BACK TO
TOP
Profi

Αγροτικό project ο νικητής καινοτομίας ΕΤΕ

Ένα ολοκληρωµένο σύστηµα παρακολούθησης διαχείρισης και άρδευσης αγροτικών καλλιεργειών µέσω διαδικτύου, µε τη χρήση, ενεργειακά αυτόνοµου, ασύρµατου δικτύου αισθητήρων σχεδίασε και υλοποίησε ο Γιώργος Μητραλέξης, επιστήµονας µε καταγωγή από αγροτική περιοχή, κατακτώντας µε αυτό την πρώτη θέση στον 6ο ∆ιαγωνισµό Καινοτοµίας της Εθνικής Τράπεζας, µιας δράσης του προγράµµατος NBG Business Seeds για τη στήριξη της καινοτόµου επιχειρηµατικότητας.

Αγροτικό project ο νικητής καινοτομίας ΕΤΕ

8
1

Το σύστηµα αποτελεί µια οικονοµική και εύχρηστη λύση για τον Έλληνα αγρότη, που επιθυµεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της «Γεωργίας Ακριβείας», προκειµένου να βελτιώσει την παραγωγή του, ποσοτικά και ποιοτικά, µε χαµηλό κόστος επένδυσης. Παράλληλα, ενισχύει την ορθολογικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων και ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό αποτύπωµα της καλλιέργειας.

Πώς λειτουργεί; Ο αγρότης έχει τη δυνατότητα µέσω Η/Υ, tablet ή smartphone, να παρακολουθεί από µακρυά, σε πραγµατικό χρόνο, τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του. Η παρακολούθηση του χωραφιού πραγµατοποιείται µε τη χρήση web εφαρµογής, η οποία παρουσιάζει, µε απλό και εύχρηστο τρόπο, τις µετρήσεις των αισθητήρων, που έχουν εγκατασταθεί στην καλλιέργειά του. Επιπλέον, η εφαρµογή δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει ιστορικά στοιχεία, να δηµιουργεί γραφήµατα και να ενηµερώνεται για τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν τις προσεχείς ηµέρες. Εκτός από παρακολούθηση, η εφαρµογή δίνει τη δυνατότητα άρδευσης του χωραφιού, όποτε ο αγρότης το επιθυµεί, όπου και αν βρίσκεται, ενεργοποιώντας έναν ελεγκτή άρδευσης, που είναι εγκατεστηµένος στο χωράφι του.

Ένα ιδιαίτερα καινοτόµο χαρακτηριστικό του συστήµατος είναι το αυτόνοµο σύστηµα λήψης αποφάσεων. Με αυτό το χαρακτηριστικό, το «SmartField» δηµιουργεί µε την πάροδο του χρόνου κανόνες που βελτιστοποιούν την άρδευση, βασισµένο στα δεδοµένα που έχει συγκεντρώσει.

Εκτός από την άρδευση, το σύστηµα µπορεί να αναγνωρίζει και προβλήµατα στην καλλιέργεια (παγετό, αυξηµένη πιθανότητα ασθενειών), υποδεικνύοντας την ενδεδειγµένη λύση στον αγρότη.

Το πλεονέκτηµα του «SmartField» βρίσκεται στο ότι δεν απαιτεί εγκατεστηµένο λογισµικό τοπικά, σε κάποιον υπολογιστή αλλά µπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε και µε οποιαδήποτε τερµατική συσκευή (Η/Υ, tablet, smartphone), αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο και ένας web browser.

«Ο 6ος διαγωνισµός Καινοτοµίας και Τεχνολογίας του προγράµµατος NBG Business Seeds, µε βοήθησε να εξελίξω την ακαδηµαϊκή ιδέα σε µια επιχείρηση. Με την καθοδήγηση των στελεχών του προγράµµατος, µπόρεσα να µελετήσω το σύστηµα από την οπτική γωνία της αγοράς και να µετατρέψω το “SmartField” σε µία οικονοµικά βιώσιµη και καινοτόµα επιχείρηση», δηλώνει ο δηµιουργός της εφαρµογής.

Σημειώνεται ότι ο 7ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει ήδη και δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονταιέως και τις 10 Οκτωβρίου και ώρα 15:00.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-10-2016 17:56Κώστας Παπαδόπουλος

Εξαιρετική και εύχρηστη εφαρμογή. Συγχαρητήρια !!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία