνήθεις σιδερένιες, έχουν δώσει στη µηχανή ταχύτητα, ευελιξία και καλύτερη απόδοση στο χωράφι, απουσία κραδασµών για πιο άνετη χρήση στο αλώνισµα και ανεξαρτησία στις µετακινήσεις µια και δεν απαιτείται χρήση καρότσας και τρακτέρ, για τη µεταφορά της από το ένα χωράφι στο άλλο.

Το εξελιγµένο «µπουρί» της 680i, τέλος, αδειάζει τους περίπου 9 τόνους του αµπαριού της, σε χρόνο ρεκόρ 90 δλ. ή 135 λίτρα το δευτερόλεπτο κερδίζοντας πολύτιµο χρόνο για τον χειριστή. Και όλα αυτά φυσικά συνδυασµένα µε εργονοµία και άνεση, µε άριστες συνθήκες ηχοµόνωσης, κλιµατισµού και ορατότητας µέσα στην καµπίνα οδήγησης και µε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας -όπως η χρήση, καµερών, ηχοσυστήµατος, και GPS για τη µεταφορά δεδοµένων και την αλλαγή ακόµη και ρυθµίσεων από απόσταση- έτοιµη να υπακούσει µε ένα απλό άγγιγµα του χειριστή στην οθόνη αφής, που βρίσκεται δίπλα στο τιµόνι. Επίσης το αλωνιστικό της σύστηµα είναι µε έναν ρότορα.

 

Πέρσι ήρθε στην Ελλάδα

«Πρόκειται για καινούριο µοντέλο. Στην Ελλάδα εισήχθη πρώτη φορά πέρυσι», τονίζει στην Agrenda ο Χρήστος Γιαννακούλας, από την εταιρεία Agrotech Μποζατζίδης – Μητσιολίδης ΑΕ, επίσηµο αντιπρόσωπο της John Deere και προσθέτει πως «στη χώρα µας κυκλοφορούν αυτή τη στιγµή τρεις τέτοιες µηχανές, δύο στη Θεσσαλονίκη και µια στην Καβάλα».

Από τα µέσα του Σεπτέµβρη κάτοχοι µιας αντίστοιχης µηχανής είναι και δύο ξαδέλφια από το Άδενδρο Θεσσαλονίκης µε το κοινό ονοµατεπώνυµο Μανόλης Πέικος, αγρότες δεύτερης γενιάς που ηγούνται µιας οικογενειακής επιχείρησης και καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέµµατα ρυζιού. «Το δουλεύουµε το µηχάνηµα γύρω στις δέκα µέρες και έχουµε δει µεγάλη διαφορά. Είναι άνετο στο χειρισµό και βγάζει πιο γρήγορα δουλειά. Το µαχαίρι της είναι µε ταινία, φέρνει µέσα το ρύζι ατόφιο χωρίς να το τρίβει ή να το σπάει και φυσικά είναι το µεγαλύτερο που κυκλοφορεί», τονίζει ο 41χρονος Μανόλης Πέικος. Σηµειώνει δε, ότι «η αύξηση της απόδοσης είναι µεταξύ 20% και 30%, σε σχέση µε το προηγούµενο που είχαµε. Άσε που η εταιρεία είναι πάντα κοντά µας µε το σέρβις».

Οι αποδόσεις για τις καλλιέργειες της οικογενειακής επιχείρησης κινούνται µεταξύ 1.000 – 1.200 τόνων ανά στρέµµα και η παραγωγή παραδίδεται στο µύλο της Euricom, «µε τους οποίους έχουµε συνεργασία δέκα χρόνια και δεν έχουµε κανένα παράπονο», όπως λέει ο κ. Πέικος. Τονίζει επίσης πως φέτος είναι µια καλή χρονιά και εκτιµά πως θα δοθούν και 2-3 λεπτά υψηλότερα από τις περσινές τιµές. Στην εκµηχάνισή της η οικογενειακή επιχείρηση έχει επενδύσει έως τώρα πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τρακτέρ και παρελκόµενα, ενώ µε τη νέα θεριζοαλωνιστική ίσως αυξήσει τα στρέµµατα που καλλιεργεί. Ο έτερος Μανόλης Πέικος, ο 36χρονος, συνεταίρος από την πλευρά του, µας είπε πως στο πλάνο είναι και η δηµιουργία ενός ξηραντηρίου, από κοινού µε οµάδα παραγωγών της περιοχής «για να πουλάµε όποτε συµφέρει και όχι επειδή δεν µπορούµε να αποθηκεύσουµε το ρύζι µας».

Τα «συν» της θεριζοαλωνιστικής 680i µε λίγα λόγια

 

  •  Μαχαίρι HydraFloat 7.5µ µε ταινία αντί για κοχλία.

  • Σιλό (αµπάρι) 14.100 λίτρα ή 9 τόνους ρύζι. 

  • Σωλήνας εκφόρτωσης (µπουρί) µε ταχύτητα ή 135 λίτρα/δευτερόλεπτο συνολικά 1,5 λεπτά
  • Σύστηµα αλωνισµού µε 1 ρότορα.
  • Καταστροφέας αχύρου υψηλής απόδοσης.
  •  Ισχυρός κινητήρας 550 ίππων
  • Σύστηµα ερπυστριών Tidue Amfibios και σύστηµα 4wd.
  •  Ευρύχωρη καµπίνα, µε ορατότητα, εργονοµία, ηχοµόνωση.
  • Σύστηµα παρακολούθησης της µηχανής µε GPS (JD Link) και
  • Σύστηµα µετάδοσης ProDrive (δεν έχει ταχύτητες).


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία